Салат із квашеної капусти з цибулею

Це найпростіший салат, який можна буде подати до відварної картоплі або рису, та й до будь-якої пісної каші. 

Потрібно: 350 г капусти, 1 ріпчаста цибулина, 2-3 ст. ложки рослинної олії, зелень петрушки, цукор за смаком. 

Капусту дрібно нарізати, додати цукор, перемішати з нашаткованим цибулею та олією. Посипати зеленню петрушки і прикрасити колечками ріпчастої цибулі.

Салат з квашеної капусти з медом

Потрібно: 500 г капусти, 2 яблука, 2 ст. ложки меду, 100 г сметани або салатної заправки. 

Капусту покришити, додати нарізані скибочками яблука, заправити медом та сметаною. 

Для приготування салатів з квашеної капусти її можна змішувати з яблуками і морквою, буряком і огірками, ріпою, редькою або томатами. Все залежить від вашого смаку і бажання. 

Овочеве рагу пісне

Кількість продуктів довільна. 

Спасерувати на рослинній олії нарізану півкільцями цибулю і натерту на крупній тертці моркву. Укласти в горщик шарами: картоплю, нарізану кубиками, шинковану моркву (її можна додати як у свіжому, так і в тушкованому вигляді), кабачки або гарбуз, нарізані скибочками. Кожен шар перекласти пасерованими цибулею і морквою (можна додавати нарізані помідори або томатну пасту). Якщо дозволяє кількість продуктів, шари повторити. 

Додати в горщик води або овочевого бульйону так, щоб рідина доходила до половини закладених продуктів (при варінні овочі виділять свій сік), посолити і поперчити за смаком, закрити горщик кришкою (можна з тіста) і поставити нудитися в нагріту духовку. Тушкувати до готовності овочів. Готову страву посипати рубаною зеленню. Між овочами можна додати шари крупи (рис або пшоно). 

Рагу з білої квасолі

Потрібно: 400 г білої квасолі, 200 г моркви, 400 г помідорів, 100 г солодкого перцю, 120 г ріпчастої цибулі, 75 г рослинної олії, 10 г часнику, 5 г крохмалю, зелень петрушки, сіль за смаком. 

Квасолю замочити на ніч у холодній кип’яченій воді (або в пиві), потім зварити майже до готовності, посолити. Додати моркву, натерту на крупній тертці, нарізані кубиками помідори, смужки перцю, обсмажені в олії кільця цибулі, товчений часник і варити ще хвилин 30. Приправити готову страву розведеним у холодній воді крохмалем, довести до кипіння і посипати подрібненою зеленню. 

Грибна ікра

Інгредієнти:
гриби - 200 г
цибуля - 1 шт.
часник (зубці) - 2 шт.
багет
майонез - 1,5 ст. ложки
сіль
петрушка
перець чорний мелений

Приготування:

Цибулю порізати кубиками, підсмажити гриби (для приготування цієї намазки ідуть мариновані, заморожені, попередньо відварені і свіжі печериці, гливи).

Гриби помолоти на м’ясорубці, чи подрібнити блендером. Якщо гриби використовують морожені чи свіжі, тоді їх обсмажують.

Додати до цибулі подрібнений часник, майонез, сіль і перець, перемішати. Порізати багет, при бажанні підсмажити, намастити сумішшю, прикрасити петрушкою і шматочками шампіньйонів. 

Яблучні канапки

Інгредієнти

яблучний крем

яблука - 4 шт., цукор - 4 ст. ложки, вода - 1/2 склянки, желатин - 2 ст. ложки, кислота лимонна - 1/4 ч. ложки

тісто

борошно пшеничне - 2 склянки, цукор - 1/2 склянки, сода - 1 ч. ложка, кориця - 1 ст. ложка, цукор ванільний - 20 г, олія рослинна - 6 ст. ложок, оцет - 1 ст. ложка, пюре яблучне - 1 склянка

Розраховано на 12 порцій

Приготування:

Сполучити окремо мокрі компоненти — яблука (4-5 штук) почистити від шкірки і серцевинки, додати олію і подрібнити за допомогою кухонного комбайна дуже мілко — в пюре.

