танцювальний ансамбль «Карамельки»Постійним учасником майже усіх свят та концертних програм, приурочених знаменним датам, що проводяться в райцентрі та в різних населених пунктах району, є хореографічний колектив «Карамельки» Петрівської дитячої музичної школи. Виступи маленьких танцюристів завжди із захопленням сприймаються глядачами та супроводжуються бурхливими оплесками, і лише  їх керівник Марина Дроб`язко знає, скільки нелегкої праці вкладено на репетиціях у легкість та граціозність виконання. Вони неодноразово ставали дипломантами обласного танцювального конкурсу «Золотий паросток», а у минулому році «Карамельки» вибороли вже перше місце. Цей колектив діє вісім років і постійно оновлюється новими учасниками. Молодші танцюристи ансамблю з часом поповнюють старший за віком колектив, який зветься «Самоцвіти», а вже їм на зміну знову приходять малюки. Марина Миколаївна відзначила, що специфіка роботи з різними віковими групами полягає в тому, що дитяче захоплення танцями міняється на протязі певних відрізків часу. Якщо з перших занять воно супроводжується великим ентузіазмом, то по мірі того, як зростає навантаження у школі, потяг до танців в учасників ансамблю поступово згасає. Не остання роль у активному відвідуванні дітьми репетицій відводиться також батькам. В сім’ях, де хочуть бачити доньку чи сина всебічно розвинутою особистістю та сприяють розвитку її здібностей і талантів, діти також відповідально та сумлінно ставляться до занять. Мами Ірина Семенко, Інна Піскун, Наталія Овсяннікова та Вікторія Нечай супроводжують дітей під час поїздок на конкурси, за кошти усіх батьків шиються костюми. Щоб мінімізувати затрати, прискіпливо підбираються тканини. Під час виступів наших дитячих ансамблів їх майстерно виготовлені костюми вдало підкреслюють сценічний образ і не лишаються поза увагою як членів журі, так і колег-хореографів, а також глядачів. Умови щорічного конкурсу постійно змінюються, і якщо, наприклад, в 2013 це був сучасний танець, то нині потрібно підготувати масовий народний сюжетний, який якраз і відрізняється високою вартістю костюмів. Аби вирішити цю проблему, Марина Миколаївна власноруч «підганяла» зшиті кілька років тому районним Будинком культури дитячі українські костюми під своїх учасників.

Варто зазначити, що організатор і керівник цих танцювальних колективів Марина Дроб’язко - досвідчений хореограф. Вона закінчила Олександрійське культосвітнє училище і пропрацювала 13 років за цією спеціальністю у районному Будинку культури, а після вже понад 10 років займається улюбленою справою в дитячій музичній школі. На її вибір професії вплинуло захоплення танцями мами та старшої сестри. Вони брали молодшу п’ятирічну Маринку із собою на репетиції хореографічного гуртка в Кривому Розі, де тоді проживала родина. Згодом маленьку дівчинку, яка підтанцьовувала в стороні, запримітили викладачі і запросили до наймолодшої вікової групи.  

Швидко промайнув час, і нині вже її  вихованці вибирають життєву дорогу, а деякі вже вибрали. Можливо, ніхто з них не стане хореографом, але їх участь в танцювальному ансамблі позитивно вплинула на естетичне виховання та подальшу адаптацію у доросле життя. З теплотою згадує Марина Миколаївна вже колишніх своїх талановитих вихованців: Таню Гупало, Валерію Деркач, Дарію Бурковську, Романа  Голуба, Дениса Дробязка, Сергія Гарькавого, Романа Волощенка, Таню Калінчук, Ірину Міщенко та багатьох інших. Розкрити природні здібності кожної дитини та відшліфувати їх - це і є головною метою Марини Миколаївни. 

Сергій АНДРУСЕНКО.

На знімку: танцювальний ансамбль «Карамельки».