Поздоровлення від Арсенія ЯценюкаНапередодні Дня учителя Прем’єр-міністр України відвідав Київський педагогічний університет імені Бориса Грінченка, де привітав освітян з професійним святом. Глава Уряду, зокрема, розповів про фінансове забезпечення вчителів, патріотичне виховання юних українців та реформування середньої і дошкільної освіти.

Під час зустрічі Арсеній Яценюк наголосив, що основна проблема української освіти «не в тому, що нема кого вчити, а в тому що нема за що вчити». 

«Розуміємо, що студент, який отримав вищу освіту і став вчителем, на другий день після того, як працевлаштувався в школу, шукає іншу роботу, бо не може прожити за 1400 гривень», - зізнався Прем’єр та запропонував змінити систему оплати праці педагогів. 

«Коли буде дискусія в стінах Уряду, що нам треба збільшити навантаження на вчителя, не підвищуючи заробітну платню, ця дискусія закінчиться тим, що ми  втратимо ще більше молодих вчителів. Просто не будуть ходити працювати. Тому зміна системи і реформа системи оплати праці як ніколи актуальна. Хто краще працює, той більше заробляє. Все дуже просто. Хто гірше працює - або менше заробляє, або шукає собі іншу роботу. Це справедливо принаймні, і це правильно», - зазначив Глава Уряду.

Також Арсеній Яценюк пообіцяв, що складна ситуація в країні не вплине на виплату заробітних плат, в тому числі вчителям, і Уряд надалі в повному обсязі покриватиме усі витрати навчального процесу. 

«Не скажу, що це чудо, але це не так і мало. Бюджет провалюється, з Донецька й Луганська ми податки не піднімаємо. Кожен обстріл української території російськими терористами коштує процентів росту української економіки. Кожен обстріл і кожна українська смерть надто дорого коштує для України в цілому. Тому що людське життя не рахується нічим. Жодні економічні показники не повернуть тих, кого російські терористи вбили на Донбасі», - додав Прем’єр

Згадуючи минулий рік, Глава Уряду відзначив прийняття закону про вищу освіту, співавторами якого були Лілія Гриневич та Арсеній Яценюк – лідери по-літичної партії «Народний фронт». Закон дав можливість краще координувати ринок праці з ринком освітніх послуг, надавати вишам широку автономію та запроваджувати механізми природного відбору кращих навчальних закладів. Нові правила дозволять державі давати замовлення саме під ті навчальні дисципліни, і під ті сектори економіки, які дійсно будуть актуальнішими найближчим часом. 

Прем’єр  також заявив про необхідність реформування середньої та дошкільної освіти і підкреслив важливість залучення до цього процесу фахівців та викладачів: 

«Вчителі, учні і батьки повинні відчути і зрозуміти мотивацію нової якості середньої освіти. Ми не можемо мати гарну надбудову вищої освіти, не маючи фундаменту. Особистість необхідно формувати ще в школі та в дитячому садку».

Арсеній Яценюк торкнувся питання змін до податкового законодавства. Нагадаємо, що до Кабінету Міністрів вносилися пропозиції перевести дошкільні навчальні заклади на загальну форму оподаткування. Але Глава Уряду рішуче висловився проти: «Зараз навпаки треба стимулювати приватну ініціативу, яка буде давати ефективну і якісну дошкільну освіту. Хай працюють, нам потрібні розумні діти».

Прем’єр-міністр згадав і про доцільність введення в Україні якісного патріотичного виховання. За думкою Арсенія Яценюка, питання патріотичного виховання має стояти на тій самій щаблині, що і вивчення іноземних мов, математики  та фізики. 

- «Наша зброя – це знання, патріотизм і український дух в кожному дитячому садку, в кожній школі і в кожному вузі. Наша зброя – це коли кожен наш студент виходить і гордо каже: «Я – українець, я знаю, за що я борюся, і люблю свою країну», - наголосив Глава Уряду.  

Глава Уряду також підкреслив, що найголовніший фактор для розбудови країни – це знання. 

«Успішна країна – не та, в якої є нафта і газ. Як правило, такі країни навпаки - неуспішні. Успішна країна – це та, яка знає, як замінити нафту і газ».

Арсеній Яценюк наголосив, що саме від освіти залежить доля країни та її майбутнє. 

«Ви носії ідей, носії слова й думки. Ви ті, хто формує образ країни і її майбутнє. Бо майбутнє – це ті, хто зараз в дитячих садках, у школах, майбутнє – це ті, які зараз навчаються у вашому вузі і підуть навчати наших дітей. Тому не боїмося, впевнені, згуртовані. І кожен на своєму місці робить свою роботу. Робить настільки, наскільки може, на 110%. І тоді все повернеться сторицею».

Єгор Бєлінський