Шановні ліквідатори!

Дорогі жителі Кіровоградщини!

Одну з найбільших катастроф – аварію на Чорнобильській АЕС знає і пам’ятає весь світ.

Ми, українці, повинні пам’ятати і шанувати героїв, завдяки яким сьогодні живемо. Адже цей день не тільки свічка пам’яті на честь загиблих товаришів, а й пам’ятна дата, яка згуртувала величезну кількість людей перед лицем великої біди.

Ліквідатори здійснили подвиг, який залишиться назавжди в наших серцях, врятували людство, воюючи в мирний час із «мирним» атомом.

У багатьох можуть виникнути сумніви щодо доцільності цього свята, якщо є 26 квітня - Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. І чому саме 14 грудня вибрано для вшановування учасників ліквідації? Річ у тім, що 30 листопада 1986 року було добудовано основний каркас саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської станції, а 14 грудня того ж року в газеті «Правда» було опубліковане офіційне повідомлення про прийняття держкомісією в експлуатацію новозбудованого комплексу захисних споруд.

Микола Барченко, мешканець Петрового, більше 30 років свого життя віддав нелегкій праці по обслуговуванню залізничних колій Петрівського кар’єру ПрАТ «ЦГЗК».

Світ влаштований так, що всі живі істоти задля виживання і розвитку виду об’єд-нуються в певні спільноти, побудовані на принципах ієрархії. У тваринному світі панує право сили – хто сильніший, того й інші сприймають, як вожака. В людському первісному суспільстві була подібна ж ситуація. Та з розвитком виробничих відносин змінювалися і відносини суспільні, право брутальної сили все більше відходило на задній план, стали розвиватися інститути самоорганізації суспільства. В античному світі помітну роль грали вже принципи демократії, правового регулювання сус-пільних відносин. Недаремно основні засади саме римського права стали фундаментальними і для сучасного правопорядку.

В Україні засади демократичного устрою суспільства мають давнє і глибоке коріння. І наші предки русичі, і козацька спільнота вважали найвищим органом законодавчої влади народне віче, а Конституція Пилипа Орлика вважається першою в світі.

Днями Українська армія, а разом із нею і наша Петрівщина відзначали свято народної мужності, вшановуючи своїх теперішніх захисників, воїнів-ветеранів та усіх, причетних до цієї мужньої професії.

Шлях утворення та формування Українського війська такий же непростий, як і становлення самостійної держави Україна. Січові стрільці, Галицька армія, армія Української Народної Республіки, Українська повстанська армія, Збройні сили України – так у різні часи називалося українське військо, яке було призване боронити націю.

Українська армія та гідність, відданість і патріотизм сьогодні засяяли новими гранями. Наша армія стала краще оснащеною, зміцнілою завдяки підтримці держави, волонтерського руху та любові до Батьківщини. Ми пишаємося тим, що в історії нашої славної країни є багато прикладів того, як треба любити і захищати свій край.

Сторінками інтернету

Президент ФК «Інгулець» Олександр Поворознюк у інтерв’ю «Sport Arena» розповів про великі зміни у порівнянні з весною, відкрив секрет, чи продав би своїх лідерів та розповів, чому п’є снодійні.

«Коли заявили про свої плани, нам не зарахували шість чистих м’ячів»

– Олександре Григоровичу, згадаймо: на перший сезон Інгульця у першій лізі припала адаптація, акліматизація. А вже зараз другий – і відразу боротьба за медалі. Клуб готовий до підвищення у класі? Таке завдання стоїть офіційно?

– Я завжди наголошую на тому, що перед командою стоїть завдання виходу в Прем’єр-лігу, а от Сергій Лавриненко більш обережний у своїх висловлюваннях. Коли на початку сезону ми заявили про свої плани, то в перших восьми матчах нам шість «чистих» м’ячів не зарахували. Команду просто знищували. Я можу зрозуміти Лавриненка, він реально бачить яке ставлення до команди з боку арбітрів. Звичайно, Сергій Дмитрович хоче, щоб команда пробилася до УПЛ і все для цього робить.

