У третю суботу вересня в Україні понад 350 тисяч представників цієї галузі святкують своє професійне свято.

На фармацевтичному ринку України здійснюють діяльність понад 5 тисяч суб’єктів господарювання, серед яких 9456 аптек, 5470 аптечних пунктів, 6310 аптечних кіосків, 927 аптечних складів і майже 7000 лікувально-профілактичних закладів.

Населення України забезпечено широким асортиментом лікарських засобів українського та іноземного виробництва. Українські ліки експортуються в 25 країн світу.

Всі ці якості притаманні Антоніні Темчур, фармацевту аптечного пункту №1 аптеки №54, який діє в терапевтичному відділенні центральної районної лікарні. Вона має великий досвід роботи, адже працює фармацевтом з 1978 року – після закінчення Криворізького медичного училища. Крім досвіду має глибокі знання, які дозволяють їй дати компетентну пораду хворому, а головне – відзначається уважним і чуйним ставленням до людей.

Фото Анатолія РЯБОКОНЯ

Останніми роками Петрове постійно оновлюється, стає красивішим і більш комфортним для жителів. Відновлюються і встановлюються нові лінії вуличного освітлення, ремонтується дорожнє покриття вулиць, облаштовуються прибудинкові території… Про відремонтовані і реконструйовані приміщення бага-тьох установ, міст, набережну, парк відпочинку та багато інших справ на рахунку районної і селищної влади ми вже не раз згадували у своїх публікаціях.

Радує те, що робиться все це не епізодично, як бувало раніше (здебільшого незадовго до чергових виборів), а постійно. Можна згадати, зокрема, пішохідний місток через Інгулець в районі п’ятого десятка. Раніше, бувало, його час від часу ремонтували тільки після багатьох звернень людей, аж коли аварійність деяких ділянок ставала настільки очевидною, що ігнорувати це вже було неможливо. Не так давно жителям райцентру стало відомо, що серед заходів щодо розвитку інфраструктури Петрового селищною радою за-плановано будівництво нового пішохідного переходу через Інгулець. Та це будівництво поки що тільки в планах, а існуюча нині кладка час від часу потребує ремонту. І слід зазначити, що він проводиться регулярно, причому, якісно, а не так, як раніше: залатали дірку – другу, та й по тому… Все це є свідченням того, що влада, як районна, так і селищна, дбає про людей постійно, не очікуючи наступної виборчої кампанії.

Ліс - ось справжій, живий скарб нашої землі. Зайве нагадувати значення, яке відіграє лісове господарство для економіки держави, як і чинник величезного позитивного природного і екологічного впливу на навколишнє середовище. Ліс - це душа всієї планети. Його раціональне і розумне використання дарує людям тепло і затишок, а безконтрольна вирубка лісу несе в собі значні проблеми, які можуть торкнутися практично всіх.

Не варто забувати, що турбота та збереження цього природного національного скарбу наш спільний обов’язок, а не тільки працівників лісового господарства.

Все частішими і все більш нищівними стають природні катаклізми, які забирають людські життя, завдають багатьом країнам величезних збитків. Вчені кажуть, що причиною цього явища є порушення екологічного балансу в масштабах планети. Та й в деяких регіонах України це стає все помітнішим, зокрема там, де нищаться ліси – в місцевостях видобутку бурштину, в Карпатах.

Петрівщина належить до мало залісненої зони, тож збереження існуючих лісів і збільшення їхньої площі – надзвичайно актуальна проблема.

Як повідомив лісничий Петрівського лісництва Валерій Любченко, хоча держава фактично і припинила фінансування вирощування лісів, лісництво виживає і стабільно працює, вдалося зберегти його кістяк, уникнути суттєвого скорочення працівників. Нині діяльність лісового господарства фінансується з обласного та районного бюджетів, суттєву фінансову допомогу надають ряд місцевих територіальних громад, зокрема Петрівська селищна рада, Йосипівська і Ганнівська сільські ради. Загальний обсяг фінансування діяльності лісництва склав за рік понад 600 тис.грн., лісництво отримало 133 тис.грн. з початку року від реалізації дров, яких заготовили 140 кубометрів, та посадкового матеріалу.

