Шановні депутати і запрошені!

До вашої уваги представляється звіт голови районної державної адміністрації про здійснення райдержадмі-ністрацією делегованих їй районною радою повноважень за 2017 рік, підготовлений та поданий на розгляд ра-йонної ради у відповідності до пункту 28 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Завдання, які виконувались районною державною адміністрацією, максимально співпадали з делегованими їй районною радою повноваженнями у відповідних галузях і сферах діяльності, та мали своє відображення в основних завданнях і заходах програми економічного і соціального розвитку району, а також в інших районних цільових і комплексних програмах.

Протягом звітного періоду райдержадміністрацією у співпраці з органами місцевого самоврядування району вживався комплекс заходів, спрямованих на забезпечення стабільного функціонування основних галузей економіки, підвищення зайнятості та доходів населення, зростання конкурентоспроможності та підвищення інвестиційної привабливості району.

А зараз я наведу короткі підсумки здійснення делегованих повноважень та результатів діяльності районної державної адміністрації.

Хочу розпочати з фінансової самодостатності.

Отже, надходження власних і закріплених доходів до зведеного бюджету району у 2017 році склали майже 165 млн. грн., що більше надходжень за 2016 рік майже на 67 млн. грн. або на 71%, та перевищує показник 2015 року майже на 100 млн. грн.

Рівень виконання доходів місцевих бюджетів також з року в рік має позитивну тенденцію до збільшення, і у 2017 році він склав 123% до затверджених органами місцевого самоврядування річних показників.

У зв’язку зі збільшенням надходжень зросли також і капітальні видатки зведеного бюджету району. Так, у 2017 році річна сума видатків склала 40 млн. грн. або 148% до показників минулого року.

Основними джерелами доходної частини місцевих бюджетів (82% від обсягу доходів загального фонду) залишаються податок та збір на доходи фізичних осіб (43%) і плата за землю (39%).

Із загальної суми надходжень ПДФО (а це 61,5 млн. грн.) 41,5 млн. грн. або 67,5% надійшло із доходів платника у вигляді заробітної плати та 16,6 млн. грн. або 27,0% - орендна плата за земельні паї.

Надходження плати за землю склали 56 млн. грн. або 119% до плану. Порівняно з 2016 роком в цілому по району приріст надходжень плати за землю склав 31,8 млн. грн., темп росту збільшився у 2,3 рази.

Основним джерелом наповнення спеціального фонду бюджетів району є екологічний податок (13 млн. грн. або 58 %), кошти якого спрямовуються на реалізацію завдань і заходів програм районного та місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища. Зростає обсяг касових видатків місцевих бюджетів, спрямованих на здійснення природоохоронних об’єктів і заходів. Так, протягом звітного року на ці цілі було спрямовано майже 7,3 млн. грн.

Також збільшуються обсяги залучених коштів державного бюджету інвестиційного спрямування. Так, у минулому році в район надійшла субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо со-ціально-економічного розвитку окремих територій в сумі 2,2 млн. грн.

Зараз я хочу перейти до наступної частини мого звіту. Це основні інвестиційні проекти і соціальні заходи, реалізовані в районі у 2017 році у галузях і сферах діяльності економіки району.

Перша галузь – освіта.

На розвиток галузі освіти спрямовані кошти в обсязі
9,6 млн. грн., у тому числі: 
9 млн. грн. – кошти місцевих бюджетів та 0,6 млн. грн. – кошти інших джерел.

Протягом звітного періоду були реалізовані наступні інвестпроекти:
1. Заміна віконних прорізів і дверних блоків, капітальні і поточні ремонти покрівель в загальноосвітніх та до-шкільних навчальних закладах і ЦДЮТ – 3,9 млн. грн.
2. Інформатизація освіти та комп’ютеризація навчального процесу – 430 тис. грн.
3. Поточний ремонт та придбання обладнання для харчоблоку Петрівської ЗШ I ступеня – 307 тис. грн.
4. Капітальний ремонт котельні Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ст. – 374 тис. грн.
5. Покращення матеріально-технічної бази загальноосвітніх навчальних закладів району (побутова техніка, підручники, шкільні меблі, поточні ремонти в класах, обладнання, спорядження) – 453 тис. грн.
6. Покращення матеріально-технічної бази дошкільних навчальних закладів району (ремонти приміщень, вогнезахисна обробка дерев’яних конструкцій, облаштування блискавкозахистів, встановлення систем пожежної сигналізації, ремонт і встановлення дитячих ігрових майданчиків та ігрових зон, упорядкування і благоустрій територій та ін.) – 4,2 млн. грн.

