«Краса – могутнє джерело моральної чистоти, духовного багатства, фізичної досконалості. Найважливіше завдання естетичного виховання – навчити дитину бачити в красі навколишнього світу духовне благородство, доброту, сердечність, і на основі цього утверджувати прекрасне в собі…» - так писав у своїх працях В. Сухомлинський.

«Вірте в талант і творчі сили кожного вихованця!» - під таким гаслом пройшов конкурс-виставка квіткових композицій «Хай сонцю і квітам всміхаються діти»    у Червонокостянтинівській ЗШ І-ІІІ ступенів, приурочений  95-й річниці від дня народження видатного українського педагога, вченого В.О. Сухомлинського.

Виставка стала  показником творчості,  креативності  учнів. Фантазія учнів виявилась безмежною. Чого тільки не було представлено на святі! Вироби із квітів, листя, гілок прикрашали коридори рідної школи.

Кожен клас презентував свою роботу. Під час презентації учні розповідали про квітковий етикет (9 клас), квіткові символи України (1-4 клас), виконувалися пісні (6 клас), декламували вірші (5клас), читали авторські вірші (10 клас), легенди (5-7 клас),  казки (8 клас).  

Учні початкових  класів створили справжню квіткову  країну «Моя Батьківщина-Україна». Квіткова композиція відображала справжні кордони України, жоржини, чорнобривці, соняшники, айстри розрізняли обласні центри.

П’ятикласники ж створили «Осінній калейдоскоп»,  «Квіти України».

Піснею «Одна калина»,  учні 6 класу розпочали презентацію своєї композиції «Осіння казка», де на квітковій  галявині  не лише відпочивали їжачки, кошенятка, а й загадково майорів букет «Чистота почуттів», неподалік в озері із хризантем хизувалися своєю красою білий та чорний лебеді. Також шестикласники створили тематичну композицію «Вибуху - НІ!».

Виявляється, що букет можна зробити не тільки з квітів, а й з листя і навіть з серветок. Так, учні 7 класу продемонстрували свою фантазію у композиціях «Осінній коктейль», «Вишиває на канві зеленій золотаві квіти», «Осіння днина опуска чоло», «Королева осені», «Український оберіг», «Майори».

Перенесли глядачів до казки учні 8 класу, які створили композицію «Казкове диво». Крім композицій із природних матеріалів, учні 7-8 класів виготовили змістовну  стіннівку «Мова квітів», де продемонстрували не лише вміння малювати, а й вміння користуватися мережею Інтернет для знаходження потрібної інформації.

Учні 9 класу створили трояндові букети із листя - справжній барвистий фейєрверк краси.

Десятикласники не лише продемонстрували різнобарвні квіткові композиції  які  радували око - «Квіти осіннього ранку»,  а й розповіли про свої  мрії та сподівання цієї осені, грали в гру із глядачами  «Бажання цієї осені».

Та ось зал завмер в урочистій тиші, коли перед школярами з’явилися  найстарші учні школи – наші випускники з не менш привабливими авторськими букетами квітів. З особливим натхненням та старанням вони готувалися до цього конкурсу. Адже, вони створили виставку квітів в пам’ять педагога з великої літери, справжнього добротворця, ідеї якого є актуальними в освітянських колах не лише нашої країни -   В.О. Сухомлинського.

Окрім глядачів виставку-конкурс оцінювали члени журі.  Складно було визначити когось кращого з-поміж інших,  тому переможцями оголосили всіх учасників конкурсу. Класні колективи були нагороджені грамотами: «За актуальність тематичної події, змістовність та оригінальність», «За поетичний ексклюзив та віншування», «За трояндову колористику», «За «казкові дива» та згуртованість», «За різнобарвність, креативність, феєричність», «За яскравість та композиційність», «За співпрацю і пломінь дитячих сердець».

Ось на такій урочистій ноті закінчилось свято. Учні розійшлись по класах, а тихими шкільними коридорами ще довго кружляв ніжний квітковий аромат.

  І.Саєнко, заступник директора з виховної роботи