мітинг у БогданівціМітинги, покладання квітів до братських могил та панахиди за загиблими воїнами відбулися на території Богданівської та Іскрівської сільських рад.

Аби вшанувати пам’ять мужніх воїнів, які полягли за визволення населених пунктів району, на початку тижня біля братських могил Богданівки та Іскрівки зібралися односельці, школярі та гості. В заходах взяли участь представники влади: заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, голова районної ради Світлана Тилик, голова Петрівської районної організації ветеранів України Олег Гіюк, благочинний району ієрей Дмитро Городецький.

Звертаючись до учасників урочистостей, всі виступаючі відзначили надзвичайно патріотичний, славетний подвиг воїнів-визволителів, котрі не шкодували себе заради Батьківщини, в ім’я життя майбутніх поколінь.

мітинг в ІскрівціЗгадуючи ті буремні роки, ветеран праці, дитина війни, колишній сільський голова Богданівської сільської ради Григорій Закотін закликав молодь берегти пам’ять про радянських воїнів та цінувати кожну мить життя, добре вчитися і працювати на благо рідної землі.

Григорій Закотін, разом із головою районної організації ветеранів України Олегом Гіюком та представниками молоді, в контексті естафети пам’яті «Слава визволителям України» набрали жменьку землі з братської могили, аби відправити її до Київського музею Слави.

Продовжуючи «Естафету пам’яті», у наступні дні мітинги на честь визволення району від німецько-фашистських загарбників відбулися також біля братських могил в Олександро-Мар’ївці, Петрівському та у Ганнівці. У них взяли участь голова районної ради Світлана Тилик, заступник голови райдержадміністрації Ігор Дементьєв та голова районної організації ветеранів України Олег Гіюк. Вони поклали корзину з квітами до підніжжя пам’ятника загиблим воїнам.

мітинг в Олександро-Мар”ївціГолова Петрівської сільської ради Наталія Лепська разом з представником молодого покоління та Олегом Гіюком, набрали жменьку землі з могили загиблих воїнів, аби передати її до Київського музею Слави.

Мітинг у Ганнівці проходив на подвір’ї школи, де поряд знаходиться братська могила. Відкрила його Ганнівських сільський голова Ніна Цапенко. Після теплих привітальних слів вона прочитала вірш «Пам’ять», який викликав зворушливий щем у душі присутніх. Всі вони вшанували загиблих у роки Великої Вітчизняної війни хвилиною мовчання.

До зібрання звернулися Світлана Тилик, Ігор Дементьєв та Олег Гіюк, які привітали сільчан з Днем визволення, зазначивши, що воно далося ціною тисяч життів, і сьогоднішньому поколінню слід берегти пам’ять про тих, хто самовіддано звільняв рідну землю від фашистської нечисті. Вже близько 13 тисяч воїнів покояться у братських могилах району, а скільки їх ще розкидано у тимчасових захороненнях на усій території? Тож сьогодні ведеться пошук цих могил, аби з почестями провести перезахоронення у братських могилах.

мітинг у ГаннівціДо присутніх звернувся настоятель Миколаївського храму села Володимирівки отець Сергій: «Ми з вами не є свідками тих страшних подій. На сьогодні на території нашої сільської ради залишилося лише двоє ветеранів, відходять у вічність учасники та діти війни. Тож будемо уважні до них і вдячні за неоціненний їх подвиг, зігріємо їх теплом, увагою і ласкою. Щиро подякуємо всім полеглим, збережемо пам’ять про них і тоді на серці буде світло і легко».

Свідок визволення Ганнівки, колишня вчителька місцевої школи Лідія Зуєнко розповіла про події, які відбувалися на її очах 70 років тому – 23 жовтня 1943 року.

Від молодого покоління виступив Сергій Робота, який закликав молоде покоління не схиляти голову перед будь-якими труднощами та достойно жити, користуючись можливістю, яку для нас надали наші діди та прадіди ціною власного життя.

Представники влади, ветерани, жителі та діти поклали квіти до братської могили та набрали жменьку священної землі, щедро политої кров’ю загиблих, що звільняли село, аби передати її до музею Слави.

Валентина РЯБОКОНЬ.

На знімках: мітинги, присвячені Дню визволення України та нашого району зокрема у Богданівці, Іскрівці, Олександро-Мар”ївці та Ганнівці.