5 грудня – Всесвітній день волонтерів

Від щирого серця вітаю вас із Міжнародним днем волонтерів!

Цього дня вшановують людей, небайдужих до чужих проблем, людей, які не чекають слів подяки за свою допомогу, а роблять добро від щирого серця.

Бути волонтером – це важлива й відповідальна місія. Хоч раз побувавши в ролі волонтера, дуже важко відмовитися в подальшому від цього заняття.

У час, коли наша країна перебуває в надскладній ситуації, коли порушено територіальну цілісність, підірвано економіку, а серед простих людей панує нерозуміння та розбрат, саме
ваша активна громадянська позиція, небайдужість і невтомна праця додає віри в те, що в нашого народу є майбутнє. Адже єднання - це запорука успіху.

Висловлюю слова подяки від імені кожної людини, якій ви допомогли, за вашу людяність і самовіддану працю. Нехай ваша доброта повернеться до вас сторицею.

Бажаю миру, оптимізму, здоров’я та невичерпної енергії.

Низький уклін усім небайдужим людям, завдяки яким ми і переможемо!

З повагою голова обласної ради Олександр Чорноіваненко

Від щирого серця вітаю вас із Днем Збройних Сил України, святом кожного, хто стоїть на захисті нашої Батьківщини, охороняє її кордони, оберігає мир і спокій народу.

У цей день ми складаємо глибоку шану всім військовим, які боронять честь і свободу рідної землі, а також волонтерам і небайдужим громадянам, які всіляко допомагають нашій армії у справі зміцнення обороноздатності та підвищення безпеки держави.

Саме в цей складний для нашої країни час ми усвідомили, що сильна держава починається з сильної армії. Разом із вами за цей короткий період ми змогли збудувати нову Українську армію. Національну. Патріотичну. Відважну.

Щиросердно вітаємо вас з Днем Збройних Сил України!

Українське військо повстало, як легендарний птах Фенікс, після майже остаточного розвалу, до якого його довела попередня влада, зміцніло в запеклих боях з російськими окупантами та зрадниками-сепаратистами. Воно, разом з добровольцями, серед яких було чимало і наших земляків, зупинило ненависного ворога, який вже мріяв пройти переможним маршем вулицями українських міст, завдало загарбникам ряд суттєвих поразок.

Нині Збройні Сили України вже мають все необхідне для достойної відсічі агресору, поповнюються новою технікою та озброєнням, по праву вважаються одними з найбоє-здатніших в Європі.

Бажаємо всім, хто має право носити почесне звання воїна, здоров’я, особистого щастя і благополуччя, достатку і віри у те, що в Україну прийде довгоочікуваний мир.

Сергій Завалій, голова районної державної адміністрації
Тамара Сакара, голова районної ради

Мужність, честь, сила і відвага – тільки кращі з кращих прийняли присягу в лавах Збройних Сил України. Ви готові стати на захист своєї батьківщини, не втрачаючи жодної хвилини. У святковий день я бажаю вам мирного неба над головою, щасливого особистого життя і заслуженого підвищення по службі.

Нехай ваші сили та мужність завжди живляться любов'ю і підтримкою рідних та близьких, і після будь-яких тривожних викликів, які, на жаль, стають прикметною ознакою нашого сьогодення, вдома на вас завжди чекає затишна гавань.

Міцного здоров'я вам, успіхів та надійного тилу. І нехай вам завжди буде кого захищати, але не буде від кого!

Всіх справжніх чоловіків з Днем Збройних Сил, а решту - з гарною погодою!

Слава Україні! – Героям Слава!

Світлана Тилик, Петрівський селищний голова

День Збройних Сил України – це всенародне свято, адже не тільки влада, а всі громадяни держави дбають про зміцнення нашої армії, яка обороняє від загарбників наше спокійне життя. Саме воїнам ми завдячуємо тим, що на мирні українські міста і села не падають бомби, ракети і снаряди, що вони зупинили ворожу навалу на межі невеликого регіону України, жителі якого були одурманені брехливою російською пропагандою. Вони і сьогодні несуть нелегку бойову службу, щодня ризикуючи здоров’ям і життям задля того, щоб звільнити окуповані території і повернути Україні мир. Тож шануймо тих, хто нині стоїть на передовій, як і тих, хто у попередні роки брав участь в АТО, долучився до відродження української армії.