Важко переоцінити значення лісів для підтримання здорового довкілля – вироблення кисню, збереження водних ресурсів, формування клімату планети, підтримки родючості ґрунтів, їх захисту від ерозії.

Раціональне і розумне використання лісу – важливе завдання нинішнього і прийдешнього поколінь.

У 2016р. лісогосподарською діяльністю в області займалися 12 підприємств, які виробили продукції на суму 176 млн.грн та наростили її обсяги на 45% порівняно з 2015р. У натуральному виразі обсяг заготівлі ліквідної деревини становив 225 тис.м3, що на 3,5% більше, ніж у попередньому році, у тому числі лісоматеріалів круглих – 64 тис.м3, дров’яної деревини для технологічних потреб – 149 тис.м3, дров для опалення – 12 тис.м3.

У підписаному 27.08.04 Президентом України Указі №1010/2004 «Про день працівників цивільного захисту», відзначено значний внесок пожежників і аварійно-рятувальних формувань і служб у справі захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Надалі, згідно Указу Президента Укрїни № 830 від 12 вересня 2008 року цей День отримав назву «День рятівника».

Завдання, які стоять перед національними службами цивільної оборони більшості країн світу, пов’язані сьогодні в основному з проблемами мирного часу, що дозволяє говорити саме про цивільний захист населення, а не про цивільну оборону.

Вже 19 рік поспіль 17 вересня ми відзначаємо своє професійне свято - День рятівника.

Глава нашої держави відзначив значний внесок працівників аварійно-рятувальних служб, пожежної охорони, інших спеціальних формувань у справу ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, захисту життя і здоров’я людей.

Робота рятувальників – людей справді героїчної професії – завжди пов’язана з ризиком, потребує постійної концентрації сил, повної віддачі та мужності.

Із 21 по 24 вересня на Кіровоградщині проходитиме Всеукраїнський табір “Розумівка – Холодний Яр. Повстанські стежки Чорного ворона”. У таборі візьмуть участь 80 молодих людей із усіх областей України. Про це повідомляється на сайті ОДА.

Організатори обіцяють учасникам табору насичену програму. Проводитимуться різноманітні заходи просвітницького характеру, заняття із медицини, самозахисту, спортивного орієнтування, виживання, майстер-класи від учасників АТО, відвідування музею “Холодного Яру”, Свято-Хрестовоздвиженської церкви, перегляди фільмів “Червоний” та “Холодний Яр” тощо.

Виїзд на роботу до РФ громадян України пов’язаний на сьогодні з небезпекою, заявляє уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, повідомляє «Інтерфакс-Україна». «Якщо ви вийдете зараз на вулиці, метро, на майдан Незалежності, ви там знайдете запрошення на роботу кур’єром в Російську Федерацію. Я вам можу сказати, що у мене на сьогодні десь близько 100 людей, які звернулися у зв’язку з тим, що так поїхали на роботу, а потім опинилися за ґратами», - заявила В.Лутковська в інтерв’ю «5 каналу». Омбудсмен також зазначила, що необхідно проводити роз’яснювальну роботу про ризики для громадян України, пов’язані з виїздом до РФ. «Зрозуміло, так, гроші, економічне становище в державі. Але це небезпечно у разі, якщо ви їдете на територію Російської Федерації, ви маєте розуміти ризики», - сказала омбудсмен.

6 вересня 2017 року членами районної постійно діючої комісії з контролю за надходженням податків і зборів здійснено робочий візит на територію Іскрівської сільської ради, в ході якого вибірково перевірено подану постійно діючою комісією сільської ради з контролю за надходженням податків і зборів до місцевих бюджетів інформацію про використання земельних ділянок одноосібниками з зазначенням площ земельних ділянок і переліком засіяних сільськогосподарських культур.

Також, в ході візиту, начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури РДА Геннадій Горбанець та начальник відділу агропромислового розвитку РДА Тетяна Жалоба за участю Іскрівського сільського голови Миколи Платошина ознайомились з ходом реалізації проекту «Облаштування території парку в с. Іскрівка» - переможця конкурсу на кращий проект в рамках районної програми взаємодії «Майбутнє - спільна справа», де в даний час ведуться роботи по будівництву пішохідних доріжок шляхом укладання тротуарної плитки і встановлено мангал. Проект заплановано реалізувати до кінця вересня поточного року.

7 вересня 2017 року перший заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета провела засідання координаційної комісії з питань організації діяльності та методичного забезпечення спеціальних служб для надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім‘ям та со-ціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.

Комісією було розглянуто звернення громадян щодо призначення житлової субсидії за спрощеною системою, державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім‘ї та щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Земельна реформа в Україні передбачає запуск прозорого обміну землі, реформи системи державної підтримки сільгоспвиробників і підвищення ефективності та приватизації державних підприємств.

Перше питання земельної реформи – це запуск прозорого обміну землі . Другий наш ключовий пріоритет – реформа державної підтримки і акцент на малих і середніх фермерів. Третій – це реформа держпідприємств, підвищення їх прибутковості, підвищення ефективності, а також приватизація.

Крім того в планах міністерства – розвиток сільських територій, яке тісно перегукується з підтримкою малих і середніх виробників, розширення ринків збуту, насамперед тих, які стосуються виробництва товарів з доданою вартістю, органічне виробництво і питання блоку безпеки харчових продуктів.

План реформування аграрної галузі “3+5” передбачає 3 основні пріоритети та 5 напрямків

Повний запуск реформи планують розпочати з наступного навчального року.

В Україні кардинально реформують систему освіти. Це передбачено відповідним законом, який цього тижня ухвалила Верховна Рада.

Документ передбачає перехід від школи знань до школи компетентності, тобто вмінь. Про це сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич. Повний запуск планують розпочати з наступного навчального року. Але вже зараз починаються експериментальні випробування системи у 100 школах. Новації будуть стосуватися лише першачків. І поки що більше відомо про структурні зміни, аніж про змістовні. Доуніверситетська освіта триватиме 12 років. Дитина зможе піти до школи в 6 років, а якщо захоче - то і в 7. І наступні чотири роки здобуватиме початкові знання.

Від початку року стандартний продуктовий кошик українців подорожчав на 12,6%. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк на своїй сторінці в Facebook.

«Вчора я заплатив 226 гривень з копійками за 11 базових харчових продуктів. Хліб, молоко, курятина, гречка (куди ж без неї), олія, овочі, фрукти тощо – стандартні складові продовольчого кошика українця. Всі товари вітчизняного виробництва», - написав він.

«Отже, від початку січня вартість стандартного продовольчого кошика українця зросла на 12,6%», - зазначив Мартинюк..

Рішення

від 05 липня 2017 року № 93/7

с. Водяне

Про місцеві податки та збори та ставки єдиного податку на 2018 рік

Керуючись статтею 143 Конституції України, пунктом 24 частини 1 статті 26, статтею 69 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до пункту 12.3.4. та роз-ділу ХП Податкового кодексу України із змінами, внесеними Законом України від 04.07.2013 року №403- VIІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших Законів України щодо об’єктів нерухомості», Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», з метою зміцнення матеріальної і фінансової бази місцевого самоврядування та поповнення доходної частини місцевого бюджету, сільська рада ВИРІШИЛА:

Україна позбавляється від черг за документами: в електронному вигляді вже доступні багато видів послуг, наприклад реєстрація бізнесу, отримання довідок та ліцензій, оформлення держдопомоги. У Держагентстві з питань електронного урядування обіцяють, що до кінця року з’являться нові сервіси. Урядова програма передбачає впровадження до кінця 2018 року майже ста найбільш пріоритетних онлайн-послуг для фізосіб і бізнесу. Планується, що з жовтня цього року відкриється низка нових послуг: це реєстрація шлюбу, народження дитини, первинна постановка на облік нового автомобіля, оформлення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, отримання ліцензій на продаж алкогольних та тютюнових виробів, видача довідок про подану декларацію та майно, видача для перевізників дозволів на перевезення.

