Погодні умови восени 2013 року були досить сприятливими для активного розвитку мишоподібних гризунів, які в кінці вересня почали заселяти посіви озимої пшениці. 

На початок січня 2014 року заселено 63 % обстеженої площі посівів озимини, чисельність колоній гризунів становить – 2, максимально – 4 колонії на гектар. 

Полівка звичайна шкодить зерновим культурам протягом усієї вегетації, особливо озимій пшениці, багаторічним травам, значної шкоди завдає просапним і овочевим культурам. Живуть ці гризуни в норах складної будови, які являють собою систему підземних переплетених ходів з декількома продовольчими і 1-2 гніздовими камерами. З камери на поверхню ґрунту виходять декілька хідників.

Знищуючи рослинний корм біля існуючих нірок-отворів, полівки вимушені прокладати нові хідники для забезпечення їжею, збільшуючи таким чином розмір колоній та число отворів-нір. При дуже великій чисельності полівок їх колонії можуть з’єднуватись між собою, утворюючи суцільні поселення.

Обмеження наявної чисельності й шкідливості гризунів можливе природнім шляхом в разі несприятливих погодних умов лютого-березня 2014 року (надмірний дощ або мокрий сніг з різким зниженням температури, високій сніговий покрив з швидким таненням навесні). За відсутності таких умов гризуни повсюдно збережуть чисельність і загрожуватимуть посівам озимих культур, багаторічним травам.

З метою запобігання збільшення чисельності та шкідливості слід проводити постійний моніторинг їх розвитку та за наявності ЕПШ (3-5 жилих колоній на гектарі) застосовувати зернові, інші отруєні принади: роденфос, бактороденцид по 3 г в нору, стрілець – 3-5 г в нору, шторм - 0,005 % воскові брикети 0,7-1,5 кг/га, інші родентициди.

Одним з найефективнішим, економним, не шкідливим для тварин і людей є бактороденцид. Не викликає алергії під час використання, не завдає шкоди навколишньому середовищу, тому що є екологічно чистим. Бактороденцид (зерно, заражене бактеріями мишиного тифу) – хворі на тиф гризуни втрачають відчуття страху, уповільнюються їх рухи і вони стають беззахисними, повна загибель гризунів від даного препарату через 6-18 діб.

На відміну від хімічних препаратів, при застосуванні бактороденциду для зараження здорового гризуна достатньо просто контакту з уже захворівшим звірком, що призводить до загибелі всієї колонії гризунів. Жоден препарат хімічного походження такими властивостями не володіє.

Тож доля Вашого врожаю в Ваших руках!

За отриманням більш детальної інформації з зазначеного питання або отримання будь-яких інших консультацій з питань захисту рослин звертатись за телефоном: 9-64-39 або за адресою: смт Петрово, вул. Ілліча,31.

Держфітоінспекція