(Виступ голови районної ради Світлани Тилик на урочистостях з нагоди Дня місцевого самоврядування)

Дорогі друзі, шановні депутати, сільські та селищні голови, запрошені трудівники різних галузей району!

Сьогодні ми зібралися у цій залі напередодні нашого професійного свята – Дня місцевого самоврядування, яке припадає на 7 грудня невипадково, адже саме цього числа 1990 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про місцеві ради народних депутатів УРСР та місцеве самоврядування». Це стало першим кроком до відродження самобутньої системи місцевого самоврядування в нашій державі, конституційні основи якого були конкретизовані прийнятим у 1997 р. Законом «Про місцеве самоврядування в Україні». Цей правовий акт максимально наблизив поняття місцевого самоврядування до вимог Європейської Хартії про місцеве самоврядування, визначивши його право і реальну здатність територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення.

Мені випала висока довіра бути обраною головою районної ради VІ скликання. Очолити орган місцевого самоврядування, що представляє спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ нашого району – велика честь, але водночас - і велика відповідальність. Адже непросто організувати роботу депутатського корпусу і в досить складних суспільно-політичних умовах продемонструвати вміння усіх територіальних громад діяти злагоджено у співпраці з органами виконавчої влади. Я вдячна депутатам районної ради – авторитетним і досвідченим фахівцям, які по-справжньому, на ділі, вболівають за долю Петрівщини, за її теперішнє і майбутнє.

 

Знати потреби людей, допомагати у їх вирішенні, знаходити можливість підтримувати там, де хтось інший відмовив би чи безпорадно розвів руками, - основний постулат, якого дотримуються наші депутати під час виконання ними своїх депутатських повноважень.

У районній раді зберігаються чимало листів із висловленими в них словами подяки за чуйність і милосердя до малозабезпечених та хворих, ветеранів, дітей-сиріт, інвалідів, за меценатство, за  сприяння у прискоренні розв’язання наболілого питання.

На стрінках нашої районної газети неодноразово висловлювалася подяка жителів громад депутатам районної ради за щедрість і милосердя. Якби в Петрівській раді VІ скликання існувала відзнака «За добру справу», то набралася б сила-силенна кандидатур, представлених до народження нею. Список той, визначений виборцями, був би великий: М.О.Давидовський, О.Г.Поворознюк, І.Д.Великий, Т.М.Сакара, О.В.Тилик, В.Г.Деркач, В.Є.Субботній, К.В. Міщанін, К.М.Галуган.

Депутати районної ради завжди активні в ході підготовки проектів рішень та в розгляді питань на засіданні постійних комісій та пленарних засіданнях ради. Конструктивністю завжди відзначаються депутати В.В.Кроловецька, П.А.Лавецький, О.Г.Краснюк, П.О.Проценко, О.В. Лазоренко, В.Л.Писаренко, Р.П.Сокол, О.С.Мишоловка, І.П.Данілік, С.В.Малихін, В.Г.Береславський. Дієвим організмом в районній раді є депутати О.В. Кисіль та Л.Г.Затинацька.

Разом з тим останній рік виявився надзвичайно сумним для нашого депутатського корпусу: районна рада втратила одразу двох своїх колег-депутатів - М.В.Нероду та М.Ю.Шаповала. Це непоправне горе для їх родин, для усіх нас - друзів та колег.

Окремо хотілося б відмітити нашу тісну співпрацю з депутатами Кіровоградської обласної ради, обраними від Петрівщини - М.В.Максимкіним та В.М.Вінницьким, які відстоюють інтереси району на обласному рівні.

Також словами особливої подяки хочу відмітити депутата Верховної Ради від багатомандатного виборчого округу № 103 Сергія Анатолійовича Кузьменка. Завдяки його турботі в нашому районі з’явилися дитячі майданчики, відремонтовані приміщення, придбані меблі в дошкільних закладах та школах, зроблено ще багато інших добрих і важливих справ.

В сучасних умовах нелегко доводиться працювати сільським та селищним головам. Усвідомлюючи велику відповідальність перед громадою, вони спільно зі своїми депутатами, виконавчими комітетами намагаються в повній мірі реалізувати власні повноваження у сфері соціально-економічного та культурного розвитку села. А враховуючи проблеми з бюджетами рад, з фінансуванням, зробити це надзвичайно важко. Та не помічати кардинальних позитивних змін в громадах може тільки той, хто не хоче цього.