Шановні депутати усіх рівнів, працівники органів місцевого самоврядування, дорогі колеги! Прийміть найщиріші вітання з Днем місцевого самоврядування!

Роль місцевого самоврядування, особливо у процесі становлення громадянського суспільства і розвитку демократії, важко переоцінити: воно — основа, базис, на якому ґрунтується держава; саме самоврядування здатне надати суспільству додаткових внутрішніх стимулів саморозвитку, прискорити соціально-економічний і науково-технічний прогрес. Сьогодні для нашого суспільства на часі децентралізація. Сильні самодостатні громади — шлях до розвитку європейської України.

Бажаю всім нам бути в єдності та докласти максимуму зусиль для збереження миру й утвердження України як демократичної європейської держави.

Вітаємо вас з професійним святом – Днем місцевого самоврядування!

Ви всі є представниками держави, найближчими до людей, знаєте їхні потреби і проблеми, тож виконуєте функції держави сумлінно і самовіддано, дбаєте про задоволення потреб громадян. У зоні вашої уваги перебувають всі аспекти життєдіяльності місцевих громад, саме до вас йдуть люди зі своїми проблемами.

Тож бажаємо вам подальших успіхів у забезпеченні спокійного і комфортного життя, діяльності задля блага людей, особистого благополуччя і щастя.

Сергій Завалій, голова районної державної адміністрації
Тамара Сакара, голова районної ради

Вітаю вас з Днем органів місцевого самоврядування!

Ви всі намагаєтеся якомога краще виконувати покладені на вас функції, забезпечуючи ефективне вирішення місцевих проблем, потреб громадян, розвиток територіальних громад.

В умовах децентралізації місцеві об’єднані громади отримують чимало прав, але чимало і обов’язків. Тож всі засоби і фінансові можливості слід використовувати так, щоб громади розвивалися, люди жили краще, щоб наші населені пункти ставали комфортнішими для проживання, з’являлися нові парки і місця відпочинку, вулиці освітлювалися і ремонтувалися, діти мали можливість навчатися в гарних, забезпечених необхідною матеріальною базою школах, всі жителі могли вчасно і якісно отримувати медичні послуги. Саме задля цього, шановні колеги, ми і працюємо, саме цього від нас чекають наші односельці.

Тож бажаю вам мудрих рішень, успіхів у цій нелегкій роботі, а також сімейного щастя, добробуту, здоров’я та мирного неба.

Світдана Тилик, Петрівський селищний голова

Вітаю з Днем місцевого самоврядування всіх працівників місцевих рад і органів державного управління, колег-депутатів, які представляють інтереси людей в радах всіх рівнів!

Ви всі є представниками своїх громад, живете в гущі народу, досконало знаєте потреби громадян. Вам люди довірили свою долю, майбутнє територіальних громад, тож ви сумлінно дбаєте про їхній сталий розвиток, який залежить від ваших спокійних, мудрих і виважених рішень.

Україна, держава починається з кожного її громадянина, його ставлення до праці, його громадянської позиції. Тож бажаю вам успішної діяльності на благо держави, на благо людей, на благо майбутнього. Щастя вам, здоров’я, успіхів завжди і в усьому!

Олександр Поворознюк, депутат Петрівської районної ради

Саме тоді, коли землю вкрило першим білим покривалом зими, у районному Будинку культури зазвучала українська пісня, яка запалила вогонь ІІ відкритого ра-йонного фестивалю хорового мистецтва «Битва хорів». Даний захід набув популярності ще минулого року, що засвідчує участь у фестивалі цьогоріч хорових колективів не лише з нашого, а й з Долинського та Знамянського районів. Таким чином, набираючи обертів, фестиваль перетворюється з районного в міжрегіональний.

Звісно, не відбулося б свято української пісенності, аби не підтримка районного керівництва: голови районної державної адміністрації Сергія Завалія, голови районної ради Тамари Сакари та першого заступника голови РДА Тетяни Панети.

Не дивлячись на те, що минулорічні переможці фестивалю – аматорський колектив «Душа співає» Петрівської райдержадміністрації та районної ради цього року виступав поза конкурсом, голова райдержадміністрації Сергій Завалій, підтримуючи усіх учасників, звісно, душею був разом зі своїми колегами.

