Таку назву мав мітинг, присвячений 31-й річниці Чорнобильської катастрофи, Міжнародному дню пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф та відкриттю пам’ятного знака нашим землякам, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який пройшов в Петровому 26 квітня. Втім, можна зауважити, що Чорнобиль гірчитиме навіть крізь століття ще у багатьох поколінь, які житимуть після нас, не зітреться пам’ять про страшну аварію, бо не роки, а століття потрібні, щоб розпалися деякі радіонукліди, якими заражена велика територія України, щоб були остаточно подолані наслідки аварії і ця територія могла повернутися до повноцінного життя.

Заходи по вшануванню учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, як живих, так і тих, хто вже відійшов у вічність, розпочалися в храмі Вознесіння Господнього. Благочинний Петрівського району, протоієрей Дмитро Городецький та настоятель названого храму, протоієрей Михайло Царук провели поминальну панахиду, в якій взяли участь акти-вісти районної організації «Союз-Чорнобиль», заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета і заступник голови районної ради Антоніна Іванова.

Після завершення богослужіння отець Дмитрій звернувся до присутніх, зауваживши, що люди, які захистили всіх нас, беручи участь у ліквідації наслідків катастрофи, спричиненої атомом, який ми раніше вважали мирним, справжні герої.

- Чому сталася ця біда? Нам не може бути відомим промисел Божий, але колись нам це відкриється, – сказав він. - Сьогодні ми відкриємо пам’ятний знак землякам, учасникам ліквідації аварії. На ньому зображена ікона «Чорнобильський Спас», тож тут можна буде помолитися, поминаючи і померлих, і живих. Померлих поминаємо «За упокій», живих – «За здравіє». І я думаю, що ні у кого не підніметься рука якимось чином пошкодити пам’ятний знак, вчинити щось негарне, зганьбивши себе вандалізмом.

І ось настала урочисто-скорботна мить: на території, прилеглій до пам’ятного знака, поки що вкритого білим покривалом, зібралися голови райдержадміністрації і ра-йонної ради Сергій Завалій і Тамара Сакара, Петрівський селищний голова Світлана Тилик, голова районної громадської організації «Союз-Чорнобиль» Володимир Попіль, учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та їхні родини, вдови померлих ліквідаторів, представники місцевих територіальних громад, громадськості райцентру, молодь.

Під хвилюючі звуки музики звучать слова ведучої:
- У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року о першій годині, 23 хвилини і 40 секунд над 4-м реактором Чорнобильської атомної електростанції несподівано з гуркотом розірвало ніч велетенське полум’я. Почався новий відлік часу. Болісний, гіркий, печальний… Розпочалася нова ера в історії людства: до Чорнобиля і після нього, адже це була перша техногенна катастрофа світового масштабу. Та найбільше від неї постраждала Україна.

Наслідки аварії страшні. Це мільйони людей, які постраждали від радіації, виведені з господарського обігу значні території одного з найквітучіших регіонів країни, які стали так званою «зоною відчуження» для всього світу, а для українців - зоною нашої національної трагедії.

Мітинг розпочався з виступів С.Завалія та Т.Сакари, які висловили слова найщирішої шани учасникам ліквідації аварії.

- На війні ворог, зазвичай, видимий. Вам же довелося воювати з невидимим - страшним і підступним ворогом, – сказав С.Завалій. - Чорнобиль змінив наше ставлення до мирного атома, показав, що найменша похибка в діях людей перетворює його на безжального вбивцю.

Я хочу вклонитися вам, вашим матерям, вашим сім’ям за ваш подвиг. Пам’ятний знак, який ми сьогодні відкриємо, буде нагадувати нащадкам про трагедію, що сталася на нашій землі, і про ваш подвиг, про те, що слід зробити все можливе, щоб подібне більше ніколи не повторилося.

- 31 рік тому ви, не замислюючись про наслідки для свого здоров’я і життя, пішли захищати нас від атома, який вирвався з-під контролю людей, – сказала Т.Сакара. - Це був прояв справжнього патріотизму, який сьогодні є взірцем для молоді.

Ми живі, допоки нас пам’ятають, тож пам’ятний знак – це запорука того, що про подвиг ліквідаторів будуть па-м’ятати прийдешні покоління. Не всі учасники ліквідації аварії нині живі, тож їм – світла пам’ять, а живим – наша шана.

І С.Завалій, і Т.Сакара побажали чорнобильцям здоров’я, щастя, миру і всього найкращого. Вони також згадали у своїх виступах тих, хто долучився до створення пам’ятного знака, допомігши коштами та вирішивши багато інших питань, зокрема, відзначили Петрівського селищного голову С.Тилик.