Хочеться сказати особливо теплі слова про сільських голів-жінок, оскільки багато конкретних справ саме вони зробили на своїх територіях. Серед них - Ганнівський сільський голова Н.С.Цапенко – людина  віддана своїй справі та інтересам громади. В цьому році Ніна Степанівна була відзначена Президентом України медаллю «За працю і звитягу». Або Інна Вікторівна Беркун – голова Зеленської сільської ради. Її конкретні досягнення за три роки – це відремонтований фельдшерсько-акушерський пункт, приміщення сільської ради, дитячий садок, частково відновлене освітлення вулиць села, відремонтований спортивний зал та багато інших добрих справ. Чимало теплих і добрих слів заслуговують Богданівський сільський голова Алла Володимирівна Стрижак, Іванівський сільський голова Людмила Борисівна Коломієць, Петрівський сільський голова Наталія Олександрівна Лепська, котрим вдалося домогтися найважчого і найголовнішого - повернути довіру громад до дій влади. Завдяки своїй душевності, виваженості й милосердю, ви повсякденно вирішуєте той величезний масив проблем, який  накопичився за довгі роки руйнації колективних господарств на території місцевих громад. Ваше вміння співпрацювати з бізнесовими структурами та знаходити спільну мову при вирішенні будь-яких питань на користь своїх громад, заслуговують найвищих слів похвали.

Авторитет і повагу завоював у своїй громаді С.П.Дяченко. За три роки роботи на посаді сільського голови Сергій Павлович відремонтував клуб в с. Олександрівці, встановив водонапірну башту, спорудив майданчик для відпочинку молоді, відновлює освітлення на сільських вулицях.

Добрі і теплі слова хочеться сказати також на адресу Луганського сільського голови О.І.Соботюка, Балахівського селищного голови В.В.Кабанця, Водянського сільського голови І.В.Косюка, Іскрівського сільського голови М.Б.Платошина, Малинівського сільського голови Е.А.Яротника.

Значних позитивних змін в підзвітній громаді домігся І.В.Шульга – Йосипівський сільський голова, а Новостародубський сільський голова В.Г.Заїка за добрі справи і успішні починання, наполегливість і натхнення сьогодні був урочисто відзначений на районній Дошці пошани.

Тож хай цей святковий день додасть вам, дорогі колеги,  натхнення у справі подальшого розвитку територіальних громад, наснаги в складній постійній роботі по відродженню сіл і селищ.

Користуючись нагодою, хочу також привітати зі святом виконавчий комітет районної ради, який складають висококваліфіковані фахівці, з великим досвідом роботи. Вони обмірковано і відповідально ставляться до своїх обов’язків, скрупульозно працюють над проектами рішень, готують роботу постійних комісій. І слід сказати, що за звітний період було проведено 33 сесії, і жодне питання, винесене на їх розгляд, не було недопрацьоване. Працівники районної ради – мої надійні колеги і моє надійне плече.

Найчастіше люди сприймають владу як єдиний державний організм. Вважаю, що розв’язання накопичених проблем – це спільна робота органів самоврядування і виконавчої влади. Тільки спільно ми зможемо вирішувати проблеми людей, проблеми громад. І на сьогодні у нас є результати плідної праці між органами влади всіх рівнів. Співпраця виконавчої влади з 13 сільськими радами, 2 селищними радами, районною радою дозволить нам успішно долати усі соціальні та економічні виклики.

Районна рада, депутатський корпус і виконавча гілка влади спільно працюють на виконання програми «Центральний регіон – 2015», яка спрямована на реалізацію інтересів громади, настроїв, сподівань і очікувань наших громадян.

Уже незабаром ми відзначатимемо День святого Миколая, новорічні та різдвяні свята. Час, як бачимо, летить невпинно і невблаганно. Тож нехай усі наступні дні приносять нам усім лише радість та втіху, мир, спокій і достаток!

Хай ясніше світяться вікна ваших домівок, хай людською вдячністю і шаною буде увінчана ваша праця!