Актуально

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці в області Ірина Яновська провела інформативно – консультативні зустрічі серед суб’єктів господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність у Петрівському ра-йоні щодо переваг легальної праці.

Інспектор наголосила, що актуальною темою сьогодення залишається боротьба з виплатою заробітної плати у „конвертах”, реалізація гарантій оплати праці та організація заходів недопущення заборгованості із виплати зарплати. Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства.

Працівник, який отримує заробітну плату в „конверті”, виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і, доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу.

Дуже важливо, щоб громадяни усвідомили, що їх згода отримувати зарплату „в конвертах” позбавляє їх соціального захисту. Адже пенсію вони матимуть тільки з офі-ційно нарахованої суми заробітної плати.

Гарантований рівень мінімальної заро-бітної плати чимало роботодавців просто ігнорують і змушують робітників працювати за невелику платню, часом зовсім не де-кларуючи оплату їх праці. Бажаючи уни-кнути зайвих, на їхню думку, витрат, ви-дають працівникам зарплату готівкою. У цьому випадку йдеться про „тіньові” заро-бітки, з яких не утримуються податки та не здійснюються відрахування до Пенсійного фонду. Мають місце негативні наслідки цього явища і для самого працівника, який по-збавляє себе гідної пенсії у майбутньому. Бувають ситуації, коли людям за рік роботи зараховується менше місяця страхового стажу. А низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії.

Своєчасна й повна сплата платежів у Пенсійний фонд України, а також забезпечення заробітною платою працівників не менше мінімальних соціальних стандартів – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників.