Усі ми працюємо, бо праця є основою суспільного добробуту. За допомогою праці в суспільстві створюються матеріальні цінності, засоби до існування людей. Саме завдяки праці людина може проявити себе як особистість, розкрити свої здібності і талант.

У здійсненні праці важливе значення має її правове регулювання. В Україні, як в цивілізованій державі, питання суспільно-трудових відносин регулюється цілою низкою законів, які регламентують різноманітні аспекти трудової діяльності різних категорій населення країни і які забезпечують всемірну охорону трудових прав працівників.

Актуальними на сьогоднішній день продовжують бути питання дотримання чинного законодавства про працю як суб’єктами господарювання, так і широким загалом найманих працівників. Особливої гостроти набувають ці питання у звязку з тим, що на теренах України зявилася нова категорія громадян — вимушені переселенці

Громадяни нашої держави - окремі жителі тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та мешканці районів Донецької та Луганської областей, де проводиться антитерористична операція, знайшли прихисток і в нашому районі. Такі громадяни проживають в населених пунктах майже кожної  сільської чи селищної ради.

По-різному прилаштувалися люди, які стали вимушеними переселенцями. Більша частина - проживає у своїх близьких родичів, дехто придбав житло у власність, окремим — місцевою владою, за активного сприяння жителів, надане житло на умовах тимчасової безоплатної оренди.

По суті вже відбувся процес адаптації прибулих мешканців району до життя в нових умовах. 

Малолітні діти охоплені освітнім процесом в дошкільних навчально-виховних закладах, школярі сіли за парти в загальноосвітніх навчальних закладах.

У районі, в цілому, з врахуванням вимог і особливостей виплатного процесу, виплачуються пенсії та різні державні соціальні допомоги сімям з дітьми.

Словом — життя продовжується. Всі мешканці району, без винятку, продовжують бути під захистом держави.

Акцентую увагу на тому, що на районному рівні кожна соціальна служба здійснює облік вимушено переселених осіб, аби володіти інформацією та оперативно реагувати по вирішенню проблем, з якими вони можуть зіткнутися.

Узагальнені дані про кількість прибулих, їх місце перебування в районі та соціальна характеристика кожної сімї концентруються в управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації.

На основі цього вже переконливо можна говорити про те, що поряд з бажанням повернутися назад — до постійного місця проживання, домінуючим бажанням кожного працездатного громадянина, прибулого із зони проведення антитерористичної операції, є бажання  працювати, отримувати за це заробітну плату, а в підсумку - утримувати себе чи свою родину.

Порядок дії кожного громадянина на випадок тимчасового безробіття вже раніше визначений.

Першим правилом в цьому є те, що кожному працездатному громадянину, який потребує працевлаштування, потрібно стати на облік до районного центру зайнятості. На період до надання йому можливого робочого місця за заявкою працедавця на протязі року зареєстрована особа одержуватиме державну допомогу по безробіттю в розмірі, визначеному державою.

Поряд з цим, за рахунок коштів державного соціального страхування на випадок безробіття, центром зайнятості можуть оплачуватися тимчасові громадські роботи, які здійснюються на територіях населених пунктів району. На такі роботи передбачені кошти і в бюджетах сільських та селищних рад.

Через районну службу зайнятості держава може матеріально підтримати і підприємницьку ініціативу громадян шляхом виплати їм допомоги на відкриття власної справи. 

Підтримуючи працедавця у справі залучення до зайнятості безробітних громадян, районна служба зайнятості має можливість надати дотацію на додаткове створення робочого місця, компенсувавши йому витрати по сплаті єдиного соціального внеску за прийнятого на роботу працівника. 

Спеціаліст, який має труднощі із застосуванням своїх здібностей на ринку праці, може за рахунок держави отримати більш ліквідну в конкретному регіоні спеціальність.

Йдеться про те, що в партнерських стосунках трикутник “держава — працедавець — найманий працівник” утримується на основі безумовних тристоронніх зобовязань, які носять строковий договірний характер.

Такий же взаємозобов’язуючий характер мають носити і прямі виробничі взаємовідносини між працедавцем та найманим працівником. Першооснову тут також має складати Кодекс законів про працю. В підсумку все має зводитися до того, що отримавши можливість працювати, кожна людина має бути впевнена в своїй повній захищеності в соціальному плані - вона має отримувати заробітну плату та робити відрахування в страхові соціальні фонди. Якщо є перше, а немає другого, то по своїй суті це є дискримінацією особистості — відібрання її законних прав та приниження соціальної гідності. А будь-яка дискримінація — це протиправна дія, яка карається за законом. 

Проявом громадянської солідарності та підтримки людської гідності людей, які постраждали від загарбників в анексованому Криму та від терористів на Донеччині та Луганщині, має бути забезпечення реалізації всього комплексу громадянських прав всіх мешканців району на рівні вимог сьогодення та нашої євроінтеграційної перспективи.

Валентина СИБІРА, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації