Останнім часом на провідних телеканалах і в Інтернет-виданнях поширюється інформація про те, що Український інститут національної пам’яті підготував проект закону про державні свята в Україні.

Презентуючи зазначений законопроект, директор УТНП Володимир В’ятрович у своїх виступах в ЗМІ зробив заяви про необхідність проведення ревізії календаря національних свят, чомусь відносячи до спадщини лише радянських часів Міжнародний день солідарності трудящих – 1 Травня.

Федерація профспілок України категорично заперечує такий упереджений підхід до визначення Міжнародного дня солідарності трудящих. Адже це день, коли сус-пільство висловлює свою повагу до трудової людини, яка власною працею створює національне багатство, його відзначають у 143 країнах світу понад півмільярда членів профспілок, а в 90 країнах цей день є вихідним. В Україні День солідарності трудящих – справжнє всенародне свято, яке відзначають майже 20 млн. працівників та членів їх сімей.

Першотравень - це свято з багатовіковою міжнародною історією і аж ніяк не спадщина радянської доби. Це вихідні дні, коли працівники можуть у вільний спосіб скористатися гарантованими їм Конституцією правами і свободами людини громадянина, можливістю вийти на демонстрації, масові акції, пікети з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів. Або ж використати ці вихідні дні для завершення сільськогосподарських робіт в полі, на городі чи дачній ділянці.

Тож Федерація профспілок України відкрито заявляє, що не допустить відміни святкування Першотравня, воно було, є і залишатиметься святом миру, праці і солідарності всіх трудящих. А тому напередодні першотравневих свят в трудових колективах відбуваються урочистості по вшануванню кращих виробничників, майстрів різних професій.

З цього приводу федерація профспілок області ще в 2001 році заснувала Диплом ФПО за високу професійну майстерність, підсумки по нагородженню проводяться щорічно.

Цьогоріч відповідні урочисті заходи проводились 20 квітня в готельно-туристичному комплексі «Турист» м. Кропивницький.

До нагородження Дипломом «Майстра Кіровоградщини» було представлено 68номінантів з усіх галузей та регіонів області, серед них і 4 представники нашого району.

Тож Диплом «Майстер Кіровоградщини» 2017 року вручено Олегу Валентиновичу Дудуку – головному енергетику, голові профкому та водію Олександру Михайловичу Іванову (обоє з СВК «Агрофірма «Маріампольська»), Тетяні Володимирівні Скрипник – бухгалтеру ТОВ «Агрофірма «Фортуна» та лікарю-терапевту комунального закладу Пет-рівський районний центр первинної медично-са-нітарної допомоги Любові Миколаївні Фан-дєєвій.

Нагороджених привітали Максим Анато-лійович Баланенко – голова ФПУ, Олександр Анатолійович Чорноіваненко – голова обласної ради та Олександр Дмитрович Саінсус – виконавчий директор Федерації роботодавців промислових підприємств області.

Координаційна рада районних профспілкових організацій приєдналась до поздоровлень і, в свою чергу, з нагоди Першотравневих свят та Дня Перемоги, щиросердно вітає усіх людей праці та мешканців району з прийдешніми святами.

Від усієї душі зичимо вам, шановні, міцного здоров’я, миру, добра і благополуччя.

Підтримаймо Федерацію профспілок України в боротьбі за мир, належну працю та солідарні дії за гідний рівень життя.

За дорученням ради профспілок Лілія Куницька.