Скажу відверто, другий відкритий районний фестиваль хорового мистецтва «Битва хорів», який відбувся наприкінці листопада у районному центрі Петрове, в РБК, розташованому на березі сивочолого Інгульця, вразив мене, як учасника Народного хору ветеранів війни та праці КЗ « КДЦ Долинської райради» (надалі – хор ветеранів), насамперед гостинністю, щирістю сердець та доброзичливістю організаторів.

Назавжди залишаться в пам’яті оригінальність відкриття фестивалю, різноманітність сценічних костюмів конкурсантів з елементами українського стилю, чимала кількість молоді в хорових колективах, та навіть участь в них керівників органів влади Петрівського району, а також неймовірно дзвінкі жіночі та співучі чоловічі голоси учасників.

Минулого тижня голови райдержадміністрації Сергій Завалій і районної ради Тамара Сакара здійснили робочу поїздку районним центром та перевірили, як проходять ремонтні роботи на об’єктах соціально-культурного призначення (Центральній районній лікарні, а саме – четвертому і п’ятому поверхах головного корпусу; новому (додатковому) приміщенні територіального центру та районному Будинку культури).

У Петрівській центральній районній лікарні, в супроводі головного лікаря Миколи Яновського та керівників підрядних організацій, очільники району оглянули, як йдуть ремонтні роботи на четвертому та п’ятому поверхах головного корпусу лікарні. Підрядник стверджує, що там, де знаходиться реанімаційне і хірургічне відділення, вже до кінця березня всі роботи будуть завершені, а будівельні бригади перейдуть далі – ремонтувати п’ятий поверх головного корпусу. Сергій Завалій і Тамара Сакара залишилися задоволені результатом побаченого, адже тепер лікарня матиме гарний, сучасний вигляд. Вони додали, що після завершення ремонтних робіт керівництво району докладе всіх зусиль, щоб надати відділенню лікарні усе необхідне обладнання високої якості, апаратуру та забезпечити ліками.

Українська пісня… Як часто ми її чуємо? На жаль, дуже рідко, нашу пісню майже витіснила зовсім чужа для нас популярна російська музика. Хоча в усі роки пісня посідала вагоме місце у житті кожного народу, адже з її допомогою легше пережити горе, а кожну радість вона примножує.

Хочеться щиро порадіти та подякувати долі, що у нас у районі існує гурт «Два куми», який своєю творчістю не дає загинути українській пісні. Як приємно було чути рідне слово у виконанні талановитого колективу. Створився гурт «Два куми» у листопаді 2003 року, саме з того часу на Петрівщині стали добре відомими Ігор Кісільов та Василь Антипенко. Своєю наполегливою працею, постійними репетиціями та, звісно, прекрасними голосами й артистизмом вони досягли неабияких висот. Адже гурт відомий не тільки в межах району: «Два куми» здобували перемоги на міських, обласних і Всеукраїнських фестивалях, чим і прославили рідну Петрівшину.

УКРАЇНА
ПЕТРІВСЬКА РАЙОННА РАДА
Кіровоградської області
вул. Святкова 20, смт Петрове, 28300 тел./факс (05237) 9-76-71,
e-mail:  orgotdel@rajrada.com, код в ЄДРПОУ 24709803

ДВАДЦЯТЬ ДЕВ’ЯТА
СЕСІЯ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ
РІШЕННЯ

від 23 листопада 2018 року № 592
смт Петрове

Про звернення депутатів
Петрівської районної ради
до Президента України щодо негайного
скасування постанови Кабінету Міністрів України
про підвищення ціни на газ для населення

Відповідно до частини 2 статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, звернення Фракції Петрівської районної організації політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» від 23 жовтня 2018 року № 51, враховуючи висновки і рекомендації постійної комісії районної ради з питань діяльності територіальних громад, об’єднань громадян, регламенту, депутатської етики та дотримання законності від 23 листопада 2018 року №74
районна рада ВИРІШИЛА:

Додаток до рішення районної ради
23 листопада 2018 № 592

Президенту України
Порошенку Петру Олексійовичу;

Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки; Кабінету Міністрів України

ЗВЕРНЕННЯ

Депутатів Петрівської районної ради VII скликання щодо негайного скасування постанови Кабінету Міністрів України про підвищення ціни на газ для населення.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що рішенням уряду від 19 жовтня 2018 року було прийнято рішення уряду про підвищення ціни на газ для населення на 23%.