Як це працює, можна зрозуміти на прикладі оформлення держдопомоги при народженні дитини. Один з батьків подає заяву, вказавши номер свідоцтва про народження дитини і номер банківської картки для перерахування грошей. Свідоцтво проходить онлайн-перевірку в е-реєстрі цивільного стану Мін’юсту, і через 2-3 дні, а не 10 днів і більше, як було, перераховується держдопомога.

Останнім часом населення України стривожене проявами небезпечних інфекційних захворювань, як то ботулізм, лептоспіроз, кір, дифтерія тощо. Не всі навіть знають що це за хвороби та які їх симптоми. Тож ми звернулися до лікаря-інфекціоніста ЦРЛ Катерини Мерви за консультацією.

Ботулізм

Ботулізм - гостра бактерійна хвороба, яка характеризується тяжким ураженням нервової системи ботулотоксином.

Збудник - клостридія ботулізму, що утворює спори і дуже сильний екзотоксин. Розмножується в анаеробних умовах. Спори дуже стійкі в довкіллі; при температурі 100°С вони гинуть лише через кілька годин, 120°С - за 30 хв. Під час кип’ятіння екзотоксин руйнується протягом 10 хв.

Основним резервуаром збудника є травоїдні тварини. Людина заражається при вживанні їжі, що інфікована спорами. Захворювання найчастіше пов’язане з вживанням продуктів домашнього консервування (м’ясо, риба, салат, овочі, гриби).

Шановні петрівчани, передусім, мешканці вулиць Злагоди (колишня Свердлова), Дружби, Каштанової (колишня Комінтерна) та Святкової (колишня Жовтнева), чиї домоволодіння знаходяться у безпосередній або відносній близькості до стадіону «Інгулець».

Футбольний клуб «Інгулець» звертається до вас з уклінним проханням утриматися в дні проведення матчів нашої команди від такого виду городніх робіт, як спалювання картопляного бадилля, бур’яну, сухого листя, а також інших видів багать. Сьогодні рівень команди ФК «Інгулець» є доволі високим, про нашу команду добре знає вже вся Україна, а телетрансляції матчів за її участі здійснюються на одному із загальнодержавних телеканалів. Погодьтеся, це навіть незручно якось за усіх нас, за нашу гостинність, коли на телевізійній картинці, яку дивляться футбольні уболівальники з усієї України – від Донбасу до Закарпаття, раптом з’являються хмари диму, що окутують стадіон, заважаючи глядачам розгледіти подробиці спортивного протистояння. Не говоримо вже за шкоду, яку їдкий дим завдає здоров’ю футболістів, що змушені в таких умовах діяти на межі своїх фізичних кондицій.

Заготуйте на зиму

У сливах багато клітковини і пектину. Вони підвищують апетит, покращують травлення, посилюють перистальтику. Сливи сприяють виведенню холестерину і очищають судини від атеросклеротичних бляшок.

При захворюваннях нирок і сечостатевої системи рекомендовано вживати сливи, бо в них міститься калій, який дає легкий сечогінний ефект, завдяки цьому з організму виводяться зайві солі.

Ці смачні плоди сприяють зміцненню судинних стінок, зниженню кров’яного тиску і за рахунок вмісту в сливі фітокумарину – розріджують кров і тим самим запобігають утворенню тромбів.

«Здоров’я - всьому голова», «У здоровому тілі – здоровий дух», «Здоров’я за гроші не купиш»…. Існує багато висловів про здоров’я, але не кожна людина усвідомлює їх, поки не захворіє. Скільки б у нас не було достатку, та найголовніше для життя людини – здоров’я!

Саме вести здоровий спосіб життя, займатися спортом, загартовуватись, вживати вітаміни, до-тримуватись режиму дня - ось мета у вихованні підростаючого покоління.

З цією метою у Петрівській ЗШ І ступеня відбувся «День фізкультури і спорту». Ранок у школі розпочався із загальношкільної лінійки та зарядки. Учні 4-А класу розповіли вірші про спорт. Класоводи проведи з учнями Олімпійський урок. Вчителі розповіли про різні види спорту, ознайомили зі спортсменами нашої країни та довели учням, що спорт - одна із складових здоров’я людини. Бібліотекар школи Т.Б.Коробка виготовила загально-шкільну виставку на тему: «Спорт – це сила!».