Салат із броколі з беконом і манго

Інгредієнти:

150 г бекону,
500 г броколі,
1 болгарський перець,

1 манго,
1 пучок зеленої цибулі,
2 ст. ложки олії,
2 ст. ложки яблучного оцту,
1 ч. ложка гірчиці,
1 ст. ложка цукру,
перець чорний мелений за смаком,
сіль за смаком.

Все нарізати й змішати і викласти на листя салату.

Свинина з яблуками

Інгредієнти

Свинина – приблизно 1,5 кг, яблука – 2 шт., морква – 1 шт., сметана – 3  ст. л., майонез – 3 ст. л., кетчуп – 1 ст. л., коньяк – 30 мл, цукор – 1 ст. л., сіль і перець – до смаку.

Приготування

Свинину натерти сіллю та перцем. На дно форми для запікання постелити фольгу. Натерти моркву на великій тертці, викласти її на фольгу і поперчи. Яблука порізати на часточки. Для соусу змішати сметану, майонез і коньяк. На моркву викласти свинину, зверху - часточки яблук, які посипати цукром і полити соусом. Фольгу підвернути, щоб соус не вилився. М’ясо накрити фольгою та запікати у духовці 2-2,5 години при температурі 190-200 °С.

Курча у вині

Інгредієнти:

Курча – 1-2 шт., цибуля – 3-4 шт., вершкове масло – 80 г, часник – 4-5 зубчиків, вино – 300 мл, томатна паста – 2 ст. л., м’ята і сіль – до смаку.

Приготування:

Тушки курчати нарізати на шматки і тушкувати у глибокій сковороді в невеликій кількості води. Потім додати нашатковану цибулю, товчений часник, масло, сіль і обсмажити (вода повинна википіти). Потім влити 100 мл вина і продовжувати тушкувати. За 5-7 хвилин до зняття з вогню додати решту вина, томатну пасту та дрібно нарізану м’яту.

Балик запечений

Інгредієнти

Балик свинячий – 1 кг, часник – 4-5 зубчиків, лавровий лист, сіль, перець – до смаку.

Приготування

М’ясо посипати сіллю та перцем і дати настоятися 30 хвилин. Потім на м’ясі ножем зробити невеликі надрізи, нашпигувати лавровим листом і перцем.

Закутати м’ясо у фольгу та запікати в духовці 1-1,5 години при температурі 190 градусів. За 15 хвилин до кінця приготування фольгу злегка відкрити, щоб балик запікся і зверху.

Перед подачею на стіл порізати балик невеликими шматками, прикрасити свіжою зеленню й  овочами.

Гуска, фарширована рисом та фруктами 

Інгредієнти:

тушка гуски 3-3,5 кг,
200 г рису,
200 г яблук,
200 г айви,
100 г родзинок,
100 г чорносливу,
2 ст. ложки меду,
3 ст. ложки олії,
500 мл курячого бульйону,
розмарин за смаком,
чорний мелений перець за смаком,
сіль за смаком.

Приготування:

Заздалегідь замочити гуску в холодній, підсоленій воді на 12 годин. Обсушити, натерти всередині і ззовні олією, медом, розмарином, сіллю, перцем і дати полежати півгодини.

Родзинки і чорнослив замочити в теплій воді на 30 хвилин. Рис відварити в підсоленій воді до напівготовності 10 хвилин, потім злити воду і остуди. Айву і яблука очисти від серединок і нарізати невеликими часточками. З’єднати відварений рис, айву, яблука, родзинки, чорнослив, 1 ст. ложку олії і перемішати.

Нафарширувати гуску фруктово-рисовою сумішшю і зашити отвір нитками (або скріпити дерев’яними зубочистками). Також зв’язати крильця і ніжки гуски, щоби вони не пригоріли під час запікання. Зробити на тушці гуски кілька проколів виделкою. Укласти фаршировану гуску на спинку на деко, залити бульйоном і відправити у розігріту до 200°С духовку на 2,5-3 години залежно від ваги птиці. Через півгодини зменшити температуру до 180°С. При необхідності долити бульйон (або воду).

Готовність фаршированої гуски перевірити, проколовши зубочисткою найтовстіше місце ніжки. Якщо виливається прозорий сік, значить гуска готова.

Дати гусці постояти 15 хвилин, а потім подавати до столу.

Подавайте гуску, фаршировану рисом та фруктами, відрізаючи порційні шматки і додаючи до кожного начинку.

«Мурашник»: рецепт торта 

Інгредієнти:

500 г борошна,
200 г сметани,
400 г вершкового масла,
1 банка згущеного вареного молока,
60 г цукру,
100 г горіхів,
50 г шоколадної посипки (для прикраси),
10 г розпушувача,
дрібка солі.

Приготування:

З’єднати просіяне борошно, розпушувач, цукор, сіль, сметану і половину не холодного вершкового масла та замісити тісто. Поставити тісто в холодильник на півгодини. Остигле тісто пропустити через м’ясорубку. Отримане печиво викластии на деко, змащене маслом, і відправити у розігріту до 180°С духовку. Випікати печиво 10-15 хвилин до золотистого кольо-ру.

Для крему з’єднати варене згущене молоко і розпущене вершкове масло та збити суміш до однорідної маси. Горіхи подрібнити і трохи підсушити. Подрібнити готове тепле печиво на шматочки розміром з горошини і на дрібнішу крихту. З’єднати печиво, горіхи, крем і ретельно перемішати.

Викласти торт «Мурашник» на тарілку у вигляді гірки. Зверху прикрасити шоколадною посипкою. Поставити торт у холодильник на 3 години або на ніч, щоб він просочився і застиг.

Торт «Наполеон Новорічний»

Інгредієнти

Тісто листове – 600 г, лікер вишневий – 3 ст. л., крем заварний (концентрат) – 1 пакетик, горіхи волоські подріблені – 200 г, вершки густі – 1 склянка.

Приготування

Листове тісто тонко розкачати і вирізати три круглі коржі. Злегка наколоти їх виделкою, збризнути водою та випікати 20 хвилин при температурі 220 градусів. Остудити.

Заварний крем приготувати, дотримуючись вказівок на упаковці, влити половину лікеру, збити. У вершки додати решту лікеру.

Коржі вкласти один на інший, прошарувавши заварним кремом, поверхню покрити збитими вершками. Прикрасити горіхами, кремом і вишнею.