Останніми роками, з огляду на зміни, що відбуваються з кліматом планети, примхами погоди вже важко когось здивувати. І все ж природа час від часу таки дарує нам зовсім вже неочікувані сюрпризи. Хто б міг подумати, наприклад, що після того, як два тижні тому на святі Масляної ми начебто вже попрощалися з Зимою, спаливши її опудало, вона знову повернеться? Причому повернеться не просто лякаючи якимись своїми останніми конвульсіями, а потужно, ґрунтовно, з тріскучими морозами та густими снігопадами. Не знаю, як в інших куточках України, а у нас на Петрівщині за пару останніх календарних зимових днів, а також за перший день березня снігу випало більше, аніж за всю цьогорічну сльотаву, похмуру і сиру зиму. Природа начебто вирішила нагадати нам, якою має бути ця пора року, хоча й прийшло це нагадування з таким серйозним запізненням.

Звичайно, цим погодним метаморфозам зовсім не зраділи комунальники та дорожники, які вже збиралися сніго-збиральну техніку ставити на консервацію до наступного осінньо-зимового сезону.

Хто зовсім не засмучений потужним арктичним подихом, так це дітлахи, які хоча б на кінець зимового сезону отримали змогу відчути, що таке справжні зимові розваги. Тим більше, що в деяких школах через неможливість підвозу школярів заняття на пару днів були скасовані. Певне, також радіють і аграрії, адже таке щедре зволоження землі напередодні посівної кампанії має стати провісником гарних врожаїв. І хоча досить своєрідний вітчизняний ринок навряд чи зумовить зниження цін на хліб чи продукти рослинництва (якось так повелося, що різні економічні чи природні обставини можуть у нас впливати тільки на їх зростання), однак гарний врожай залишатиме надію, що, можливо, ці продукти хоч суттєво не дорожчатимуть. Принаймні на це хотілося б сподіватися.

Володимир Кіфенко.

На знімку: ще кілька тижнів тому ми дружно прощалися з Зимою – проте, здається, Зима наших прощальних слів не почула.