Журналіст нашого видання поспілкувався із кандидатом у народні депутати по 103 виборчому округу Ігорем Володимировичем Лавреновим, щоб з’ясувати його позицію із різноманітних питань державної політики.
- Ігоре Володимировичу, які саме економічні проекти Ви плануєте реалізувати на окрузі уже в найближчій перспективі?
Промислово-фінансова група «Фінанси та кредит» вже працює над відновленням розробки найбільшого родовища бурого вугілля - розрізу «Костянтинівський», промислові запаси бурого вугілля якого перевищують 42 млн. тонн.
Реалізація проекту з відновлення буровугільного комплексу передбачає створення в Олександрії нового підприємства за гроші іноземного інвестора - англійської компанії. Цей інвестор, з яким ми вже активно співпрацюємо, починає набір на роботу дирекції споруджуваного підприємства з 100% іноземним капіталом і статутним фондом 1 мільйон гривень.
Буквально з середини жовтня ми починаємо прийом на роботу керівних кадрів. Це нове підприємство буде відновлювати видобуток вугілля в розрізі «Костянтинівський». Одночасно з набором людей ми готуємо дозвільну документацію, отримуємо ліцензії, проводимо навчання.
Ми вже уклали контракти з компанією «Феррекспо», куди входить Полтавський ГЗК, який, починаючи з 2019 року, буде закуповувати у нас 1,5 млн. тонн вугілля на рік, а з 2021 року - 2,5 млн. тонн. Полтавський ГЗК входить в нашу фінансово-промислову групу «Фінанси і кредит» і є найбільшим виробником і експортером окатишів в СНД.
Крім того, ми вже розробили проект, який передбачає створення підприємства з газифікації видобутого вугілля, тобто перетворення його в синтетичне газоподібне паливо. Відповідне обладнання, а це спе-ціальні газогенеруючі енергоблоки, ми вже замовили у німецької компанії SIEMENS.

Побічні продукти переробки вугілля будуть використовуватися як добрива, і ми вже підписали відповідні контракти з сільгоспвиробниками.
Таким чином буде вирішена проблема безробіття, створено нові робочі місця, побудовані нові промислові підприємства. А це - шлях до вирішення соціально-економічних проблем в нашому окрузі.
- Відновлення підприємств і будівництво нових промислових об’єктів надзвичайно важливі для економіки в сучасних умовах. Проте хотілося б, щоб депутат від округу переймався і соціальними питаннями.
- Наша фінансово-промислова група працює по всій Україні. У кожному районі, де є наші підприємства, ми займаємося соціальними проблемами. Соціальна відповідальність бізнесу означає, що підприємство бере на себе вирішення питань добробуту населення територій, прилеглих до виробництва. На практиці - це теплі, комфортні, сучасні дитячі садки, школи, лікарні, якісні дороги, упорядковані парки та громадські місця.
Яскравим прикладом нашої співпраці із місцевою громадою може служити місто Комсомольськ Полтавської області, де працює наш найбільший гірничо-збагачувальний комбінат. Наприклад, фонд «Квітучий край», який мене підтримує, у минулому році виділив на розвиток Комсомольська 17 млн. доларів.
Сучасний Комсомольськ - не тільки промисловий центр, а й місто з розвиненою інфраструктурою, туристичною сферою. Його часто називають найзеле-нішим містом України. Це зразково-показовий населений пункт в плані благоустрою, зручності для життя його мешканців, якості доріг і т.д.
Соціальна відповідальність бізнесу стосується не тільки великих промислових об’єктів. Ми впроваджуємо цей підхід і у сільськогосподарських районах, де найгостріше відчувається несправедливість, коли власники землі отримують за її використання мізерну ренту, а закупівельні ціни на сільськогосподарську продукцію залишаються вкрай низькими.
- Ігоре Володимировичу, Ви – промисловець, майже все життя працювали на великих підприємствах. Чи знайомі Вам проблеми села і як Ви збираєтеся їх вирішувати?
Питання розвитку аграрної галузі та допомоги селянам – важлива складова моєї передвиборчої програми.
Я працюю у тісному контакті з представниками місцевої влади. Разом з главами районних рад ми розробляємо Програму розвитку регіону. Вони вносять до цього документа свої пропозиції щодо конкретних питань, які вимагають додаткового фінансування, а я, як представник фінансово-промислової групи «Фінанси і кредит», знаходжу фінансові ресурси для вирішення цих питань. Я вважаю, що це перспективна форма співпраці, і разом ми зможемо зробити наш округ набагато кращим.
Крім того, мешканці наших сіл часто звертаються до мене напряму, розповідають про свої проблеми. Наприклад, вУстинівському районі є проблема з молоком, яке ніде переробляти. Ми включили це питання в Програму розвитку регіону та будемо її вирішувати. У нас є молокозавод в Світловодську, і ми зможемо організувати закупівлю молока в Устинівському районі для цього молокозаводу.
Окрема проблема - це низькі закупівельні ціни на молоко. Різні кандидати-популісти навперебій твердять, що потрібно на державному рівні встановити мінімальні закупівельні ціни на молоко. Насправді це чиста демагогія, адже подібні постанови Кабміну виносилися і при Азарову, і при інших прем’єр-міністрах. Але проблему це не вирішило. Адміністративне регулювання закупівельних цін на молоко є лише тимчасовим заходом. Тому, щоб отримати економічно обґрунтовану ціну на молоко, селяни мають підвищити його товарність, а також знайти оптимальні шляхи збуту. Досягти цього можна за рахунок розвитку сімейних ферм з використанням сучасних технологій, а також об’єднання в кооперативи, які сприятимуть реалізації продукції без посередників. В цьому ми готові допомагати нашим аграріям.
