Л.Салоїд вітає учасників мітингу24 жовтня в Петровому відбувся мітинг-реквієм, присвячений 70-й річниці визволення України від загарбників та ушануванню загиблих воїнів. В заході взяли участь заступник голови обласної ради Л.Салоїд, голови райдержадміністрації та районної ради Т.Сакара і С.Тилик, військовий комісар Олександрійського об’єднаного міського військового комісаріату С.Сидоренко, керівник районної організації ветеранів України О.Гіюк, Преосвященнійший Боголєп – єпископ Олександрійський і Світловодський, настоятель Свято-Покровської церкви Петрового ієрей Д.Городецький, члени військово-патріотичної громадської організації «Слава» на чолі з В.Шевченком, голова районної організації ветеранів УСВА М.Кисіль, працівники підприємств, члени громадської організації воїнів-інтернаціоналістів, установ та організацій райцентру, учнівська молодь.

Преосвященнійший Боголєп і отець Дмитрій Городецький проводять обряд християнського погребіння останків воїнівУчасників мітингу привітала Л.Салоїд. Вона зазначила, що Всеукраїнську естафету пам’яті «Слава визволителям України», яку символізує вогонь, і яка передається з району в район, ми отримали від сусідів - полтавчан. Саме з Онуфріївського і Петрівського районів розпочалося визволення Кіровоградщини, тож в подальшому цей вогонь стане символом естафети, яка пройде всією областю.

З вітальними словами з нагоди визволення нашої землі від загарбників, в яких звучав і сум за загиблими, звернулися до земляків Т.Сакара, С.Тилик, учасник бойових дій М.Куницький. 

Недаремно кажуть, що війна не закінчилася, допоки не поховано останнього її солдата. Пошуковці з громадської організації «Слава» - В.Шевченко, Ю.Варич, С.Чемерис, М.Громов, В.Кіяшко, І.Литовченко, В.Литовченко - ведуть невтомну і надзвичайно благородну роботу щодо повернення з небуття імен полеглих бійців, пошуку їхніх останків. За останній період  зібрали останки 40 воїнів, які віднині знайдуть спокій у братській могилі в Петровому. Преосвященнійший Боголєп провів обряд панахиди за загиблими, після чого вони були поховані під звуки залпів військового салюту.

земля з братської могили буде зберігатися в столичному музеїЗгідно з ініціативою Президента України щодо естафети пам’яті «Слава визволителям України», з братської могили було набрано і закладено в капсулу у вигляді гільзи  пригірщ землі для подальшої передачі в музей Великої Вітчизняної війни в Києві. Цю  місію було доручено О.Гіюку, ветерану Великої Вітчизняної війни І.Заудальському та учениці Петрівської гімназії Е.Проценко.

Завершився мітинг-реквієм покладанням квітів до братської могили і піснями «Степом, степом» та «Перемога» у виконанні народного самодіяльного колективу «Елегія» районного Будинку культури.

С.Тилик і Т.Сакара покладають квіти до пам”ятника визволителям Петрівщини.

 

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: Л.Салоїд вітає учасників мітингу; Преосвященнійший Боголєп і отець Дмитрій Городецький проводять обряд християнського погребіння останків воїнів; земля з братської могили буде зберігатися в столичному музеї; С.Тилик і Т.Сакара покладають квіти до пам”ятника визволителям Петрівщини.