Наступна галузь – охорона здоров’я, на підтримку та розвиток якої у 2017 році спрямовано більше 14 млн. грн., у тому числі: кошти державного бюджету – 2,2 млн. грн., кошти місцевих бюджетів – 8,4 млн. грн. та кошти інших джерел – 3,5 млн. грн.

По даній галузі були реалізовані наступні інвестиційні проекти і соціальні заходи:
1. Капітальні ремонти теплосистем головного та інфекційного корпусів комунального закладу «Петрівська центральна районна лікарня» – 2,2 млн. грн. (за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій).
2. Капітальний і поточний ремонти дитячого відділення комунального закладу «Петрівська центральна районна лікарня» з придбанням меблів – 1,8 млн. грн.
3. Капітальний ремонт пологового відділення комунального закладу «Петрівська центральна районна лікарня» (в рамках Угоди про соціально-економічне партнерство з ПрАТ «ЦГЗК») – 1,5 млн. грн.
4. Капітальний ремонт терапевтичного відділення комунального закладу «Петрівська центральна районна лікарня» (в рамках Угоди про соціально-економічне партнерство з ПрАТ «ЦГЗК») – 1,4 млн. грн.
5. Капітальний та поточний ремонти інфекційного відділення комунального закладу «Петрівська центральна районна лікарня» (в рамках Угоди про соціально-економічне партнерство з ПрАТ «ЦГЗК») – 1 млн. грн.
6. Капітальний та поточний ремонти харчоблоку комунального закладу «Петрівська центральна районна лікарня» із придбанням обладнання – 1,4 млн. грн.
7. Капітальний ремонт Богданівського фельдшерсько-акушерського пункту із придбанням меблів і обладнання (в рамках Угоди про соціально-економічне партнерство з ПрАТ «ЦГЗК») – 579,0 тис. грн.
8. Капітальний та поточний ремонти Луганської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини (в рамках Угоди про соціально-економічне партнерство з ПрАТ «ЦГЗК») – 880 тис. грн.
9. Придбання 2 санітарних автомобілів для комунальних закладів «Петрівська центральна районна лікарня» і «Петрівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» районної ради – 1,2 млн. грн.
10. Придбання квартири для молодого спеціаліста комунального закладу «Петрівська центральна районна лікарня» – 196 тис. грн.
11. Укладено 2 договори на компенсацію витрат на навчання студентів у вищих медичних навчальних закладах III – IV рівнів акредитації для роботи у лікувально-профілактичних закладах району (20 тис. грн. за 1 семестр).
12. Заміна віконних прорізів і дверних блоків, реконструкція покрівель, поточні ремонти, покращення матеріально-технічної бази (придбання медичного обладнання, побутової, комп’ютерної та оргтехніки) медичних закладів району – 850 тис. грн.

На розвиток галузі культури спрямовано у звітному періоді 4,3 млн. грн. (практично це кошти місцевих бюджетів), у тому числі: 
1. Капітальний ремонт покрівлі та капітальний і поточний ремонти будівлі Новостародубської дитячої музичної школи – 1,3 млн. грн.
2. Завершений капітальний ремонт покрівлі Петрівського районного Будинку культури – 245 тис. грн. (всього у 2016 – 2017 роках освоєно 776 тис. грн.). 
3. Капітальний та поточний ремонти Петрівського ра-йонного музею історії – 58 тис. грн.
4. Покращення матеріально-технічної бази закладів культури (реконструкція будівлі Зеленського СБК, капітальний ремонт покрівлі Іванівського сільського клубу, заміна віконних прорізів, поточні ремонти приміщень, вогнезахисна обробка дерев’яних конструкцій, монтаж систем протипожежної сигналізації, придбання побутової, комп’ютерної та оргтехніки, музичних інструментів, концертних костюмів, сувенірної продукції та ін.) – 2,6 млн. грн.
5. 27 – 28 травня 2017 року в обласній філармонії відбувся Всеукраїнський фестиваль-конкурс вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів», урочисто відкритий творчою делегацією Петрівського району. До участі в презентації Петрівського району було залучено 92 учасники аматорського мистецтва.

Наступна галузь - фізкультура і спорт, на розвиток якої спрямовано 2,2 млн. грн., у тому числі: кошти місцевих бюджетів – 1,6 млн. грн. та кошти інших джерел – 0,6 млн. грн.
В даній галузі були реалізовані наступні інвестиційні проекти і соціальні заходи:
1. Капітальний ремонт спортивного залу комунального закладу «Петрівське навчально-виховне об’єднання «загальноосвітня школа I-III ступенів - гімназія» із придбанням спортивних тренажерів і обладнання (в рамках Угоди про соціально-економічне партнерство з ПрАТ «ЦГЗК») – 608 тис. грн.
2. Поточний ремонт спортзалу Новостародубської ЗШ I-III ступенів – 96 тис. грн.
3. Придбання і встановлення спортивних та дитячих ігрових майданчиків – 1,4 млн. грн.
4. Придбання спортивного інвентаря, тренажерів та обладнання для ДЮСШ «Олімп» – 196 тис. грн.

