Наш регіон недаремно називають зоною ризикованого землеробства, адже погодні умови тут надто вже непередбачувані, практично, кожен рік відзначається певними катаклізмами. Непростим був і сільськогосподарський рік, що минув. Особливо запам’яталася неймовірно спекотна погода, яка тривала впродовж тривалого проміжку часу.

Та хлібороби не опустили руки, зробили все можливе, аби мати непогані результати своєї праці. Тому і своє професійне свято відзначили достойно.

Захід з нагоди Дня працівників сільського господарства відбувся минулої п’ятниці в районному Будинку культури.

У районному Будинку культури цими днями вперше відбувся конкурс аматорських хорових колективів району в сучасному форматі, який досить суттєво відрізняється від конкурсів вокально-хорового мистецтва, що свого часу проводилися досить регулярно, і під новою, оригінальною назвою, яка вже стала загальною для подібних заходів – «Битва хорів».

Мета конкурсу – розвиток хорового мистецтва, збереження і популяризація традиційної народної пісенної творчості, унікальних прикладів гуртового співу, підвищення виконавської майстерності, формування художніх смаків, обміну досвідом роботи хорових колективів Петрівщини.

На конкурс завітали перший заступник голови Петрівської районної державної адміністрації Тетяна Панета, голова Петрівської районної ради Тамара Сакара, сільські та селищні голови, представники установ та організацій району, жителі селища.

Децентралізація: проблеми і перспективи

У Кропивницькому відбувся круглий стіл на тему: «Діалог задля децентралізації на Кіровоградщині», організований Координатором проектів ОБСЄ в Україні, у якому взяв участь голова обласної ради Олександр Чорноіваненко.

На початку засідання презентували загальноукраїнський рейтинг областей щодо формування ОТГ, у якому Кіровоградщина посідає далеко не перші місця. Зокрема, область займає 17 місце за кількістю утворених ОТГ; 22 місце - за покриттям площі загальної ОТГ; 22 місце – за кількістю місцевих громад, які об’єдналися в ОТГ та 17 місце – за кількістю ОТГ з чисельністю населення менше 5 тисяч.

Голова обласної ради Олександр Чорноіваненко зазначив, що такі результати обумовлені недосконалістю реформи децентралізації.

Днями на базі Петрівського НВО «ЗШ ІІ-ІІІ ступенів – гімназія» відбулася щорічна районна інформаційно-пізнавальна гра «12 балів» на тему «Україна – моя Батьківщина». У ній взяли участь 7 команд найрозумніших, найосвіченіших та найерудованіших школярів Петрівського району, а саме: «Фортуна» з Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ступенів, «Стріла» з Ганнівської ЗШ І-ІІІ ступенів, «Едельвейс» з Балахівської ЗШ І-ІІ ступенів, «Ерудит» з Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів, «Ерудит» з Володимирівської ЗШ І-ІІ ступенів, «Максимум» з Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів та «Форсаж» з Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів.

Кожен етап гри - уроку, оцінювався за 12-бальною системою.

У ході гри було проведено 4 уроки, виконуючи завдання яких можна було набрати максимально 12 балів. Перший урок «Теорія» містив загальні питання за темою гри, другий урок «Практика» передбачав практичне позначення на контурній карті найбільших річок України. Третій урок «Творчість» змусив учасників пригадати гімн України, а «Залік» дав можливість перевірити знання програмного матеріалу зі шкільних предметів.

Найсвятішим словом «мати» називають Україну - нашу незалежну державу, землю, що нас годує. З перших хвилин життя кожен відчуває теплоту й турботу найріднішої на світі людини. Скільки б не було у неї дітей, всім приділить увагу, віддасть часточку свого серця.

Матері виховують героїв, які мужньо захищають рідну землю, Вітчизну від поневолення; вчених, які примножують людський досвід і роблять нашу державу цивілізованішою; митців, які творять культуру народу; робітників та селян, які працюють для створення матеріальних благ. Матері власним прикладом вчать жити на цьому світі, несучи проміння доброти й людяності. З роду в рід ненька несе вогонь духовності. Саме материнська пісня, казка, розповідь знайомлять з віковічними традиціями народу, в яких криються краса світу, його безмежність, незбагненність. Материнська любов зігріває кожного протягом усього життя. Тому народ складає жінкам-матерям пісні, в яких бринять ніжний сум та не-висловлена любов до найріднішої людини у світі.

Спортивні новини

Отож, домашнім поєдинком між «Інгульцем-2» та харківським «Металістом 1925» було підведено риску в осінній частині першості як у Першій, так і в Другій лігах, після чого обидві наші команди відправляться на канікули, де перебуватимуть вже аж до початку нового тренувального збору (орі-єнтовно - до середини січня наступного року).

Матч у Володимирівці виявився досить напруженим, проте завершився безгольовою нічиєю, з рахунком 0:0. Перевагу по ходу гри мали гравці нашої команди, вони ж і більше за-грожували воротам суперника, однак переграти голкіпера харків’ян жодного разу так і не зуміли, тож нічийний рахунок можна вважати цілком закономірним.

Замовник: ПРАТ «ЦГЗК»

Поштова і електронна адреса: 50066, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, ПРАТ «ЦГЗК».

Місце розташування майданчика будівництва: с. Артемівка, Петрівський район, Кіровоградська область.

Характеристика діяльності: будівництво та відсипка відвалу з гірничих порід, які вилучаються з кар’єру №4 для підтримки виробничої потужності комбінату ПРАТ «ЦГЗК».

Технічні і технологічні дані: автомобільний відвал «Західний» (2-й етап) ємкістю 37435 тис.куб.м буде експлуатуватися з 2017 року по 2022 рік.

Прості, на перший погляд, явища залишаються великою загадкою

Виявляється, не усі явища, які відбуваються у природі, мають наукове пояснення. Існують достатньо прості, на перший погляд, речі, які вчені так і не змогли розтлумачити.

Котяче муркотіння

Коти муркочуть, коли їм добре, але невідомо, як саме вони це роблять. У горлі кішок немає органу, який здатен видавати подібні звуки. Цікаво, що під час муркотіння неможливо прослухати серце або легені кішок.

Сновидіння

Колишні колеги і товариші вітають з 80-річчям від дня народження ЗІНАЇДУ ІВАНІВНУ ГРЕЧКУ.

Ми пам’ятаємо Вас, шановна Зінаїдо Іванівно, як самовідданого і відповідального працівника, чесну і хорошу людину, на яку можна покластися у будь-якій ситуації. Де б Ви не працювали - завжди були взірцем порядності і високого професіоналізму. Тож бажаємо Вам ще багато років життя, наснаги, здоров’я і благополуччя, уваги і шани від оточуючих.