Індустріалізацію Радянського Союзу здійснили американці

За офіційною версією, комбінат «Запоріжсталь» проектував інститут-новачок ДІПРОМЕЗ. Цей інститут, згідно з його ж сайтом, був заснований у 1926 році й із 1930-го зайнявся проектуванням заводів. Водночас із «Запоріжсталлю» він розробив «Магнітку», «Дніпроспецсталь», «Криворіжсталь», «Азовсталь», «ЗАлК» та багато інших промислових гігантів. І спроектовані ці заводи були украй професійно. Наприклад, промисловий майданчик Запоріжжя, побудований у 1930-х, майже не димить на місто – в тому місці була досить вдала роза вітрів. Увесь заводський чад вітром відносило прямо в степ. Натомість вже за 30 років професіоналізм радянських інженерів підвів – заводи, зведені у повоєнні роки, стали для міста справжнім екологічним лихом.

“Більша половина”. Неправильно!

Половина – це одна з двох рівних частин, на які поділене ціле. Тому нелогічно говорити про більшу чи меншу половину. У реченнях “Я переклав більше половини тексту”, “Вона переглянула більшу половину фільму” – мовностилістична помилка. Зміст речень можна передати по-різному. Можливі варіанти: “Я переклав більше ніж (як) половину тексту”, “Вона переглянула більшу частину фільму”.

Почекай “пару хвилин” чи “кілька хвилин”?

Головне управління статистики у Кіровоградській області повідомляє, що середньомісячна номінальна заробітна плата, нарахована одному штатному працівникові Петрівського району, по підприємствах, установах, організаціях (юридичних особах та відокремлених підрозділах юридичних осіб із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб) за ІІІ квартал 2017р. порівняно з відповідним періодом 2016р. зросла на 46% і становила 5689 грн, що в 1,8 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (3200 грн).

Рівень заробітної плати по району становив 94,3% середнього рівня по Кіровоградській області.

Кримінальна хроніка

Своїми діями громадянин завдав матеріальної шкоди потерпілим на загальну суму близько 1000 гривень. За вчинене особі загрожує покарання – до 5 років обмеження чи позбавлення волі.

До Петрівського відділення поліції надійшли повідомлення про крадіжки виробів із металу від двох мешканців одного з сіл району.

На місце події було негайно направлено слідчо-оперативну групу, інформацію про вчинення злочинів внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Шановні жителі та гості району!

Уже зовсім скоро розпочинаються Новорічні та Різдвяні свята. Саме їх з нетерпінням очікують як діти, так і дорослі. Бенгальські вогники, серпантин, запах хвої, передчуття чогось нового. Довкола царює атмосфера радості та гарного настрою. Здавалося б, ніщо не може віщувати ніякої біди, проте навіть одна помилка чи секундний недогляд може не лише зіпсувати настрій, а й позбавити вас даху над головою, а також здоров’я та життя. Тож, аби горе не постукало до вашої оселі, не забувайте прості істини правил пожежної безпеки, і тоді ваш домашній затишок буде збережено.

Основним атрибутом новорічних свят є ялинка, до речі, при її встановленні необхідно суворо дотримуватися правил пожежної безпеки. Це зрозуміло, адже найменша необережність при влаштуванні електрогірлянди або застосування джерел відкритого вогню (свічок), розпалювання бенгальських вогнів у приміщеннях, де встановлена новорічна красуня, можуть призвести до пожежі. До цього слід додати, що часто-густо ялинки прикрашають ще й легкозаймистими іграшками, а це значно ускладнює пожежонебезпечну ситуацію.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08 листопада 2017 року № 281 «Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України», Олександрійське об’єднане управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області припиняє свою діяльність шляхом приєднання до головного управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області, яке буде правонаступником всіх прав та обов’язків Олександрійського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області.