За рішенням Уряду з 1 листопада поточного року ціна газу для населення складатиме 8550 грн за тисячу кубометрів.

Україна готує позов до Міжнародного суду Організації Об’єднаних Націй у зв’язку з агресією Росії проти суверенної української держави в Азовському морі.

Про це заявив Президент Петро Порошенко, виступаючи на програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Були мною дані доручення міністру закордонних справ для забезпечення відповідної консульської допомоги, були звернення до ЄСПЛ і готується позов до Міжнародного суду Організації Об’єднаних Націй у зв’язку з актом агресії щодо відповідальністі Російської Федерації за агресію проти нашої держави», - зазначив Порошенко, коментуючи ситуацію із захопленням Росією українських моряків в Азовському морі.

Нова резолюція, підтримана конгресменами від Республіканської і Демократичної партій, яка засуджує дії Ро-сійської Федерації проти України в Керченській протоці, внесена на розгляд Палати представників американського Конгресу.

Про це повідомило в понеділок Посольство України в Вашингтоні.

«Голова та співголова Комітету із закордонних справ Палати представників Ед Ройс та Еліот Енгель представили проект резолюції, яка засуджує напад РФ на кораблі ВМС України у Керченській затоці як такий, що порушує обов’язкові до виконання міжнародні норми й домовленості», - зазначається у повідомленні.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» з 1 грудня 2018 року підвищено прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, із 1435 грн до 1497 грн.

У зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму, пенсіонери в грудні отримають перераховані пенсії.

На Кіровоградщині майже 265 тис. цивільних пенсіонерів; перерахунок пенсій проведено 230 тис. осіб (87%).

Станом на 1 листопада 2018 року пенсію на рівні 1452 грн (це прожитковий мінімум, збільшений на 79 грн, з жовтня минулого року для одержувачів пенсій при повному стажі роботи) отримували 30 тисяч пенсіонерів області. 20,5 тисяч пенсіонерів області одержували пенсію на рівні 1435 грн (це ті, в кого немає необхідного страхового стажу).

Учитель! Як багато спогадів у цьому слові для тих, хто вже закінчив школу, і так багато сьогодення для тих, хто ще навчається. Учні, які на сьогоднішній день ще навчаються, мають змогу бачити новітній сучасний розвиток вчителів усіх напрямків, адже педагог- це професія, яка має у собі підгрунтя молодості і вічності. Учитель ніколи не старіє, бо ж завжди крокує у ногу з часом, з новим поколінням, з сучасними технологіями. Змога простежити цей креативний розвиток педагогічної майстерності у нашому районі випала під час проведення районного туру Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року-2019».

В один з останніх днів листопада Петрівське навчально-виховне об’єднання радо зустрічало конкурсантів-педагогів району. Цього року 7 учасників вирішили спробувати себе у таких номінаціях, як «Основи здоров’я» та «Географія».

Нещодавно, на базі Петрівського НВО – гімназія відбулася інформаційно-пізнавальна гра «12 балів» на тему «Мандруємо Україною». Компетентне журі у складі Валентини Бойко, Дмитра Суліми та Тетяни Швець оцінювало конкурс. У грі взяли участь 8 команд, до яких входили учні 5-7 класів: «Фішка» (Володимирівської ЗШ І-ІІ ст.), «Ferum» (Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ст.), «Альфа» (Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ст.), «Максимум» (Луганської ЗШ І-ІІІ ст.), «Форсаж» (Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст.), «Novella» (Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст.), «Brain box» (Петрівського НВО) та «Адреналін» (Балахівської ЗШ І-ІІ ст.). Зібралися найрозумніші школярі району, щоб довести, що вони заслуговують на оцінку 12 балів. Гра була цікавою та запеклою, учні демонстрували свої знання з різних наукових галузей.

Наша планета Земля страждала від того, що злий геній Нацу зі своїми помічниками нищили її природу. Вже навіть дійшло до того, що жодної живої істоти не залишилося. Звістка про знищення найкрасивішої планети в усьому космосі дійшла до мешканців планети «Чаруючий світ», на якій жили феї – найкращі помічники природи. Не вагаючись, імператор віддав наказ, щоб три найпрацьовитіші феї негайно полетіли на допомогу Землі. Цю місію з радістю погодилися виконати Люсі, Венді та Ельза. Люсі була володаркою сонячного світла, Венді – води, а Ельза – живих істот і тварин. Ця трійка була останньою та єдиною надією планети. Коли феї прилетіли на Землю, то зрозуміли, що ситуація ще гірша, ніж її описували, тому, не витрачаючи часу даремно, відразу взялися до роботи.

