17 травня – День вишиванки

Я по світу іду в вишиванці,
Аж дивуються ген журавлі,
Хай встрічають в веселій багрянці —
Україна іде по землі.
(пісня «Вишиванко, моя вишиванко» на слова Григорія Булаха, музика Олександра Злотника)

Напевно, сьогодні переважна більшість українців має у своєму гардеробі вишиванку. Але чи задумувалися ми про ідейне й смислове навантаження цього предмету одягу?!

Вишиванка - це національна святиня, яка поєднала в собі духовне багатство, високу мудрість і зв’язок багатьох поколінь, що не переривається впродовж віків.

Вишиванка — це генетична пам’ять, у якій зашифрований особливий код нації. ЇЇ одягали в особливих випадках, бо це була пам’ять про щось сакральне, особисте і глибоке.

Прадідівський вислів “народитися у сорочці” означає бути щасливим у житті. У слові “сорочка” – закодована сукупність енергій, які творять довершену і гармонійну долю людини.

Вишита сорочка – символ кохання й вірності. У давньому замовлянні сказано: “Якою білою є сорочка на тілі, таким щоб і чоловік до жінки був”.

Вишивана сорочка — дуже важливий елемент одягу в українця. Тут, здається, ніхто не заперечуватиме. І сьогодні в українських містах та селах часто можна зустріти людину у вишиванці, навіть у будень, не кажучи вже про свята. Чоловіки, жінки, хлопчаки і дівчатка — всі гордо носять кожне свою сорочину, крадькома окидаючи оком інших: ану ж бо, а в нього яка? Ні, моя таки краща, пишніша, багатша. Хоча онде теж непогана.

А ще вишиванка — це пісня. Один із найпрекрасніших текстів Дмитра Павличка — «Два кольори» - пригадає кожен: «Сорочку мати вишила мені червоними і чорними нитками». Хто з нас не зронив крадькома сльозу під звучання цього шедевра? «Мені майнула в очі сивина, та я нічого не несу додому. Лиш згорточок старого полотна. І вишите моє життя на ньому». Життєві маршрути можна вишити тільки на сорочці.

Й сьогодні радієш, що для сучасного молодого покоління вишиванка -вже не просто модний тренд, це - шепіт молитви перед сном, бабусині пісні, мамина казка, татова порада, тепло родинного вогнища. Це ті речі, які формують цінності, національну свідомість, гідність та елементарну порядність.

Тож будь красивим – одягни вишиванку!

Тетяна Біденко

На знімках: учні 4 класу «КЗ Петрівське навчально- виховне об’єднання « загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-гімназія» під час екскурсії в кімнаті народознавства(класовод — Пеліпака Н.М.); вихованці козацького дитячого садочка «Колосок».