онкурс строю та пісні команди Нового Стародуба - переможця гри.Минулого тижня на прилеглій території Петрівського НВК пройшов районний етап Всеукраїнської патріотичної гри «Зірниця», мета якої - підготовка молоді до виконання конституційного обов’язку - захисту Батьківщини у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, а також виховання майбутніх захисників Вітчизни на бойових традиціях українського народу.
Учасниками гри стали сім команд загальноосвітніх шкіл району – Володимирівської, Червоносільської, Петрівської, Новостародубської, Чечеліївської, Ганнівської, Балахівської.
Програма гри включала конкурси та спортивні змагання. «Конкурс строю та пісні», де команди на місці демонстрували виконання стройових прийомів згідно з навчальною програмою предмета «Фізична культура» відповідно до вимог стройового статуту Збройних Сил України. В даному конкурсі оцінювалась якість виконання елементів стройової підготовки та пісні, злагодженість дій, дисципліна строю, загальний вигляд команди.

«Воєнно-історичний конкурс» - де командам задавалося по 5 запитань з воєнно-історичної та військової тематики. Оцінювалися своєчасність, точність та повнота відповіді.
«Вогнева підготовка» - змагання зі стрільби. Кожен учасник мав виконати 5 пострілів, з яких 2 - пробних та 3 - залікових. Кількість влучень, набраних кожним учасником команди, оцінювали судді змагань – вчитель Василь Кампо та керівник стрілецького тиру Михайло Смілов.
«Метання гранати в ціль» - по троє учнів від кожної команди метали по 1 м’ячу в ціль (контур окопу). Кількість влучень рахували судді – вчителі Володимир Петренко та Володимир Залізняк.
«Долікарська допомога» - по троє учасників виконували дії з надання першої долікарської допомоги, а судді – вчителі Ірина Глязнуцова та Лариса Софіянчук перевіряли рівень теоретичних знань.
«Топографічна підготовка» - по двоє учасників команди показували свої вміння та навички з топографічної підготовки та визначення азимуту (судді змагань – вчителі Ольга Охват та Людмила Чорна).
У спортивних змаганнях гри - швидкісний біг, човниковий біг, підтягування (хлопці), згинання та розгинання рук в упорі лежачи (дівчата). Якість виконання відповідних нормативів оцінювали журі: Дмитро Суліма – методист районного методкабінету відділу освіти, Анатолій Гибало – головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації, Валентина Бойко – директор ЦДЮТ, Віталій Неклеса – учасник бойових дій у Чехословаччині.
Команди-переможці та призери Всеукраїнської гри визначилися за найменшою сумою зайнятих місць у конкурсах та змаганнях. Серед команд, що посіли однакове рейтингове місце, переможець визначився за кількістю перших місць. Команда, яка не брала участі хоча б в одному виді програми, посіла місце після команд, які взяли участь у всіх видах.
Загалом команди працювали злагоджено у всіх конкурсах, та й погода не підвела - яскраве сонце та добрий настрій стали запорукою гарних результатів.
Тож ІІІ місце у грі виборола команда Ганнівської ЗОШ І-ІІІ ст., ІІ місце - команда Петрівського НВК, а перше місце, вже вкотре поспіль, здобула команда Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. Як і завжди, сили, витримки та мужності їм знову не забракло.

Тетяна ТАНЧИНЕЦЬ.

На знімку: конкурс строю та пісні команди Нового Стародуба - переможця гри.