Світлана Олександрівна також виступила, сказавши, що найстрашнішу катастрофу ХХ століття люди будуть ще довго пам’ятати.

- Ви собою захистили не тільки Україну, а весь світ, – промовила вона, звертаючись до учасників ліквідації аварії. Держава, на жаль, не дала належної оцінки тому, що ви зробили. Але ми пам’ятаємо, що ніч з 25 на 26 квітня 1986 року поділила наше життя на «до» і «після». 25-го люди жили спокійним життям, мали плани на наступний день, не здогадуючись, що він уже не настане. Тобто день, звичайно, прийде, але він вже ніколи не буде таким, як завжди. Стануть мертвими оселі і школи, дитсадки і установи. Їх доведеться покинути назавжди, хоча тоді про це більшість і не здогадувались. Тож нехай більше ніколи по-дібне не повториться.

Активіст громадської організації «Союз-Чорнобиль» Віктор Сікун нагадав, що у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС брали участь 240 жителів нашого району, а нині їх залишилося 120. Довго довелося чорнобильцям оббивати пороги кабінетів керівників різного рівня, допоки вирішилося питання будівництва пам’ятного знака. Це стало можливим лише з нинішньою командою керівництва району і селища на чолі з С.Завалієм, Т.Сакарою та С. Тилик.

- На плитах пам’ятного знака вибиті імена всіх чорнобильців – і живих, і тих, кого вже немає серед нас. Тож схилімо голови перед їхньою пам’яттю, – сказав він.
У заході взяв участь один з керівників Жовтоводської міської організації «Союз-Чорнобиль» Григорій Жермель. Він повідомив, що родом з Кіровоградщини, зі Світловодська, тож йому приємно взяти участь в заході на території рідної області. Гість розповів про участь в ліквідації аварії, зауваживши, що тоді думали не про нагороди, а виконували свій обов’язок перед Батьківщиною.
Активісти ГО «Союз-Чорнобиль» отримали нагороди.

Почесною грамотою районної державної адміністрації нагороджені Микола Тайдаков – учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС І категорії і Віктор Сікун – учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 2 категорії. Грамотою райдержадміністрації нагороджені Сергій Зелінський, Микола Ковтун, Григорій Кулініч і Володимир Попіль.

На завершення офіційної частини заходу В.Сікун ще раз висловив подяку керівникам району і селища, всім посадовим особам, причетним до спорудження пам’ятного знака і вручив їм сувеніри – фотографії, де вони зображені разом з чорнобильцями.

Після хвилини мовчання відбулася процедура офіційного відкриття пам’ятного знака. Це право отримали С.Завалій, Т.Сакара, С.Тилик, В.Попіль і В.Сікун. Під звуки церковних дзвонів (у запису) вони зняли покривало. Затим, за давньою православною традицією, отці Дмитрій і Михайло провели обряд освячення пам’ятного знака, до якого згодом лягли квіти від керівників району і селища, громадськості.

А завершилося дійство тематичним літературним монтажем у виконанні учнів Петрівського НВО «ЗШ І – ІІІ ступенів – гімназія» та піснею «Молитва за Україну» у виконанні Олени Шарутенко.

Після цього учасники заходу продовжили спілкування під час дружнього фуршету, який організували С.Тилик та керівники інших місцевих громад.

Варто сказати і про те, що під час спілкування з керівниками і активістами районної організації «Союз-Чорнобиль» В.Попілем, М.Тайдаковим, В.Сікуном та іншими, вони висловили подяку керівникам району С.Завалію та Т.Сакарі за надану організаційну допомогу у будівництві пам’ятного знака, Петрівському селищному голові С.Тилик, яка забезпечила відведення ділянки землі для будівництва, узгодження проекту пам’ятного знака, будівництво основи для його встановлення, впорядкування прилеглої території, знайшла відповідального підрядника та ще й виділила досить значну суму коштів. Фінансову допомогу також надав керівник ПСП «Зарічне» Андрій Давидовський, і самі учасники ліквідації аварії М.Тайдаков, Т.Кулинич, В.Попіль, М.Ковтун, С.Зелінський та інші.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: чорнобильці під час богослужіння; грамоту отримує С.Зелінський; виступає Г.Жермель; відкриття пам”ятного знака; церемонію освячення здійснюють св. Отці Дмитро та Михайло; петрівчани покладають квіти до пам”ятного знака.