Минулого тижня Сергій Кузьменко вперше на посаді голови облдержадміністрації взяв участь у засіданні сесії обласної ради. Він відзначив, що депутатський корпус продемонстрував злагодженість при голосуванні за важливі рішення для регіону, і це, на думку Сергія Кузьменка, в черговий раз доводить, що обласна влада вміє зорганізувати конструктивну роботу. Ключове питання, що виносилося на розгляд депутатів обласної ради – зміни до бюджету, а саме - завдяки додатковій субвенції із державної казни повністю закривається питання по виплаті заробітних плат та розрахунків за енергоносії у бюджетній сфері. «Заборгованості по заробітній платі у бюджетній сфері не буде», - наголосив Сергій Кузьменко.

Серед робочих подій минулого тижня керівник області виділив селекторну нараду під головуванням Міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина. Той факт, що в Україні виник дефіцитний баланс виробництва і споживання електроенергії, вже мало для кого стане новиною, тому що переважна більшість жителів області: і в районах, і в самому Кіровограді вже відчули цей дефіцит на собі під час аварійних відключень електропостачання. Зрозуміло, що оминути увагою ці події керівник області не міг. Голова ОДА наголошує, що обл-енерго має відійти від практики непрогнозованих відключень, адже чимала кількість людей потерпає від таких радикальних методів економії. А населенню, в свою чергу, очільник області радить більш свідомо ставитись до споживання електроенергії і обмежити використання приладів у час пік. Про селектор міністра Сергій Кузьменко згадав недарма, адже Уряд планує вирівняти ситуацію за рахунок нових поставок вугілля, що потрібне для стабільної роботи ТЕС та імпорту електроенергії. Аби не допустити розбалансування енергосистеми, скорочувати обсяги споживання електрики має не лише населення, а й промисловість.

Під головуванням Міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина відбулась селекторна нарада за участю представників енергоємних підприємств областей України, НЕК «Укренерго», керівників регіонів з питань забезпечення зниження ними обсягів споживання електричної енергії в період доби з 8 до 11 та з 17 до 21 години.

Керівник Міністерства поінформував про ситуацію з енергопостачанням в умовах лімітованого споживання електроенергії. Він порекомендував терміново вирішити питання щодо зменшення споживання електроенергії ключовими споживачами з 17 до 21 години.

- Хотів би звернутися до областей з проханням більш серйозно поставитися до встановлених лімітів споживання електроенергії, які в останні дні значно перевищені, - зазначив Міністр. – Якщо обмеження складе 15%, ми побачимо, що спокійно проходимо період пікових навантажень, негайно буде надіслано звернення до НЕК «Укр-енерго» щодо припинення відключень», - пообіцяв він.

Володимир Демчишин підкреслив, що Міністерство запроваджує комплекс заходів щодо забезпечення населення, закладів соціальної сфери електроенергією та врегулювання ситуації у найближчі дні.

Голова НЕК «Укренерго» Костянтин Ущаповський зазначив, що ситуація вкрай тяжка, та пояснив, що її спричинили дефіцит вугілля на ТЕС України, руйнування електричних мереж та транспортної інфраструктури внаслідок терористичних дій в Донецькій і Луганській областях, низька водність річок України, яка має найнижчий показник за останні 45 років, а також зниження середньодобової температури повітря. Посадовець наголосив, що в цих умовах і підприємствам, і населенню необхідно зменшувати споживання електрики з метою недопущення розбалансування роботи енергосистеми України.

По закінченні селекторної наради, голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко обговорив ситуацію, що склалася в області, із присутніми на селекторній нараді керівниками бюджетоутворюючих та водночас найбільш енергоємних підприємств регіону.

Сергій Кузьменко наголосив, що в області, як і в усій Україні, склалася гостра ситуація, а наслідки віяльних відключень електроенергії вже відчувають в повній мірі жителі усіх населених пунктів Кіровоградщини. Керівник області звернувся до промисловців із проханням максимально скоротити споживання електроенергії в період доби з 8.00 до 11.00 та з 17.00 до 21.00.

- Тільки разом, доклавши максимум зусиль, ми зможемо створити сприятливі умови для скасування віяльних відключень. Це наш обов’язок перед жителями області, - підкреслив він.

Керівники підприємств не залишились осторонь проблеми. Вони пообіцяли вжити комплекс заходів із скорочення споживання електроенергії до 20% у вказаний період доби. Кожен з них представив власний варіант скорочення споживання електрики вже сьогодні

Конкретно про ситуацію в області проінформував голова правління ПАТ «Кіровоградобленерго» Олександр Стрюченко.

- Скорочення споживання електроенергії в області відбувається дуже повільно. При встановленому ліміті у 313 мВт ми перебираємо 63 мВт. Відреагувати на ситуацію мають керівники усіх рівнів і підприємств, і влади на місцях, - зазначив Олександр Стрюченко.

Звертаючись до керівника обленерго, Сергій Кузьменко просив посилити інформаційну роботу і при входженні в аварійну ситуацію оповіщати населення про відключення світла.

За інформацією облдержадміністрації.