виступає О.Оришака.Днями відбулася нарада з сільськими, селищними головами щодо вдосконалення співпраці з фахівцями із соціальної роботи з метою підвищення якості послуг, які надаються сім’ям, що опинилися у складних життєвих обставинах. Із вступним словом виступила голова райдержадміністрації Т.Сакара. Вона зазначила, що запровадження інституту соціальних фахівців позитивно вплинуло на цю ділянку роботи, адже керівники органів місцевого самоврядування просто фізично не в змозі самотужки її виконувати на належному рівні. Президент України В.Янукович вважає, що державна політика у цій галузі повинна бути спрямована на те, щоб кожна дитина проживала у сім’ї – біологічній чи прийомній. В першу чергу, слід докладати зусиль на збереження біологічних сімей, допомагати їм долати життєві труднощі. 

Допомога від держави, яку отримують сім’ї, цілком достатня, щоб діти мали все необхідне, біда в тому, що вона часто використовується не на утримання дітей, а на інші потреби. Тому органи місцевого самоврядування, соціальні фахівці, педагоги, медичні працівники, міліція повинні бути партнерами у роботі з проблемними сім’ями, вчасно реагувати на факти неналежного виконання батьками своїх обов’язків. Тільки тоді ця робота буде ефективною, дасть позитивний результат. 

Директор районного центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді О.Стулій доповіла про роботу щодо реалізації соціальних ініціатив Президента України з питань роботи із сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Фахівець із соціальної роботи О.Оришака поділилася досвідом своєї роботи. Вона зазначила, що плідно співпрацює з Червонокостянтинівською і Луганською сільськими радами, колективами загальноосвітніх шкіл і батьківськими комітетами. Немає жодної сім’ї, ситуація в якій не була б відома, щоб у разі потреби не була надана необхідна допомога.

Обговорення виступів О.Стулій і О.Оришаки виявилося активним. Сільські голови висловлювали багато слушних думок. Вони вважають, що державна допомога тільки тоді буде ефективною, коли батьки належним чином звітуватимуть про використання коштів. Тож конче необхідно запровадити механізм звітності, аби горе-батьки не пропивали отримані кошти, а використовували їх за призначенням. Бо зараз дехто з них перетворив народження дітей на «бізнес», метою якого є отримання від держави коштів, а не виховання дітей. Варто також збільшити кількість соціальних фахівців, бо одного фахівця на кілька населених пунктів явно недостатньо. Слід також суттєво поліпшити фізкультурно-спортивну роботу.

Підводячи підсумки наради, Т.Сакара із задоволенням відзначила небайдужість сільських і селищних голів, всіх, причетних до цієї важливої справи. Вона побажала їм успіхів і наполегливості, адже головною метою цієї роботи є благополуччя дітей, їхнє майбутнє.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: виступає О.Оришака.