ФК «АФ «П’ятихатська» вперше у своїй історії виборов Кубок Кіровоградської області з футболу

ФК «АФ «П’ятихатська» - володар Кубку Кіровоградської області 2014 року.Отож 9 травня на стадіоні «УкрАгроКому», що в сусідній Головківці, у фінальному поєдинку за Кубок Кіровоградщини зустрілися майстри шкіряного м’яча з ФК «АФ «П’ятихатська» і неодноразовий вже володар цього трофею та багаторазовий чемпіон області ФК «Буревісник» зі Знам’янського району.

Власне, вже перші хвилини згаданого поєдинку дали зрозуміти, що цього разу розгромного рахунку на користь якоїсь із сторін очікувати не варто, адже зустрілися два цілком співмірні за класом і налаштованістю на підсумковий результат колективи. Тож боротьба практично на кожному клаптику цього чудового футбольного газону виявилася в’язкою, часом з доволі жорсткими зіткненнями, які, втім, слід віддати належне гравцям обох команд, - не переросли у відверту грубість.

На самому початку зустрічі одну за одною дві небезпечні атаки провели знам’янчани. Проте, в одному випадку нападнику «Буревісника» бракувало точності при виконанні завершального удару, а в іншому – наступальний порив суперників зупинила впевнена гра лінії захисту «П’ятихатської» і, зокрема, її голкіпера Олександра Шпака. Далі наші земляки відтіснили суперника від своїх воріт, тож переважно уперта позиційна боротьба точилася на підступах до обох штрафних майданчиків та у центрі поля. Час від часу обидві команди почергово намагалися загострювати дії в атаці, однак усі комбінації заздалегідь «прочитувалися» лініями захисту, до яких цього дня претензій взагалі майже немає. І лише в окремих епізодах, коли захисники не встигали за своїми візаві, їх позиційні помилки «підчищали» голкіпери, котрі цього дня також відзначилися впевненою і надійною грою. Під кінець першого тайму позиційна й ігрова перевага перейшла на бік п’ятихатців, завдяки чому було проведено кілька гострих атак, одна з яких навіть завершилась влучанням у стійку воріт, та все ж на перерву футболісти пішли за нульової нічиєї. Так само в перманентній в’язкій боротьбі пройшов і другий тайм зустрічі, не визначивши вагомої переваги жодної зі сторін. Не змінили кардинально малюнку гри й кілька замін, здійснених обома тренерами у перерві та в ході другої половини. І вже коли здавалося, що обидві команди змирилися з нічийним результатом, погодившись перевести з’ясування стосунків у додатковий час, практично остання атака знам’янчан ледь не принесла їм успіх: прориваючись правим флангом, нападник «Буревісника» різаним ударом намагався перекинути м’яча через голкіпера, який трохи вийшов за межі воротарського майданчика, аби перехопити можливу і теж цілком логічну поперечну передачу.

В неймовірному кидку Олександр Шпак зумів перевести цей підступний удар на «кутовий», цим самим засвідчивши, що є доволі висококласним гравцем.

А вже на початку додаткового часу успіх святкували п’ятихатці: потужна контратака лівим флангом завершилася точним ударом Владислава Авдєєнка в дальній від голкіпера кут. Схоже, ейфорія від нарешті зреалізованої спроби взяття воріт дещо вплинула на сконцентрованість гравців. Інакше й не можна пояснити той прикрий провал у захисті, що дозволив через десять хвилин гравцям «Буревісника» відновити рівновагу: на фланговий простріл нападника знам’янчан захист відреагував зі значним запізненням, тож Денис Пономар забивав м’яча у майже порожні ворота. Таким чином додатковий час також сильнішого не виявив, рахунок зустрічі підтвердив рівність команд – 1:1.

А в серії післяматчевих пенальті більш удачливими виявилися наші земляки. Хоча, знову ж таки, не слід скидати з рахунку й майстерність Олександра Шпака, який зумів парирувати один з ударів. Ще один удар знам’янчан нападник суперників пробив вище воріт. Натомість усі пенальті, виконані гравцями «П’ятихатської» - Олександром Шипою, Іваном Косяком, Владиславом Авдєєнком та Євгеном Запорожцем, виявилися результативними, що й встановило зрештою підсумковий результат зустрічі – 4:2. Тож вітаємо Президента футбольного клубу Олександра Поворознюка та його підопічних з цим значним успіхом!

Разом з тим хотілося б відзначити ще один компонент поєдинку, який, безумовно, також вплинув позитивним чином на підсумковий результат: це палка підтримка уболівальників з Петрівщини, яких цього дня на головківському стадіоні виявилося чимало, адже з’їхалися сюди й кількома автобусами, й численними легковиками. Особливо заповзято і творчо вболівали юні любителі футболу, очолювані ватажками петрівських «ультрас» - порівняно молодими, але вже давно авторитетними в колах педагогічної громадськості Петрівщини Сергієм Чорнопольським та Олегом Чудним. Недарма ж після завершення поєдинку футболісти «П’ятихатської» підійшли саме до їх трибуни, аби подякувати за палку підтримку.

Наостанок зазначимо, що обидва склади «П’ятихатської» без поразок виступають і в Чемпіонаті області, не втративши поки що жодного очка. Серед останніх результатів – виїзні перемоги першого складу над кіровоградською «Гідросилою» з рахунком 6:0 та другої команди над «Хлібодаром» з Кіровоградського району – 3:1.

Турнірну таблицю з результатами усіх матчів та календар ігор ми плануємо на прохання уболівальників, опублікувати в одному з наступних номерів районки.

Володимир КІФЕНКО.

На знімку: ФК «АФ «П’ятихатська» - володар Кубку Кіровоградської області 2014 року.