Андрій Ніколаєнко: Проблеми чорнобильців мають перебувати на постійному контролі обласної влади – таке завдання Президента і наш обов’язок

На цьому під час апаратної наради наголосив голова облдержадміністрації.
З докладною інформацією про стан соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у Кіровоградській області звітував директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олександр Догаров.
Він зазначив, що нині в області мешкає 12 044 осіб із відповідним статусом, а це - і ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, і потерпілі від аварії.
Згідно із чинним законодавством постраждалим громадянам від Чорнобильської катастрофи надається більше 40 видів допомог, пільг та компенсацій, виплати переважної більшості з яких здійснюються за кошти із держбюджету. Олександр Догаров наголосив, що у нинішньому році на виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з державного бюджету передбачено 18,39 млн. грн., що більше, ніж минулого року.

Також у поточному році зазначеній категорії громадян надано пільги щодо знижки плати за житлово-комунальні послуги, послуги зв’язку та вартості твердого палива на загальну суму понад 5,5 млн. грн. за рахунок державного бюджету.
Але, як відзначив Олександр Догаров, не всі «чорнобильські» виплати фінансуються із державного бюджету, видатки на медичне обслуговування чорнобильців здійснюються з обласного бюджету. І нинішнього року сума встановлених розрахунків склала максимальні за весь період фінансування – більше мільйона гривень.
За рахунок коштів обласного бюджету передбачено також більше 100 тис. грн. до дня відзначення 27-ї річниці Чорнобильської трагедії, які підуть на матеріальну допомогу дітям-інвалідам та дітям-сиротам з числа потерпілих від наслідків Чорнобильської катастрофи, на придбання школам сіл компактного переселення чорнобильців оргтехніки, а також на придбання ФАПам сіл Бутівське (Олександрійський район), Несваткове (Олександрівський район) та Голубієвичі (Компаніївський район) медичних препаратів.
Що стосується санаторно-курортного лікування та оздоровлення громадян, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи, Олександр Догаров підкреслив, що воно здійснюється шляхом надання від Міністерства соціальної політики України за рахунок коштів державного бюджету путівок до санаторно-курортних закладів. У 2012 всього було оздоровлено 483 особи, або 40% від потреби.
Цього року потреба по області санаторно-курортних путівок складає 946 штук, в тому числі дитячих – 147. Надходження частини путівок очікується у травні.
Керівник соціального департаменту наголосив, що забезпечення чорнобильців житлом на сьогоднішній день залишається нагальним питанням. Проте зважаючи, що у державі протягом 2010-2012 років значно виросли темпи забезпечення житлом чорнобильців (лише у минулому році 8 сімей інвалідів в області отримали квартири), є надія, що й у нинішньому році у нас теж будуть новосели.
Особливу увагу учасників наради Олександр Догаров звернув на потреби сіл Бутівське, Несваткове та Голубієвичі, що вважаються місцями компактного переселення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Зокрема у селі Бутівське потрібно облаштувати фізкабінет, забезпечити ремонт дороги від Бутівського до Олександрії, провести рекультивацію земель на місцях знесених будівель. У селі Голубієвичі потрібно облаштувати дитячий спортивний майданчик, а також створити умови для навчання дошкільнят.
Голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко зауважив, що вже докладно ознайомився з переліком невідкладних потреб по кожному «чорнобильському» селу і дав відповідні доручення своїм заступникам і керівникам профільних структурних підрозділів щодо їх виконання.

Юрій Шарпінський: Пенсії чорнобильців із року в рік продовжують зростати

На недавній апаратній нараді в облдержадміністрації йшлося про пенсійне забезпечення інвалідів-чорнобильців. Стосовно реалізації президентських ініціатив, зокрема, виплати чорнобильських пенсій, учасників наради поінформував Юрій Шарпінський - в. о. начальника головного управління Пен-сійного фонду України в Кіровоградській області.
За його словами, на обліку Пенсійного фонду в області перебуває 5712 осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, із яких 1099 – це інваліди-чорнобильці. Середній розмір їхньої пенсійної виплати – 2957 грн., що на 4 % більше ніж минулого року. Нинішнього року з державного бюджету головному управлінню Пенсійного фонду в області було ви-ділено на виплату пенсій за «чорнобильським» Законом 88,4 млн. грн., що на 18,8 млн. грн. більше минулорічних показників.
- За поточний період цього року за перерахунком пенсії до управління Пенсійного фонду в області звернулося 10 громадян, 7 з яких була перерахована пенсія у бік збільшення, і це зайвий приклад, що посадовці, виконуючи доручення Глави держави – систематично вирішувати пенсійні проблеми чорнобильців – уважно розглядають кожне звернення ліквідаторів, - відзначив Юрій Шарпінський.
Юрій Шарпінський також повідомив, що 26 квітня цього року в прямому ефірі обласного радіо в передачі «Радіомайдан» відбудеться розмова із слухачами, зокрема, з питань пенсійного забезпечення чорнобильців, в якій візьмуть участь представники головного управління Пенсійного фонду України в області.

Олег Рибальченко: Обласна влада сприяє поліпшенню умов стаціонарного лікування чорнобильців 

Про надання медичної допомоги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, які проживають на Кіровоградщині, поінформував під час апаратної наради начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Рибальченко.
Він повідомив, що протягом І кварталу 2013 року проведено профілактичні огляди 4498 постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, в облкардіодиспансері проліковано 69 хворих. Ке-рівник профільного управління звернув увагу присутніх на той факт, чому з початку року вдалося оглянути доволі солідну кількість чорнобильців – на територіях запрацювали діагностичні центри в райлікарнях. Отже, тепер зручно і порівняно швидко можна пройти кваліфіковане медичне обстеження. Також Олег Рибальченко наголосив, що до обласної лікарні за поточний період цього року надійшли медикаменти на суму 46219,49 грн.
- Чорнобильцям приділяють особливу увагу в усіх медичних закладах, - зауважив Олег Рибальченко. Зокрема, у спе-ціалізованих лікувальних закладах області для надання медичної допомоги постраждалим на ЧАЕС виділено 340 ліжок.
Цього року за дорученням голови облдержадміністрації у районних та міських лікувально-профілактичних закладах виділені окремі палати та ліжка для лікування даних громадян. На сьогодні проводяться ремонти палат та їх облаштування необхідним обладнанням.