Андрій НіколаєнкоПротягом трьох останніх років область жила і розвивалась, виконуючи завдання програми «Центральний регіон – 2015». Це, без перебільшення, головна програма регіону, адже писали її не стільки чиновники як самі люди – пропозиції жителів міст і сіл області намагалися врахувати у «Центральному регіоні» по-максимуму. Але до будь-яких починань час вносить свої корективи. Потреба удосконалити головну програму області також назріла під впливом об’єктивних причин – нові завдання, реформи, проголошені Президентом України соціальні ініціативи, а також затверджена Стратегія розвитку Кіровоградщини до 2020 року вимагали актуалізувати і «Центральний регіон». Цей процес розпочався іще у травні. І окрім пропозицій від інвесторів, організацій, установ,  клопотань від місцевих органів виконавчої влади, члени обласної робочої групи максимально намагалися врахувати знову ж таки пропозиції жителів міст і сіл області. 

Адже голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко наголошує: «Обов’язок влади – відповідати на справедливі вимоги, що їх ставлять жителі області, реагувати на виклики часу і втілювати у життя завдання Глави держави. Вони досить чіткі і зрозумілі –підвищення якості життя людей, робочі місця для молоді, нові підприємства і ринки збуту, розвиток соціальної сфери». 

Досвід останніх трьох років доводить, що виконуючи народні завдання обласної програми «Центральний регіон - 2015» місцева влада якраз і реалізує президентські завдання щодо системних економічних реформ у регіонах.

Робота по актуалізації «Центрального регіону – 2015» проведена просто-таки колосальна. Кількість пропонованих до реалізації як інвестиційних проектів, так і соціальних заходів, зросла в рази. 

За узагальненими даними, у процесі актуалізації програми  кількість інвестиційних проектів пропонується збільшити у півтора раза - із 334 од., до 522 од., передбачається також суттєво збільшити і обсяг коштів на їх реалізацію - на 5,2 млрд. грн. – повідомляє директор департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Ніна Рахуба.

Зросла і кількість соціальних заходів, які пропонуються до реалізації - із 2,6 тис од., до 3,9 тис. од. А от загальний обсяг коштів на їх реалізацію дещо зменшиться, порівняно із чинною редакцією програми, і становитиме 3 млрд. грн. Це пов’язано із будівництвом заводу з виготовлення ядерного палива поблизу Смоліного, за рахунок якого покриється частина видатків на розвиток соціальної інфраструктури Маловисківського району.

Ніна Рахуба підкреслює, що загальний баланс по інвестиційній складовій є позитивним як за кількістю, так і за обсягом коштів.

Голова ОДА Андрій Ніколаєнко наголошує, що пріоритетом для актуалізованого «Центрального регіону» залишається залучення інвестицій разом із максимальною турботою про підростаюче покоління.

Незмінною лишається і вимога очільника області до керівників територій щодо реалізації програми – обіцяне громаді необхідно виконувати, якщо не вдається у запланований час, то необхідно пояснити причини і обґрунтувати терміни, які займе подальший процес виконання.