На розвиток галузі соціального захисту та соціального забезпечення спрямовано з місцевих бюджетів 870 тис. грн., у тому числі: 
1. Реконструкція господарського приміщення під майстерню територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Петрівського району – 460 тис. грн.
2. Поточний ремонт будівлі ради районної організації ветеранів України – 375 тис. грн.

Наступна важлива галузь економіки району - транспорт та автомобільні дороги, на розвиток якої спрямовано 7,8 млн. грн. (переважно кошти місцевих бюджетів). В цьому напрямку реалізовані наступні інвестпроекти:
1. Встановлення бордюрів на автодорогах вулиць смт Петрове – 160 тис. грн.
2. Капітальні та поточні ремонти автомобільних доріг – 7,3 млн. грн.

Наступна галузь - житлово-комунальне господарство, в якій здійснені капітальні видатки переважно з місцевого бюджету та реалізовані інвестпроекти на загальну суму близько 13,2 млн. грн., основними з яких є:
1. Реконструкція та поточні ремонти водопровідних мереж та водопропускних труб, облаштування водостоків та очищення свердловин - 1,7 млн. грн.
2. Поточні ремонти покрівель багатоповерхових житлових будинків – 2,2 млн. грн.
3. Облаштування парків відпочинку та територій закладів соціально-культурної сфери – близько 500 тис. грн.
4. Відновлення вуличного освітлення вулиць населених пунктів – 2,1 млн. грн.
5. Виготовлення цифрових векторних планів для розробки генеральних планів населених пунктів, оновлення містобудівної документації - 969 тис. грн.
6. Встановлення та поточний ремонт автобусних зупинок – 150 тис. грн.

Переходимо до наступної галузі - охорона навколишнього природного середовища, освоєння коштів місцевих бюджетів по якій склало 7,3 млн. грн. за рахунок реалізації наступних інвестиційних проектів:
1. Реконструкція каналізаційних мереж та споруд багатоквартирного будинку по пров. Кошового, 1б в смт Петрове – 97 тис. грн. 
2. Реконструкція каналізаційних мереж та споруд закладів соціально-культурної сфери – 1,2 млн. грн.
3. Відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річок: Зелена в с. Йосипівка, Березніговата в смт Петрове та Жовта в с. Ганнівка – 2,5 млн. грн.
4. Реконструкція та поточний ремонт зовнішніх каналізаційних мереж житлових будинків, жолобів зливної каналізації в смт Петрове - 921 тис. грн.
5. Придбання спеціалізованої техніки для комунальних підприємств району – 1,2 млн. грн.
6. Санітарна обрізка, видалення аварійних і сухостійних дерев – 1,3 млн. грн.
7. Придбання контейнерів для роздільного збирання твердих побутових відходів – 190 тис. грн.
8. Вирощування захисних лісових насаджень, здійснення заходів з озеленення територій, ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ – 1,7 млн. грн.

Співпраця з ПрАТ «ЦГЗК»
25 квітня 2017 року було підписано тристоронню Угоду про соціально-економічне партнерство між райдержадміністрацією, районною радою та ПрАТ «ЦГЗК» (додаткову угоду було підписано 24 липня 2017 року). 
В рамках Угоди на території Петрівського району у 2017 році було реалізовано 7 масштабних дороговартісних проектів і 18 мікропроектів - переможців конкурсу на кращий проект в рамках районної програми взаємодії «Майбутнє – спільна справа» загальним обсягом фінансування 8,7 млн. грн., у тому числі за джерелами фінансування:
3,5 млн. грн. - гранд ПрАТ «ЦГЗК» в рамках Угоди про соціально-економічне партнерство 
3,2 млн. грн. - кошти районного бюджету 
1,1 млн. грн. - кошти сільських, селищних бюджетів 
0,1 млн. грн. - кошти громади 
0,8 млн. грн. - інші джерела

