на сцені колектив «Перлина» Зеленської ЗШ І-ІІІ ступенівЗ роками збереглися не всі народні традиції та обряди, але тепер, коли національний дух українського народу зріс як ніколи, їх вивченню надається все більше значення, адже вони є невичерпним джерелом багатогранного народного мистецтва. 

Дуже відрадно, що освітяни нашого району, разом зі своїми підопічними, з великим ентузіазмом і бажанням працюють над тим, щоб не лише пізнавати, але й театрально втілити у сценічних образах давні традиції, народні звичаї та обряди. 

Кілька років поспіль до Петрівського НВК приїздять учні із різних шкіл району для того, щоб взяти участь у фестивалі народно-мистецьких традицій «Благослови мати».

 «Свято першого снопа» представляють учні Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенівСвята в українських народних традиціях завжди займали провідну роль, вони перепліталися з життям календарного року і були тісно пов’язані з побутом українців. Тож не випадково дійство розпочиналося зі «Сватання», адже з приходом осені, в сиву давнину, коли селяни збирали урожай і ставало більше часу для відпочинку, розпочиналася пора весіль. Вони тривали від Покрови до Дмитра. У народі говорили: «До Дмитра дівка хитра», тому саме в цей час і засилали сватів. Як дівчата завойовували прихильність парубків - у своєму виступі показали учні Ганнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів у фрагменті «Сватання». Веселі, жваві українські вечорниці, що завжди супроводжувалися піснями та танцями, відтворив колектив «Самоцвіти» Червоносільської ЗШ І-ІІ ступенів. Ось-ось прийде до нас улюблене свято дітвори День Святого Миколая, про це знають і діти Петрівської ЗШ І-го ступеня. Колектив «Україночки» нагадав про традиції, пов’язані з ним. Так кожен учнівський колектив не лише відтворював і демонстрував народні свята та звичаї, але й колоритні українські пісні, які вплелися на фестивалі у своєрідний віночок і викликали щире захоплення  глядачів. За висновками компетентного журі, кращими  визнано виступи учнів Новостародубської, Володимирівської та Богданівської шкіл, які були відзначені Грамотами районного відділу освіти Петрівської РДА. Ще десять команд повезли додому Дипломи Центру дитячої та юнацької творчості. Директор ЦДЮТ В.О.Бойко, підводячи підсумки фестивалю, подякувала учителям і учням за творчу роботу та зазначила, що було приємно бачити різноманітний підбір матеріалу, помітний ріст майстерності у відтворенні сценічних образів, що дало змогу відчути красу звичаїв та обрядів, притаманну українському народу. Хоча, звичайно, не всі етапи фестивалю можна вважати бездоганними, тож ще є над чим працювати. Відтак Валентина Олексіївна  побажала учасникам нових творчих злетів.

на «Святі меду» учні Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів переможці фестивалю - учні Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів

Сергій АНДРУСЕНКО

На знімках: на сцені колектив «Перлина» Зеленської ЗШ І-ІІІ ступенів; «Свято першого снопа» представляють учні Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів; на «Святі меду» учні Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів; переможці фестивалю - учні Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів.