Будь-яка війна – це катастрофа для людства. Адже вона нехтує найбільшою цінністю на землі – людським життям. Пішла вже в історію афганська війна, інші військові конфлікти, але ще довго будуть нас усіх тривожити голоси і живих, і тих, що загинули – війни не минають безслідно, рани цієї війни кровоточать і досі.

Сьогодні колишнім воїнам роки, місяці, дні, проведені в Афганістані та на інших війнах, здаються окремим прожитим життям. «Афган», Куба, Корея, Єгипет, Чехословаччина назавжди залишаться в пам’яті тих, хто пройшов через їх горнило.

Масляна є одним з найстаріших свят слов’янських народів. Її святкували наші предки задовго до появи християнства та освячення князем Володимиром Київської Русі. Саме тому це свято вважається язичницьким, адже колись люди таким чином віддавали данину богу сонця Ярилу. Звідси і пішла традиція спалювати опудало. Існувало повір’я, що так люди відганяють зиму і закликають весну.

Назва свята «Масляна» (М”ясопустний або Сирний тиждень) пов’язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключаються м’ясні продукти, а ось молочні ще вживати можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметану. У народі це свято асоціюється зі смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Саме рум’яні млинці своєю круглою формою асоціюються у людей із сонцем. Мета таких гамірних масових заходів полягає в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.

Про роботу молодого очільника Луганської територіальної громади Романа Штурмака і проблеми, які йому доводиться вирішувати, ми писали минулого року. Але, побувавши днями в Луганці я, звичайно, поцікавився принагідно станом справ, його планами на найближче майбутнє.

- Працюємо спокійно, вирішуємо повсякденні питання, готуємося до весни, до масштабних робіт щодо благоустрою населених пунктів, - повідомив сільський голова. Для того, щоб вести цю роботу ефективніше і не залежати від сторонньої допомоги, плануємо придбати трактор МТЗ з необхідним устаткуванням – лопатою, шипорізом, причіпом. Тендерні процедури щодо придбання цієї техніки вже на завершальній стадії.

Чечеліївська сільська рада – одна з кращих в нашому районі, та й далеко не остання на Кірово-градщині. Крім того, що вона досить потужна у фінансовому плані, характерна тим, що місцева громада активна, згуртована, до того ж її очолює дуже досвідчений керівник – Сергій Павлович Дяченко.

Його ентузіазм і наполегливість є рушійною силою втілення в життя всіх планів. Завдяки активній участі в різнома-нітних проектах і конкурсах виграли вже не один грант для розвитку соці-альної сфери. Варто згадати хоча б те, що Чече-ліївський ФАП є кращим в районі, та й інші об’єкти соціальної сфери на належному рівні.

Втім, С.Дяченко переймається й усіма іншими сферами життєдіяльності громади, в тому числі забезпеченням нормальної роботи культосвітніх закладів – Чечеліївського сільського Будинку культури, Олександрівського сільського клубу і сільських бібліотек.

Від імені всіх жителів Балахівки висловлюю щиру подяку генеральному директору ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» Олександру Григоровичу Поворознюку за допомогу бригадою робітників з відповідною технікою в обрізці дерев на території селища та бажаю йому всіляких успіхів в роботі і сімейного благополуччя.

Висловлюємо вдячність за благодійну допомогу директору ТОВ «Верес» Олександру Павловичу Терещенку, який допоміг придбати для Балахівського ДНЗ спортивний інвентар та розвиваючі ігри, що дасть змогу значно поліпшити фізкультурно-оздоровчу та виховну роботу з дітьми, бажаємо йому здоров’я і всього найкращого.

Двадцять п”ятого січня цього року сталася подія, яка на Петрівщині залишилася непоміченою – в Москві, у віці 89 років, пішов з життя один з яскравих науковців, радянський і російський вчений, академік, доктор біологічних наук, дійсний член Всесоюзної академії сільськогосподарських наук (ВАСГНІЛ), а крім того – письменник та журналіст Віктор Степанович Шевелуха. Здавалося б, який стосунок до смерті російського вченого має наша районна газета? А виявляється – самий безпосередній: Віктор Степанович є уродженцем нашого району, - народився 11 січня 1929 року в колись гарному і мальовничому селі з поетичною назвою Лелеківка. Селі, яке, на жаль, сьогодні вже, практично, зникло, адже кількість осель, які тут залишилися, можна перелічити на пальцях однієї руки, та й ті, здебільшого, використовуються як польові стани для фермерів чи виїзні пасіки для пасічників.

Замість передмови хочу нагадати, що останнім часом Україною прокотилася хвиля погромів залів ігрових автоматів, які законодавством оголошені поза законом. Та недобросовісні підприємці, пов’язані, як правило, з криміналітетом, знаходячи прогалини в законодавстві або ж заручаючись підтримкою корумпованих чиновників, продовжують свій чорний ігровий бізнес. Тому різні громадські формування беруть у свої руки справу наведення порядку, з допомогою бейсбольних біт та металевої арматури перетворюючи ігрові автомати на купу брухту. Ці методи, звичайно, незаконні, але учасники погромів кажуть, що вони стали реакцією на бездіяльність влади і правоохоронних органів, які не можуть чи не хочуть протидіяти тим, хто не шанує закони, дозволяють криміналітету грабувати людей.

На жаль, попри свідоме та чесне виконання обов’язків військової служби абсолютною більшістю військовослужбовців, у Збройних Силах України мають місце випадки самовільного залишення військових частин чи місць служби.

Військове правопорушення – самовільне залишення військової частини або місця служби (стаття 407 Кримінального кодексу України) становить закінчений склад злочину з моменту залишення військової частини і триває протягом усього періоду, поки особа не буде затримана або не з’явиться із зізнанням.

Військовослужбовець, переховуючись від військового командування, слідства за скоєння злочину, з кожним днем лише обтяжує свою вину. Такий військовослужбовець все одно не зможе уникнути кримінальної відповідальності, проте таке тривале продовження протиправної поведінки може унеможливити застосування судом більш м’яких заходів кримінального впливу чи навіть звільнення від кри-мінальної відповідальності відповідно до Закону.

Повідомлення про намір отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин у атмосферне повітря
Промплощадка - «Петрівський район електричних мереж (РЕМ)» ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО»

ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» повідомляє про намір отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин у атмосферне повітря для промплощадки Петрівський район електричних мереж (РЕМ), що знаходиться за адресою: 28301, Кіровоградська область, смт Петрове, вул. Святкова, 57.

Основний вид діяльності ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» - розподілення електроенергії.

Виробничий процес - обробка металевих одиниць, опалення приміщеннь, обслуговування та прогрів автотранспорту.

У рамках Міжнародної акції «16 днів активних дій проти ґендерного насилля», за підтримки районної державної адміністрації та за участю представників відповідних служб району, днями було організовано та проведено урочисту церемонію нагородження переможців районного конкурсу дитячого малюнка «Світ без насильства очима дітей».

Метою конкурсу було привернення уваги суспільства до прав дитини. Захід спрямований на виховання толерантної поведінки, високих моральних якостей та відповідального ставлення до оточення, популяризацію загальнолюдських цінностей, розвиток творчого потенціалу, виявлення та підтримку талановитих дітей.

Привітала учасників та вручила нагороди переможцям перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета.

За кілька днів до відзначення Міжнародного дня святого Валентина, який ще називають Днем закоханих, в районному Будинку культури відбувся концерт, присвячений цьому святу, яке особливо популярне серед молоді.

Концерт був веселим і цікавим, насиченим гумором, піснями і жартівливими сценками та інтермедіями. Розпочався він виступом учнів хореографічного відділення Петрівської дитячої музичної школи, які виконали композицію «Місячне сяйво».

Впродовж усього дійства господарями сцени були два «Купідони», ролі яких виконували А.Антипенко і А.Кравченко. Вони були і ведучими, і учасниками сценок, і співаками та музикантами. А в концерті взяли участь І.Рева, Ю.Рева, Ю.Біла, Д.Суліма, А.Ткач, А.Гибало, М.Марченко, Г.Борисова, В.Блоха, К.Карабилова, гурт «Неформат», О.Коваль, І.Синюк, К.Мовчан, І.Нестеренко, ВІА у складі: А.Антипенко, А.Кравченко, В.Блоха.

Феромони романтики і кохання витали 14 лютого в усіх приміщеннях Іскрівської ЗШ І-ІІІ ст., філії Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст. Саме в цей лютневий день учителі й учні стали учасниками «Феєрії кохання» - свята усіх закоханих та щасливих.

Організаторами гарного настрою виступили восьмикласники та їх класний керівник Оксана Олександрівна Баранько.

«Скринька кохання» ще з самого вечора була переповнена «валентинками». А рано-вранці романтичні листівки вже шукали своїх адресатів. Учителі також отримали ліричні зізнання від вихованців.

Коли добрий товариш нашої газети, а окрім того – відомий петрівський поет Григорій Ліщенюк нам за-пропонував: «А давайте поїдемо, подивимося на вовків», - якось зразу й не збагнули до ладу, про що йдеться. Так, про те, що популяція сіроманців в Україні зростає, ми знаємо з новинних телевізійних випусків. Зокрема й про те, що в деяких областях (здається, на Житомирщині) уже зафіксовані випадки, коли голодні звірі в пошуках наживи заходять у села. Але щоб отак от: «Давайте… подивимося»… Вовк – це все ж не горобець, якого можна побачити, вийшовши у двір: хижак дуже чутливий і обережний, навіть серед мисливців, які чимало часу проводять, блукаючи степами в пошуках здобичі, далеко не кожен бачив цього звіра на полях Петрівщини. І тим більш дивовижною здалася оповідь Ліщенюка, коли він розповів, що вовки живуть в приватному домоволодінні одного з жителів району, а саме – мешканця Червонокостянтинівки Михайла Івановича Сенюка. Розуміючи, що ця обставина може стати досить цікавим сюжетом для газетної статті, запитав лише у Ліщенюка: «А як до нашого візиту поставиться господар, адже вовків, напевне, може тримати хіба що такий само суворий, неговіркий та нелюдимий чоловік?» - на що Григорій Васильович, посміхнувшись, відповів: «Досить помилковий стереотип, - і додав, - зрештою, сам побачиш, коли приїдемо, тоді й робитимеш висновки».

Не секрет, що спортивні успіхи «Інгульця» (а входження до трійки найсильніших команд Першої ліги – це, безумовно, успіх) значною мірою стали можливими не лише завдяки якісній тренувальній та селекційній роботі. Домагатися таких високих показників команді дозволяють і чудові умови, створені на спортивній базі клубу. Умови, якими, до речі, можуть похвалитися далеко не всі вітчизняні професійні клуби. Але на досягнутому тут, схоже, зупинятися не збираються: інфраструктура «Інгульця» перебуває в постійному розвитку – удосконалюється та розширюється. Зокрема, нещодавно став до дії сучасний реабілітаційний комплекс, до складу якого увійшли сауна з басейном, душова кімната, приміщення зі спеціальними масажними кушетками, кімната для відпочинку. Психологічній релаксації сприяє і чудова підсвітка басейну, що заспокійливо впливає на футболістів, змінними кольорами та відтінками легких, м’яких тонів – від бірюзового до небесно-блакиттного чи ніжно-салатового.

Спортивні новини

Напевне, найголовніша новина минулого тижня, пов’язана з нашим клубом, це , те, що «Інгулець» вперше в своїй історії вирушив на закордонний тренувальний збір. Передбачається, що в Туреччині, де наша команда пробуде з 19 лютого по 6 березня, вона зіграє шість товариських контрольних матчів. Уже 21-го лютого суперниками «Інгульця» мають стати футболісти польської «Медзі» з міста Легніца - одні з лідерів Першого польського дивізіону (зараз посідають там четверте місце); 24 лютого наші хлопці поміряються силами з сербським ФК «Пролетер» з міста Нови Сад, столиці автономного краю Воєводіна. «Пролетер» є не такою відомою командою, як їх більш титуловані земляки з однойменного клубу «Войводіна», що виступає в сербській Суперлізі, однак в другій по силі Першій лізі Сербії посідає третю сходинку (так само, як і «Інгулець» в Україні), тож буде нагода порівняти, чий же чемпіонат сильніший – український, сербський чи польський. 26 лютого нашими суперниками мають стати футболісти казахської Прем’єр-ліги – ФК «Кайсар» з Кизилорди, наступного дня – 27 лютого – матч із земляками з Дніпра – СК «Дніпро-1» (для якого, до речі, цієї зими це вже буде другий турецький тренувальний збір). Другого березня «Інгулець» поміряється силами з лідером Другої словенської ліги, клубом «Мура» з міста Мурска-Собота і завершиться тренувальний збір «Інгульця» поєдинком ще з однією казахстанською командою – «Окжетпес» з міста Кокшетау (за радянської доби більше відоме нам під назвою Кокчетав).

На виконання рішення сесії Козацької сільської ради від 16 лютого 2018 року, на 24 лютого 2018 року призначено громадські обговорення щодо ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад з центром в селі Ганнівка. Початок обговорення:
в Зеленому Гаї – 9.00;
в Козацькому – 10.00;
в Олександро-Мар’ївці – 13.00.

Згідно розпорядження сільського голови від 19 лютого 2018 року за № 5 на 23 лютого 2018 року о 10.00 годині призначено громадське обговорення в Будинку культури села Йосипівка щодо ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад з центром в селі Ганнівка.