Перелік інвестиційних проектів, реалізованих в рамках Угоди у 2017 році:
1. Капітальний ремонт терапевтичного відділення комунального закладу «Петрівська центральна районна лікарня» – 1,4 млн. грн., в т.ч.: 400,0 тис. грн. - кошти ПрАТ «ЦГЗК», 1,0 млн. грн. – районний бюджет.
2. Капітальний та поточний ремонти інфекційного відділення комунального закладу «Петрівська центральна районна лікарня» – 1 млн. грн., в т.ч.: 500,0 тис. грн. - кошти ПрАТ «ЦГЗК», 190 тис. грн. – районний бюджет, 271 тис. грн. – інші джерела.
3. Капітальний ремонт пологового відділення комунального закладу «Петрівська центральна районна лікарня» – 1,5 млн. грн., в т.ч.: 300,0 тис. грн. – кошти ПрАТ «ЦГЗК», 1,2 млн. грн. – районний бюджет.
4. Капітальний ремонт Богданівського фельдшерсько-акушерського пункту із придбанням меблів і обладнання – 579,0 тис. грн., в т.ч.: 500,0 тис. грн. - кошти ПрАТ «ЦГЗК», 79,0 тис. грн. – районний та сільський бюджети.
5. Капітальний та поточний ремонти Луганської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини – 880 тис. грн.,т.ч.: 500,0 тис. грн. - кошти ПрАТ «ЦГЗК», 380 тис. грн. – районний та сільський бюджети.
6. Капітальний ремонт спортивного залу комунального закладу «Петрівське навчально-виховне об’єднання «загальноосвітня школа I-III ступенів - гімназія» із придбанням спортивних тренажерів і обладнання – 608 тис. грн., в т.ч.: 500,0 тис. грн. - кошти ПрАТ «ЦГЗК», 108 тис. грн. – районний бюджет.
7. Поточний ремонт автомобільної дороги по вул. Жовтнева в с. Іскрівка - 587 тис. грн., в т.ч.: 300,0 тис. грн. - кошти ПрАТ «ЦГЗК», 187 тис. грн. - сільський бюджет, 100,0 тис. грн. - інші джерела.
8. Проекти – переможці конкурсу на кращий проект в рамках районної програми взаємодії «Майбутнє – спільна справа» - 2,1 млн. грн., в т.ч.: 500,0 тис. грн. - кошти ПрАТ «ЦГЗК», 452 тис. грн. – районний бюджет, 628 тис. грн. – сільські, селищні бюджети, 82,0 тис. грн. – кошти громади, 429 тис. грн. – спонсорські кошти.

Крім завдань щодо покращення інвестиційного клімату на території району, підтримки соціально-культурної сфери та вирішення інших проблемних питань розвитку інфраструктури, одним з пріоритетних завдань райдержадміністрації була підтримка учасників бойових дій на Сході України.

Відповідно до розпочатих соціальних ініціатив сформовано Атлас земельних масивів для передачі військовослужбовцям, які приймають чи приймали участь в Антитерористичній операції на території східної частини України, згідно якого зарезервовані земельні ділянки для передачі у власність на території Петрівського району Кіровоградської області загальною площею 128 га.
Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області протягом 2017 року передано у власність 103 земельних ділянки загальною площею 206 га та надано 45 дозволів на розроблення проектів відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства загальною площею 90 га.

На обліку в управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації перебувають 225 осіб, яким встановлено статус учасника бойових дій з числа учасників АТО.

Протягом 2017 року:
2 учасникам АТО виплачено допомогу на лікування на загальну суму 20 тис. грн.; 
72 учасникам АТО виплачена пільга на житлово-комунальні послуги на загальну суму 42 тис. грн.;
послугою сімейного відпочинку скористалися 4 сім’ї учасників АТО на загальну суму 24 тис. грн.
фінансування на заходи профадаптації та санаторно-курортного лікування склало 90 тис. грн., у т.ч.: 3 учасники АТО отримали послуги професійного навчання - курси водіїв та 12 учасників АТО отримали санаторно-курортне лікування;
малолітня дитина загиблого учасника АТО Матлак Д.О. забезпечена житлом загальною площею 65,6 кв. м. на суму 405 тис. грн., а малолітньому Міхно О.І. призначено та виплачено компенсацію на придбання житла у сумі 406 тис. грн.;
послугами відпочинку та оздоровлення охоплено 10 дітей учасників АТО, загальна сума витрат склала 63 тис. грн.;
складено 215 соціальних паспортів демобілізованих учасників АТО;
здійснено оцінку потреб 22 сімей учасників АТО та направлено до відповідних установ та організацій, до компетенції яких належить їх забезпечення;
забезпечено надання кваліфікованої психологічної допомоги 3 особам.

Таким чином, вважаю, що делеговані районній державній адміністрації районною радою повноваження протягом звітного періоду здійснювались задовільно, але далеко не всі проблемні питання були вирішені. Тому нам усім, разом з вами, депутатами районної ради, сільськими і селищними головами, є над чим працювати у поточному 2018 році.