Ви прийшли до нотаріуса відкривати спадкову справу, а Вам кажуть, що Ви вже пропустили строк на прийняття спадщини. Що це означає?

Відповідно до ст. 1270 ЦК України «спадщина може бути прийнята протягом шести місяців з дня відкриття спадщини». Це означає, що Ви повинні прийняти спадщину фактично або подати нотаріально засвідчену заяву про прийняття спадщини за Законом чи за заповітом саме протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця. Не після спливу шести місяців, а саме в період шести місяців від дня смерті.

Водночас, якщо Ви не прийняли спадщину і не подали відповідної Заяви, тобто  пропустили строк на прийняття спадщини, тоді вам пряма дорога до суду, де можна з поважних причин поновити цей строк.

Ви запитаєте: «А чи можна прийняти спадщину, але при цьому не писати і не подавати Заяву?».

Так, можна, якщо спадкоємці були зареєстровані (проживали) разом з померлим за адресою його реєстрації, а, отже, фактично прийняли це саме майно в спадщину.

Наприклад: громадянин є спадкоємцем, був зареєстрований з померлим на дату смерті в квартирі померлого, пропустив термін шість місяців (не звернувся вчасно до нотаріуса), але він вважається таким, що прийняв спадщину. До всього іншого, він не може після закінчення шестимісячного терміну відмовитися від прийнятої спадщини. Для того, щоб відмовитися від спадщини, йому треба було б писати заяву про відмову у встановлений 6-ти місячний термін, а якщо строк пропущено – йти до суду і там вже доводити, що він не користувався майном померлого, не приймав це саме майно в спадщину.

Важливо: відповідно до вимог Цивільного Кодексу України спадщина, як за законом, так і за заповітом, приймається вся повністю, без застережень. Тобто: не можна прийняти будинок у спадщину, а при цьому не прийняти квартиру, або відмовитися від грошового боргу. 

Оксана Каліушко, завідуюча Петрівською районною державною нотаріальною конторою

Дмитро Каліушко, приватний нотаріус