Ніч. Її красу не можливо описати словами. Це гарне світло ліхтарів, що падало то на гучні вулиці міста Токіо, то на його опустілі житлові квартали. А нічне небо – це перлина всієї вистави, яку приготувала нам пані Ніч. Якщо підняти голову вгору, то можна побачити блиск, немов діамантів, зірок, які приховують не менше таємниць, ніж дно великого океану.

Як відомо, є дванадцять знаків зодіаку, та моя історія повідає вам, як з’явився тринадцятий знак. Ці події починаються в 791 році до нашої ери в чарівному світі магії.

Якось на горі Куроко, що знаходилася в країні Фіор, почала лунати заворожлива пісня «Омнія, Стела, Рекс-Прає». І повторювалася вона кожну ніч. Неподалік, у місті під горою, жив лікар Зак. До нього приходили із усіх куточків Фіору, аби вилікувати свої хвороби. Адже він міг вилікувати навіть безнадійно хвору людину, ще й грошей у людей не брав.

Прості, на перший погляд, явища залишаються великою загадкою.

Виявляється, не усі явища, які відбуваються у природі, мають наукове пояснення. Існують достатньо прості, на перший погляд, речі, які вчені так і не змогли розтлумачити.

Котяче муркотіння

Коти муркочуть, коли їм добре, але невідомо, як саме вони це роблять. У горлі кішок немає органу, який здатен видавати подібні звуки. Цікаво, що під час муркотіння неможливо прослухати серце або легені кішок.

Поява видів з нізвідки

Деякі види тварин та рослин з’являються просто з нізвідки. Вони не мали предків, з яких могли б еволюціонувати. Це стосується, наприклад, земноводних.

Чого чекати від об’єднанння територіальних громад?

Закон “Про добровільне об’єднання громад” було прийнято ще у 2015 році. Таким чином стартувала адміністративно-територіальна реформа. Закон розрахований на залучення до процесу реформування соціально активної частини населення, особливо це стосується сільської місцевості. Всі попередні спроби її введення виявилися невдалими. Мабуть, тому, що більшість громадян ще не розуміють суті цієї реформи, її політичних і правових наслідків. Основна мета об’єднання територіальних громад - це наближення адміністративних, медичних та інших послуг до людей. Цей закон зобов’язує на кожному етапі об’єднавчого процесу проводити велику кількість громадських слухань, що значно збільшує терміни його реалізації. Одним з найважливіших принципів цього закону є принцип економічної доцільності. Його реалізація сприятиме створенню нових робочих місць, збільшенню надходжень до місцевих бюджетів та підвищенню рівня життя мешканців територіальних громад.

Ще донедавна селище Петрове мало досить занедбаний вигляд: дороги були в жахливому стані, вулиці не освітлювались, відсутні були дитячі майданчики - дітям не було де гратися. Сьогодні ж ми бачимо селище, в якому на кожній вулиці горять ліхтарі і майже біля кожного багатоквартирного будинку є ігровий майданчик, на якому до пізнього вечора не вщухає дитячий сміх.

Відродження селища почалося з парку та набережної. Селищна влада, спільно з молодіжною громадською орга-нізацією “Молода Петрівщина”, навесні 2013 року вперше взяли участь у конкурсі соціальних проектів групи компанії “Метінвест” під назвою “Місто нашими руками” та виграли грант у розмірі 50000 гривень . Потім, влітку 2014 року, вибороли ще 10000 гривень на відновлення парку. Серед декількох півфіналістів конкурсу лише 8 чи 9 отримали перемогу, у тому числі проекти, які були представлені нашою молодіжною громадською організацією “Молода Петрівщина”. Та найважчим виявилось втілити їх у життя. Відповідальність взяла на себе Петрівський селищний голова Світлана Тилик. Спільними зусиллями було висаджено 1000 одиниць зелених насаджень, встановлено лавочки, дитячі майданчики, облаштовано сцену. Всього за останні два роки в Петровому було встановлено 16 дитячих ігрових майданчиків на вулицях Літвінова, Інгулецькій, Центральній, Злагоди, Медовій, Парковій, Миру, Шевченка, Садовій та Олексія Лисенка.