Крім того, наша фінансово-промислова група розглядає можливість пільгового кредитування сільгоспвиробників. У нас є свій банк, і ми можемо це робити.
Наша Програма розвитку регіону передбачає надання допомоги сільським радам. Ми відкриті для будь-яких пропозицій, з якими до нас звертаються аграрії. Фінансово-промислова група «Фінанси і кредит» готова співпрацювати в реалізації цікавих ідей.
Пільгове кредитування, допомога місцевим радам, організація дрібних господарств, кооперативів, малих підприємств - за цими напрямками ми будемо допомагати нашому селу.
- З якими проблемами до Вас безпосередньо звертаються мешканці сіл?
У селян, які здають свої паї в оренду великим аграрним холдингам-монополістам, часто виникають проблеми з орендаторами – як з оплатою, так і зі станом земель після повернення. Я знайомий з цією проблемою і знаю, що порядок затвердження вартості оренди земельних ділянок далекий від досконалого. Зараз діє норма, за якою єдиним критерієм визначення ціни є власне вартість землі. Це застарілий і неправильний принцип, який тягне за собою безліч неточностей та потребує суттєвого вдосконалення.
Я працюю над закріпленням на законодавчому рівні норми, яка зобов’язує орендарів звітувати перед власниками паїв за зібрані в сезоні врожаї. Такий механізм значно спростить процедуру ціноутворення та стане запорукою чесного розрахунку з селянами. У нас є команда висококваліфікованих фахівців, яка працює над виробленням чіткого коефіцієнту виплат. Цей коефіцієнт базуватиметься не лише на відсотках від вартості землі, як це практикується зараз, а й охоплюватиме отриманий орендаторами врожай, ціни на продаж сільгосппродукції та стан землі після експлуатації.
Цю пропозицію треба обговорити із власниками землі, з фермерами. На мою думку, це міг би бути важливий елемент ціноутворення, який додасть до коефіцієнту таку складову, як виснаження ґрунтів. Відомо безліч випадків, коли орендар кілька років поспіль нещадно експлуатує землю, а потім повертає її селянину повністю виснаженою і непридатною для ведення господарства. Це суттєва проблема і порушення, за яке я хочу ввести відповідальність на рівні санкцій та штрафів для недобросовісних орендаторів.
Не секрет, що вирощування таких культур, як соняшник і кукурудза, потребує чіткого виконання норм сівозміни. При їх порушенні ґрунти надзвичайно виснажуються, і потім потрібні роки суттєвих капіталовкладень для відновлення бодай попереднього рівня родючості. У зв’язку з цим необхідно збільшити орендну плату для фермерських господарств, які не дотримуються сівозміни та виснажують ґрунти, а також вводити штрафні санкції і доплати у разі, якщо орендар не виконує норми і передає орендатору землю практично знеціненою.
Важливо також на законодавчому рівні ввести в дію закон про безкоштовне оформлення земельних ділянок у спадщину. Вперше ідея про податки на оформлення спадщини була висунута сумнозвісним Арбузовим – творінням Януковича та Партії регіонів. Я вважаю, що такі речі неприпустимі. Потрібно стимулювати розвиток виробництва – промислового та сільськогосподарського, а також надходження до бюджету через справедливі податки від доходів, а не відбирати останні гроші у людей, які перенесли втрату родичів і замість того, щоб у спокої проводити їх в останню путь, вони мають бігати і вистоювати черги в державних інстанціях для оформлення спадщини, та ще й платити за це гроші.
Ще одне важливе питання, з яким до мене звертаються люди, - це проблема скорочення кількості сільських шкіл. Я категорично проти закриття шкіл і впевнений, що школа потрібна в кожному селі. Підвищення народжуваності має бути пріоритетом державної політики в соціальній сфері, тоді і у сільських шкіл буде висока заповнюваність.
- Зараз ми щодня бачимо у новинах, що на сході України попри оголошене перемир’я продовжує точитися війна. Яка Ваша позиція з цього питання? Ви за мирне регулювання чи воєнні дії?
- Війна, на жаль, щодня забирає життя наших земляків, молодих хлопців. Це страшна трагедія для кожної родини, та і для країни загалом. Сьогодні ми вже закупили 50 захисних касок для бійців з нашого округу, які вирушають до зони АТО. Я сподіваюся, що це допоможе врятувати не одне життя.
А що стосується війни і миру взагалі, то я, безперечно, виступаю за мир і вважаю, що всі спірні, конфліктні питання можна вирішити шляхом переговорів. Я працюю з інвесторами, це частина моєї професії. Я постійно веду переговори з іноземцями, з вітчизняними підприємцями, обговорюю з ними різноманітні проекти. Я вважаю, що в будь-якій ситуації можна знайти точку дотику і домовитися мирним шляхом. Якщо цього не відбувається, значить, діалог ведуть неправильні переговорники, і цю проблему треба вирішувати, змінюючи керівництво Міністерства оборони та Генштабу.
При цьому вести мирні переговори потрібно, маючи сильну і боєздатну армію. Я служив в армії, знаю, що це таке, і впевнений, що нам життєво необхідно будувати сучасні збройні сили, і, як кажуть у народі, тримати порох сухим. Тоді будь-який зовнішній агресор тричі подумає, перш ніж ступити на нашу землю.