Африканська чума свиней – найнебезпечніша хвороба свиней, від якої не існує ліків і вакцин. Зараження нею свиней означає знищення всього поголів’я в епіцентрі інфекції, що, відповідно, призводить до непомірних збитків як для сільгосппідприємств, так і загалом для економіки країни.

Не можна недооцінювати цю хворобу, бо африканська чума здатна завдати значних економічних та політичних збитків країні.

У разі виникнення захворюваності на африканську чуму свиней закривається вся територія країни, а це, насамперед, стосується м’яса, м’ясних продуктів, зернових і, не лише фуражного зерна, а й продовольчого. Це, в першу чергу, вплине на експорт, а наша держава експортує 20 млн. т. зерна щороку.

В разі виникнення цієї хвороби українські товаровиробники зазнають величезних збитків. До того ж, існують норми, за якими ферми, де утримувались хворі тварини, потрібно знищувати, а земля, де розташовані ці приміщення, не допускається в експлуатацію роками.   

Якщо в певному місці зафіксований випадок хвороби, то в радіусі 20 - кілометрової зони знищується все поголів’я свиней.

З огляду на те, що біля кордонів України на протязі останніх 6 років постійно виявляються вогнища даного захворювання (Російська Федерація, Республіка Білорусь) існує вірогідність того, що африканська чума свиней може з’явитись і в Україні, бо швидкість розповсюдження хвороби природним шляхом з дикими кабанами та іншими тваринами становить близько 350 км. за рік. У Росії на даний час вважається зараженою територія площею близько 700 тис. км. За останні роки було знищено більше 600 тис. гол. свиней.

Потенційну небезпеку представляє потік російських і білоруських туристів, які разом з продуктами харчування можуть завезти збудник на територію України, а також можливі господарські зв’язки з неблагополучними регіонами Російської Федерації та Білорусії.

У зв’язку з різким ускладненням епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней в Російській Федерації та Республіці Білорусь, де за останні 2 міс. цього року було виявлено 6 випадків у Воронезькій області (76 км. до кордону з Україною в Луганській області), 3 випадки в Ростовській області, 7 випадків в Московській та Білгородській областях та в 3-х областях Республіці Білорусь існує потенційна небезпека потрапляння збудника африканської чуми свиней і на територію України. Тому всім службам з цього приводу слід відповідально поставитись до своїх обов’язків, ще раз проаналізувати стан готовності сил та засобів на випадок виникнення даного захворювання

Африканська чума свиней - (Pestis afrikana suum, хвороба Монтгомері) висококонтагіозна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно й характеризується гарячкою, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів і високою летальністю. Хвороба зареєстрована в Іспанії, Португалії, Франції, Бразилії, Кубі та Російській Федерації.

Збудник африканської чуми свиней – вірус, що містить ДНК і належить до родини Іridoviridae. Вірус стійкий до широкого діапазону температур та рН середовища. При температурі 50С залишається життєздатним до 7 років, 180С – до 18 міс., 370С – до 30 днів, при 500С – до 60 хвилин.

У трупах свиней вірус зберігається до 10 тижнів, у м’ясі від хворих тварин – 155 днів, копченій шинці – до 5 міс., у гноєві – до 3 міс. Формалін, карболова кислота, хлорвмісні препарати в звичайних концентраціях руйнують вірус протягом 15 хвилин.

До африканської чуми сприйнятливі домашні й дикі свині, незалежно від віку і породи. Джерелом збудника інфекції є хворі свині та вірусоносії. З організму заражених тварин вірус виділяється з крові при носових кровотечах, із фекаліями, сечею, секретами слизових оболонок носової порожнини, слиною. Свині заражаються, головним чином, при поїданні кормів, контамінованих вірусом. Зараження можливе також респіраторним шляхом, через пошкоджену шкіру й укуси заражених аргасових кліщів роду орнітодорус, що є переносниками і резервуаром вірусу африканської чуми свиней, в організмі яких він зберігається роками. Небезпечні фактори передачі збудника інфекції – продукти забою заражених свиней (м’ясо, м’ясні вироби, сало, кров, кістки, шкура). Механічно вірус можуть поширювати люди, домашні тварини різних видів, комахи, гризуни, що знаходилися в епізоотичному вогнищі або на контамінованій вірусом території різних об’єктів (бойні, склади, холодильники). Африканська чума свиней характеризується високою захворюваністю, смертністю й летальністю для тварин (98-100%), передусім у свіжих вогнищах хвороби.

Інкубаційний період триває від 2-7 до 15 діб. Клінічно у тварин спостерігається слабкість і пригнічений стан, температура тіла підвищується до 40,5-42,00С. Свині більше лежать, важко дихають і через 1-3 доби гинуть, у них відмічається хитка хода, дихання поверхневе, переривчасте, іноді супроводжується кашлем. Кон’юнктива й видимі слизові оболонки гіперемійовані, з’являються різко виражене посиніння шкіри та крововиливи в різних ділянках тіла(вуха, живіт, підщелепний простір, пах). Вагітні свиноматки абортують. У тварин відмічається виснаження, відставання в рості, з’являються ознаки бронхопневмонії, розвиваються артрити, некрози вух, шкіри, нижніх кінцівок, спини, голови. Хворі свині гинуть у стані виснаження.

Діагноз на африканську чуму ставиться на основі аналізу епізоотичних і клінічних, патологоанатомічних змін та лабораторних досліджень.

Лікування цієї недуги не розроблене і заборонене. 

Заходи щодо профілактики й ліквідації африканської чуми свиней передбачені діючою інструкцією. Всі заходи спрямовані на запобігання занесення збудника в країну, а також на своєчасну і швидку ліквідацію хвороби у разі її виникнення.

У разі виникнення масової загибелі свиней на території тієї чи  іншої сільської чи селищної ради - негайно повідомляйте державну ветеринарну службу району за  тел. 9-72-06; 9-64-61.

Управління ветеринарної медицини в Петрівському районі