На даний час проблемним залишається питання своєчасної оплати громадянами платежів за надані житлово-комунальні послуги (утримання будинків та прибудинкової території багатоквартирних житлових будинків, вивезення побутових відходів, водопостачання та водовідведення, газопостачання, електропостачання). Деякі  громадяни, у яких є значні борги по житлово-комунальних послугах,  мають хибну думку про те, що з часом борги зникнуть і вживати якісь дії з метою їх сплати є необов’язковою справою. Проте борги за житлово-комунальні послуги краще не накопичувати, оскільки ситуація може вийти з-під контролю громадянина-неплатника і закінчитися зверненням надавача послуги до суду про примусове стягнення заборгованості, в тому числі і за рахунок майна боржника. Мова йде про те, що, згідно зі статтею 96 Цивільного процесуального кодексу України, стягнення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг здійснюється в порядку наказного провадження. Це означає, що організація, яка надає житлово-комунальні послуги, має право звернутися до суду із заявою про стягнення суми заборгованості по комунальних платежах. У разі відсутності статті доходів у боржника, питання погашення заборгованості вирішується за рахунок реалізації його майна. На даний час людина, що заборгувала більше 10 тисяч гривень, ризикує втратити квартиру,  навіть якщо це її єдине житло.

У разі, якщо громадяни не мають можливості своєчасно оплачувати житлово-комунальні послуги, законодавством передбачено вирішення цієї проблеми. Як приклад - здійснити реструктуризацію заборгованості за житлово-комунальні послуги. 

З усього вищезазначеного можна зробити висновок, що найбільшим ворогом людини, яка отримала статус боржника, є її безвідповідальність та бездіяльність. Тому сподіваємося, що споживачі комунальних послуг не будуть допускати бездіяльності у даному питанні та регулярно здійснюватимуть оплату за послуги. Своєчасна сплата за спожиті житлово-комунальні послуги сприятиме стабільній роботі комунального господарства нашого району, благоустрою та наданню більш якісних послуг населенню.

Світлана Заєць, начальник відділу регіонального розвитку, містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та цивільного захисту районної державної адміністрації