флаг і герб УкраїниЗакон «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» вступив у силу. Документ опублікований в парламентському виданні «Голос України» у вівторок, 1 квітня. 

Антикризовий закон, ініційований урядом Арсенія Яценюка, Верховна Рада України прийняла 27 березня. За нього проголосували 246 народних депутатів.

Зокрема, прийнятим законом встановлюється прогресивна шкала оподаткування податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15%, 17%, 20% і 25% (25% для доходів понад 1 млн. грн.). Для всіх доходів, зокрема, дивідендів, відсотків, роялті, інвестиційного прибутку, з його введенням визначено обов’язок для платника податку здійснювати за результатами року перерахунок нарахованого податку. Цей податок не стосується доходів від заробітних плат, а лише пасивних доходів.

Ставки на нові автомобілі і мотоцикли з об’ємом двигуна більше 0,5 л. будуть збільшені в два рази. 

Ставки акцизу на мотоцикли з об’ємом двигуна до 0,5 л встановлені на рівні 0,06 євро за 1 куб. см. і підвищуються у два рази ставки акцизного податку на автомобільні кузови. 

Буде введено збір на обов’язкове державне пенсійне страхування за ставкою 0,5% при купівлі юридичними і фізичними особами іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі. 

Також змінена база податку на нерухомість, відмінна від земельної ділянки. Вирішено передбачити пільгу з податку на нерухомість для тих, хто проживає в сільській місцевості. 

Скасовується нарахування спеціальних пенсій у розмірі 80% від зарплати суддям, прокурорам і держслужбовцям. Зазначені особи будуть переведені на загальний принцип нарахування пенсій у розмірі 70% від зарплати. 

Ставка на газовий конденсат буде збільшена до 42%. Крім цього, обкладення ПДВ експорту зернових буде введено не з 1 січня 2014 року, як планувалося, а з 1 жовтня 2014 року, і таким чином буде стосуватися тільки зерна нового врожаю. 

Ставка збору за користування радіочастотним ресурсом України збільшиться в два рази.