Сполучити сухі компоненти: просіяне борошно, цукор, соду, корицю, ванільний цукор. Сполучити сухі і мокрі компоненти і замісити ложкою тісто. Формочки змастити олією і викласти в них тісто (тіста вистарчає на 12 середніх канапок), випікати 17-20 хвилин при 1800С.

Для яблучного крему яблука почистити від шкірки і серцевини. Додати цукор, лимонну кислоту, замочений у воді і підігрітий до розчинення желатин. Подрібнити на пюре за допомогою кухонного комбайну. Збивати масу 4-5 хвилин за допомогою міксера — маса має посвітліти і трохи загуснути. Викласти крем на вершечки канапок:

Буряковий салат

інгредієнти:
буряк - 0,4 кг
хрін тертий - 2-3 ст. ложки
оцет - 1 ст. ложка
сіль - 0,5 ч. ложки
цукор - 0,5 ч. ложки

Розраховано на 5 порцій

Буряк відварити, почистити, потерти на терці, додати хрін магазинний, або ж потерти корінь. Якщо додаєте корінь, то ще додатково 1 ст.л. оцту, 0,5 ч.л. солі і 0,5 ч.л. цукру. Розмішати, за бажанням посолити.

Цукерочки

Інгредієнти:
фініки - 200 г
арахіс - 150 г
пластівці вівсяні - 2 ст. ложки
горіхи грецькі - 50 г

Розраховано на 10 порцій

Ці цукерки містять прості продукти, їх просто і швидко готувати.

Для приготування смачних та корисних домашніх цукерок потрібно придбати гарної якості фініки та арахіс, а далі все просто:

— горішки та вівсяні пластівці поставити на кілька хвилин у розігріту до 160 градусів духовку. Постійно наглядати аби вони злегка підрум’янились;

— горішки з пластівцями подрібнити;

— фініки ретельно помити, вибрати кісточки, з’єднати з меленими горішками та пластівцями і все гарно змолоти за допомогою кухонної техніки;

— з маси сформувати цукерочки, викласти у силіконові формочки для приготування цукерок, а можна зробити просто маленькі кульки. Готові цукерочки зберігаю у холодильнику.

Теплий салат із картоплі

Інгредієнти:
картопля (варена) - 5-6 шт.
перець болгарський - 0,5 шт.
часник (зубчик) - 1 шт.
олія рослинна - 4 ст. ложки
гірчиця діжонська -1 ч. ложка
сіль
зелень
лимонний сік - 1 ст. ложка
перець чорний мелений

Розраховано на 1 порцію

Теплий салат, що швидко готується, коли у вас є картопля в мундирах. 

Відварену, почищену картоплю порізати і посмажити на сковорідці, посолити, поперчити Перець порізати на кубики Приготувати заправку: змішати олію (оливкову) 2 ст.л. з лимонним соком, гірчицею, подрібненим часником, поперчити На тарілку викласти посмажену картоплю викласти перець, полити заправкою, посипати зеленню.

Перчик з маринованою цибулькою

Інгредієнти:

перець болгарський - 1 шт., цибуля - 1 шт., вода - 1 склянка, оцет - 2 ст. ложки, цукор - 1 ст. ложка, сіль- 2/3 ст. ложки, зелень, олія рослинна, перець чорний мелений.

Підсмажений перець з маринованою цибулею чудова закуска до м’яса чи шашликів, або просто  як додаток до каш. Крім того, перець з цибулею містить велику кількість вітаміну С. 

Готуємо маринад:

воду з’єднати з оцтом, сіллю і цукром, нагріти (не кип’ятити). Залити порізану півкільцями цибулю з зеленню (кріп чи петрушка) і маринувати 20хв. Перець порізати смужками і посмажитити на олії до м’якості. На тарілку викласти шарами цибулю і перець, полити олією і поперчити.