Ніна ВанінаЛюдська пам’ять має властивість фільтрувати інформацію, відсуваючи у далекі закутки свідомості неприємні події та ситуації і, навпаки, - зберігаючи те, що, як кажуть, гріє душу, допомагає зберігати оптимізм, віру у краще. Серед того, що ми впродовж усього життя згадуємо із задоволенням, приємні і радісні події, перемоги на життєвому шляху, добрі друзі, улюблені вчителі. 

Саме такою людиною – вчителькою, яку люблять і поважають вже багато поколінь нинішніх і колишніх її учнів, є Ніна Іванівна Ваніна. У неї також свого часу була улюблена вчителька – Катерина Гаврилівна Степова, яка надзвичайно цікаво викладала географію. Батьки Ніни Іванівни теж були педагогами, тож ця професія стала для неї спадковою, а фах обрала завдяки улюбленій вчительці.

Закінчивши школу з золотою медаллю, здала на «п’ятірку» екзамен з профілюючого предмета і, підтвердивши таким чином, що медаль не «липова», а цілком заслужена, стала студенткою Мелітопольського педагогічного інституту.

І ось вже 31-й рік Ніна Іванівна вчить дітей бачити красу навколишнього світу, несе в їхні душі мудре, добре, вічне. Впродовж багатьох років викладала географію, а перейшовши працювати в Петрівський НВК після його реорганізації, стала викладати ще й біологію, - предмет, якому колись навчала багато поколінь петрівчан її мама - світлої пам”яті Лідія Андріївна Булах. Без сумніву, мама сьогодні мала б усі підстави гордитися своєю донькою, котра нині є головою районного методоб’єднання вчителів біології. 

Як каже директор навчального закладу Алла Вєтрова, Ніна Іванівна – справжній фонтан ідей, причому - не менше 90% задумок втілює в життя. Вона - справжній професіонал своєї справи, в минулому році виборола звання «Вчитель року», а ще є визнаним профспілковим і громадським лідером. Навчальний рік ще тільки почався, а вона вже встигла організувати кілька вагомих справ, в тому числі туристичний похід свого 5-«В» класу, в якому є класним керівником, поїздку педагогів в Умань. Учасник туристичних зльотів, наставник молодих вчителів, активний учасник художньої самодіяльності, пропагандист здорового способу життя і просто хороша людина – це все про неї. Саме про таких людей, як Ніна Ваніна, кажуть, що спокій їм тільки сниться, саме такі – небайдужі, завзяті, цілеспрямовані - є рушієм суспільного прогресу. Саме таких вчителів ми пам’ятаємо впродовж усього життя.

Анатолій РЯБОКОНЬ.