Сільська жінка з коровою.Цього тижня українці, як і представники багатьох інших країн світу, відзначали Міжнародний день сільських жінок. Сільські жінки становлять понад чверть населення планети. Вони відіграють значну роль у розвитку економік сільських районів і в промислово розвинених, і в країнах, що розвиваються. Окрім того, саме їм належить неоціненна роль берегинь родинного затишку, вони народжують і виховують дітей, доглядають за хворими, старими та немічними.

Як правило, українські сільські жінки живуть у складніших умовах, порівняно зі своїми міськими подругами: відсутність реального доступу до благ цивілізації, важка праця за мізерну плату, неможливість забезпечити гідне сьогодення й майбутнє своїм дітям. Низький рівень охорони здоров’я на селі й низка інших проблем, притаманних нині українському селу, є бар’єрами для розвитку сільської жінки як особистості. Водночас ,день сільських жінок в Україні й досі не є визнаним на загальнодержавному рівні, тоді як  сільські жінки роблять неоціненний внесок для утримання кожної міської родини та держави загалом.

Раїса Іванівна БандінЗасновниками свята є учасники Жіночої конференції в Пекіні, яку проводили під егідою ООН 1995 року. Проведення цього дня розглядали як практичний шлях отримання суспільного визнання і підтримки багатогранної ролі сільських жінок. Було вирішено, що Всесвітній день сільських жінок відзначатимуть щорічно 15 жовтня. 

День сільських жінок – це день, коли суспільство має звернути особливу увагу на життя жінок у сільській місцевості, адже багато з них не мають доступу до якісної медицини, освіти, сфери обслуговування. Цей день має нагадати, наскільки люди зобов’язані сільським жінкам і наскільки цінною є їхня праця, що часто залишається непоміченою, який неоціненний внесок роблять сільські жінки для утримання кожної міської родини та держави загалом.

З нагоди Міжнародного дня сільської жінки та з метою реалізації соціальних ініціатив Президента України В.Януковича 15 жовтня 2013 року представники районної влади відвідали жительку  Олександрівки Р.І. Байдін, інваліда з дитинства І групи. Раїсу Іванівну привітали, подарувавши їй квіти, заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета та начальник управління соціального захисту населення районної державної адміністрації Валентина Сибіра. Пенсіонерка щиро зраділа та подякувала за увагу і турботу,  виявлену до неї. У свої 74 роки, з яких 62 роки прикута до інвалідного візка, Раїса Іванівна чудово вишиває рушники в українському етнічному стилі та робить інші різноманітні вишивки.   

Валентина РЯБОКОНЬ