Як відомо, на всіх підприємствах, які використовують найману працю, між власником або уповноваженим ним органом і трудовим колективом або уповноваженим ним органом повинен укладатися колективний договір, яким регулюються виробничі, трудові та соціальні відносини трудового колективу з адміністрацією підприємства.
За своєю сутністю, колективний договір – це узгоджений між адміністрацією та трудовим колективом документ двосторонніх прав та обов’язків, який врегульовує всі сторони соціально - трудових відносин на підприємстві, організації, установі.
Усі обов’язки, зазначені в колективному договорі, поділяються на нормативні та обов’язкові. До нормативних відносяться такі положення договору про обов’язкове включення яких до колективного договору говориться в конкретних законодавчих актах і які встановлені законом про працю, і змінювати їх неможливо. У разі, коли колективний договір на підприємстві не укладено, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності — з іншим уповноваженим на представництво органом.
До обов’язкових відносять такі положення, які закріплюються колективним договором як конкретні обов’язки, що беруть на себе сторони.
При вирішенні питання стосовно доцільності укладення колективного договору потрібно враховувати те, що лише достатньо повний і змістовний колективний договір може забезпечити стабільні відносини між працівниками і роботодавцями, чітко визначаючи права та обов’язки сторін, стати на-дійною правовою основою для створення належних умов праці, в тому числі оплати праці. У колективному договорі можна врахувати особливості діяльності певного підприємства, використати його можливості і ресурси в інтересах працівників, розвитку виробництва.

Законодавство не містить норм, які передбачають відповідальність за відсутність колективного договору, проте передбачено відповідальність за ухилення від участі в переговорах та укладення колективних договорів, проте статтею 17 Закону України «Про колективні договори і угоди» передбачено відповідальність за ухилення від участі в переговорах. Так, на осіб, які представляють власників або уповноважені ними органи чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи і ухиляються від участі в переговорах щодо укладення, зміни або доповнення колективного договору чи навмисно порушили строк або не забезпечили роботу відповідної комісії у визначені сторонами строки, накладається штраф до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ця ж відповідальність визначена також у статті 411 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Тобто законодавством забезпечуються права сторін, зокрема профспілок і власників, на ведення переговорів та укладення колективних договорів і угод.
Укладений на підприємстві колективний договір, відповідно до ст. 15 КЗпП, підлягає повідомній реєстрації місцевими органами державної виконавчої влади.
В районі повноваження щодо повідомної реєстрації колективних договорів покладено на управління соціального захисту населення районної державної адміністрації.
Порядок проведення такої реєстрації встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2013 року №115 «Про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів»
Повідомна реєстрація проводиться з метою засвідчення автентичності примірників і копій, поданих на реєстрацію галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів.
Сторони угоди (договору) подають на повідомну реєстрацію угоду (договір) разом з додатками у кількості примірників, що відповідає кількості сторін, та копію угоди (договору)
Сторони галузевої (міжгалузевої) і територіальної угоди подають також копії свідоцтва про підтвердження репрезентативності суб’єктів сторони профспілок та сторони роботодавців, які брали участь у колективних переговорах з питань укладення відповідної угоди.
Сторонам угоди (договору) може бути відмовлено у повідомній реєстрації лише у разі, коли подані на реєстрацію примірники угоди (договору) не є автентичними.
Повідомна реєстрація проводиться протягом 14 робочих днів з дня, наступного після надходження угод (договору) до реєстуючого органу – управління соціального захисту населення райдержадміністрації. Копія відповідної угоди (договору) зберігається в реєструючому органі.
Зміни і доповнення, що вносяться до угоди (договору), підлягають повідомній реєстрації згідно з цим порядком.
Реєстрація є завершальним етапом у процесі укладення та підписання колективного договору.
Копіювання та опублікування тексту угоди (договору), змін і доповнень до них здійснюються лише разом із написом про повідомну реєстрацію, а також рекомендаціями реєструючого органу щодо приведення угоди (договору) у відповідність з вимогами законодавства (у разі їх наявності)
Зважаючи на актуальність питань виробничо - соціального партнерства на рівні первинного трудового колективу, враховуючи різноманіття можливих аспектів взаємодії профспілкового активу, адміністрації підприємства та трудового колективу щодо подальшого організаційно-правового впорядкування договірного процесу та з метою належної підготовки матеріалів колективного договору, запрошуємо звертатися, за роз’ясненнями та консультаціями, до відділу з питань праці та соціально-трудових відносин управління соціального захисту населення районної державної адміністрації за адресою: смт Петрове, вулиця Ілліча, 32.

Юрій ДУДА, начальник відділу з питань праці та соціально-трудових відносин управління соціального захисту населення райдержадміністрації