Світлана Панасівна ЛогачевськаСвітлана Панасівна Логачевська понад 55 років працює вчителем початкових класів у Балахівській ЗШ І-ІІІ ступенів. Її педагогічний стиль - це гармонія взаємовідносин із  дітьми, педагогіка співробітництва, високий рівень загальної педагогічної культури.

Розвиваючи гуманістичні ідеї В.О. Сухомлинського, С.П. Логачевською вперше розроблено технологію внутрішньокласної диференціації. Теоретично обґрунтовано і експериментально перевірено дидактичні основи організації диференційованого навчання молодших школярів. Саме з цього питання відбувся захист дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук. Це дослідження йшло від аналізу багаторічного досвіду роботи С.П. Логачевської у звичайній сільській школі, шляхом врахування перспективи до створення ефективної технології, до наукових узагальнень, вироблення рекомендацій. Вона засвідчила про своєрідну, цікаву і нову галузь у педагогічній науці, яку можна визначити як теорію і практику внутрішньокласної диференціації. В 14 посібниках нею сконструйовано диференційовані завдання з мови та математики для учнів початкових класів відповідно до навчальних можливостей окремих груп дітей.

Особистий внесок С.П. Логачевської в педагогічні технології полягає і в розробці способів застосування складених нею диференційованих завдань з урахуванням дидактичної мети кожного уроку, в доведенні позитивного впливу внутрішньокласної диференціації на якість знань учнів, на активізацію зони найближчого розвитку дітей з різними навчальними можливостями.

Розроблена вчителькою технологія внутрішньокласної диференціації дає змогу кожній дитині працювати в найсприятливіших для її розвитку педагогічних умовах, відчути радість успіху у навчальній діяльності, не зважаючи на те, які у неї природні дані.

Основний зміст диференціації розкрито в багатьох статтях фахового журналу «Початкова школа» і 23 посібниках для учнів та вчителів початкових класів. Посібники схвалено Науково – методичною радою Міністерства освіти і науки України. В них закладено ідеї розвивального та особистісно  орієнтованого навчання, диференціації. Посібник ,,Диференціація у звичайному класі” визнано одним із кращих серед поданих на конкурс, організований Міністерством освіти і науки України та Міжнародним фондом ,,Відродження”.

Досвід роботи педагога вивчений і узагальнений районним методичним кабінетом, Кіровоградським і Центральним інститутами післядипломної педагогічної освіти, Науково-дослідним інститутом педагогіки України і схвалений Головним управлінням шкіл Міністерства освіти і науки України. Основа досвіду – вдосконалення навчально-виховного процесу на основі диференційованого підходу до навчання молодших школярів. Основні положення диференційованого навчання впроваджено в практику роботи педагогів України та країн ближнього зарубіжжя. Про результати використання внутрішньокласної диференціації свідчать численні позитивні відгуки вчителів України. За роки роботи Логачевська прийняла в своєму класі сотні педагогів майже з усіх регіонів України, виступила перед тисячами працівників закладів та установ освіти у різних містах (більше 350 зустрічей, практичних семінарів). Брала участь у роботі всесоюзних, республіканських, обласних науково-практичних конференцій, з’їздів. Упродовж багатьох років читала лекції майже в усіх обласних ІППО України (Житомир, Кривий Ріг, Луганськ, Черкаси, Олександрія, Жовті Води, Кіровоград, Боярка, Київ (Оболонь, Солом’янський район) та багато ін.). У курсах педагогіки вищих навчальних закладів України вивчається досвід С.П. Логачевської з використанням її посібників, практикуються профільні спецкурси, спецсемінари, залучення студентів до написання рефератів, курсових, дипломних робіт із питань диференціації.

Сьогодні Логачевська продовжує працювати вчителем початкових класів, зустрічається з учителями України, проводячи майстер-класи, практичні семінари, читає лекції в обласних  інститутах післядипломної педагогічної освіти, постійно веде спеціальний курс із питань диференціації в Уманському державному університеті. Її клас-кабінет - це   творча лабораторія для студентів, колег, учнів та їхніх батьків. Творчо використовуючи надбання педагогіки і психології та диференційований підхід до навчання і виховання, Світлана Панасівна з року в рік досягає повної успішності та високої вихованості учнів із різними психологічними і навчальними здібностями.

Нестандартне мислення, постійний пошук, уміння втілити науку в життя сприяють внесенню нею вагомої частки в подальший розвиток загальної середньої школи. Логачевська уособлює в собі найкращі риси народних учителів, є прикладом громадянського подвигу сільського вчителя, який у найкращих сплавах українського менталітету живе тільки одним: як служити своєму народові? І не мислить життя без цього.

Творче горіння Світлани Панасівни, іскри якого розлетілися по всіх куточках нашої незалежної України, запалюють у душах колег яскраве полум’я поваги до цієї талановитої та надзвичайно благородної  Людини.

Валентина РЯБОКОНЬ.