Минуло вже 73 роки з тої пори, як місяць травень став символом переможного завершення Великої Вітчизняної війни. Це світле і скорботне свято живе і буде жити у пам’яті нашого народу, який зазнав чи не найбільших втрат не лише у технічному забезпеченні, а й головне - у кількості воїнів, які полягли у кривавих боях за рідну землю і мирне небо над головою своїх родин, та мирних громадян, що стали жертвами війни.

Здавалося, що й небо над Петрівщиною відчуває присмак втрати тих вже далеких часів і сповнює душі присутніх на святковому параді тривогою і переживаннями тогочасних подій.

Отже,як і завжди це повелося останніми роками, вранці 9–го травня від Пе-трівського навчально-виховного об’єднання (гімназії) залунали ритми барабанів, під які традиційно розпочинається святкова хода до братської могили. Уквітчана барвами «Веснянкова хода» учнів-ської молоді селища перетворилася на живий коридор з квітів для довгоочікуваної зустрічі наших ветеранів. Зі сльозами на очах громада зустрічала «со-ціальне таксі» Петрівського територіального центру, яке доставило наших ветеранів - Івана Павловича Заудальського і Павла Яковича Стрільця до місця проведення святкових заходів.

В урочистому мітингу, який пройшов біля братської могили загиблих воїнів, взяли участь голова райдержадміністрації Сергій Завалій, голова районної ради Тамара Сакара, Петрівський селищний голова Світлана Тилик, голова районної організації ветеранів України Олег Гіюк та протоієрей Дмитро Городецький, учасники АТО, працівники райвійськкомату, громада селища та небайдужа молодь.

Керівники району звернулися до тих, хто захищав нашу землю, до наших ветеранів, а також до їх побратимів, які, на жаль, вже не відсвяткують свою перемогу, зі словами вдячності за те, що, ризикуючи своїм життям, вони подарували нам чисте і безхмарне небо, щасливе дитинство і юність, насолоду спокійного мирного життя.

Селищний голова Світлана Тилик нагадала нинішньому поколінню, яке не може й усвідомити біль втрати, якою ціною далася ця перемога, яких тортур і неоцінених втрат зазнали наші захисники і наш народ.

Хвилиною мовчання та святковим салютом були вшановані ті, хто з 1941 до 1945 не знали сну і відпочинку, допоки 9 травня не пролунало у повітрі слово «ПЕРЕМОГА».

Завершився урочистий мітинг піснею у винонанні Д. Суліми , В. Блохи, Л.Старова «Плакала калина» та покладанням до пам’ятника загиблим воїнам гірлянди, виплетеної із соснових гілок, обрамлених стрічкою в кольорах державного прапора України, та живих квітів.

Після закінчення мітингу на гостей та жителів селища чекала презентація оновленої експозиції у районному музеї історії, де усі учасники заходу мали змогу переглянути експонати і «доторкнутися» до минулого. Також у програмі свята була тематична концертна програма «День пам’яті та надії» за участю кращих аматорських колективів району у Парку відпочинку.На всіх бажаючих очікувала фотовиставка «Погляд у історичне минуле» та вже традиційне частування солдатською кашею.

 

Ольга Шевченко.