боротьба за м’яч у центрі поля («Інгулець-2» - «Енергія» (Нова Каховка)Турнір, що стане прологом до весняного сезону

На минулому тижні розпочалися змагання в рамках турніру «Кубок Придніпров’я-2016», у якому беруть участь обидві наші команди – «Інгулець» та «Інгулець-2».

Упевнено і потужно розпочали свої виступи на турнірі футболісти «Інгульця». У першому своєму поєдинку, в якому наші хлопці зустрічалися з командою «Дружба» з Херсонської області, вони, практично, не залишили гостям жодних шансів, забивши в їхні ворота у кожному таймі по три м’ячі, отож підсумковий результат зустрічі 6:0 на нашу користь. Загалом же, враховуючи територіальну й ігрову перевагу впродовж усього ходу гри, рахунок міг бути й ще більшим, однак продемонструвати  свої найкращі кондиції нашим футболістам завадив щільний надокучливий дощ, який цього дня лив майже без упину. Натомість уже наступна гра зі значно серйознішим суперником – криворізьким «Кривбасом» - проходила як за чудових погодних умов (наскільки, звичайно, таке визначення може бути доречним для матчів зимового сезону), так і за шаленої підтримки уболівальників обох команд.

Слід зазначити, що цього дня, окрім самої команди криворіжців, до Володимирівки приїхали і кілька автобусів їхніх ультрас, які активно і галасливо підтримували своїх футболістів, скандуючи заздалегідь заготовлені футбольні гасла і речівки та перегукуючись час від часу з фанатами «Інгульця» загальновідомими патріотичними привітаннями «Слава Україні! – Героям слава!», «Україна – понад усе!» і тому подібними. По всьому видно, що хоч «Кривбас» зараз уже не є такою потужною командою, якою він був ще років зо три тому, любові і підтримки своїх земляків, які мріють про відродження колишньої слави клубу, він не втратив. Принаймні, хоч на сьогодні найсильнішою криворізькою командою вважається «Гірник», однак «гірники» не мають і дещиці такої підтримки, яку має «Кривбас».

незважючи на не зовсім футбольний сезон, уболівальників на іграх турніру чималоТож можна не сумніватися, що відродження «Кривбасу» - це лише справа часу. За інформацією одного з криворізьких Інтернет-сайтів, не виключено, до речі, що вже з наступного сезону ця найулюбленіша криворіжцями команда заявиться на Чемпіонат України серед команд другої ліги і знову розпочне своє сходження до втрачених вершин. І все ж, як показала звітна гра, з таким «Інгульцем», яким ми бачимо його сьогодні, криворіжцям на рівних боротися ще важкувато. Наші футболісти володіли і територіальною, й ігровою ініціативою впродовж усіх 90-та хвилин, тож довели свою перевагу в рахунку до розгромної, здолавши гостей з рахунком 5:0. Відкрив рахунок незадовго після початку зустрічі Антон Шарко, потім за кілька хвилин він же його й подвоїв, завершивши чудову комбінацію «Інгульця» майстерним ударом у «дев’ятку», а далі прийшла черга порадувати уболівальників своєю майстерністю Джабі Фхакадзе, котрий спочатку відзначився у воротах «Кривбасу», замкнувши головою прицільний простріл з правого флангу, а вже під завісу першої половини гри забив надзвичайно красивий гол-шедевр у стилі славнозвісного Рональда Кумана, обробивши у два дотики м’яч метрах в семи поза межами штрафного майданчика, пробив у верхній, лівий від голкіпера кут так сильно, точно і невідпорно, що той хоч і бачив політ м’яча та відреагував на нього, однак відбити його був безсилий. А вже невдовзі після початку другого тайму завершив розгром криворіжців центральний захисник «Інгульця» Іван Мучак. Іван, до речі, забиває вже в другому матчі поспіль, що є свідченням того, що незважаючи на своє ігрове амплуа – руйнівника атак суперника – він є гравцем доволі універсальним і може ефективно діяти на будь-якій позиції. Схоже, що і Мучак, і його колишній партнер по виступах за першолігівську тернопільську «Ниву» голкіпер Микола Плетеницький є одними з найвдаліших придбань «Інгульця» в період зимового міжсезоння. Хоча, щоправда, з огляду на наднадійну гру нашої лінії захисту, перевірити майстерність Плетенецького поки що не було змоги. Втім, у кількох напівмоментах, які були все ж створені гравцями «Кривбасу», він діяв досить упевнено і грамотно, тож, здається, у нашого незмінного стража воріт Дениса Боброва таки з’явився рівнозначний за майстерністю партнер-конкурент.

в перерві гри  між командами «Інгулець» та «Дружба» стадіон вітав  з днем народження незмінного водія команди Віктора Цапенка, подарунком якому став м’яч з автографами тренерів та гравцівОтож після того, коли рахунок став уже 5:0, тренерський штаб «Інгульця» замінив цілий ряд провідних футболістів, давши можливість і їхнім дублерам набути безцінної ігрової практики. Та все ж, хоч до кінця гри залишалося ще більше, ніж півгодини, рахунок уже більше не змінювався. Трохи засмучені невтішним для себе результатом гри, фанати гостей вирішили підняти собі настрій, виконавши всесвітньовідомий футбольний хіт про президента сусідньої держави. Ультраси «Інгульця» цього разу до своїх колег не приєдналися, однак з розумінням поставилися до такого вираження емоцій, делікатно затихнувши аж до самого закінчення пісенного виступу. Загалом же взаємостосунки між обома групами фанів, попри їх значну чисельність, порадували доволі дружелюбною налаштованістю. Незважаючи на розгромний рахунок, жодна з груп уболівальників не вживала стосовно своїх колег-опонентів образливих гасел, будь-яких проявів неприязні, відтак атмосфера на стадіоні була справді святковою. При тому, до речі, що на іграх турніру працівники поліції до охорони правопорядку поки що не залучалися. Звісно, така тенденція не може не радувати.

Отож на сьогодні, хоча «Інгульцю» на момент підготовки цього номера, ще й залишається зіграти один матч (з молодіжкою ФК «Олександрія» (U-19)), наші гравці вже достроково вибороли собі право виступити в чвертьфіналі, тож від заключної гри залежатиме лише з якого місця вони туди потраплять: з першого (для цього їм з «Олександрією» достатньо буде зіграти унічію) чи з другого.

А от перша гра нашої другої команди виявилася «глевким млинцем»: гравці «Інгульця-2» несподівано поступилися не найсильнішому ФК «Врадіївка» (Миколаївська обл.) з рахунком 1:2. Що стало причиною поразки – мають аналізувати тренери. Можливо, далася взнаки незіграність багатьох футболістів, адже в такому складі вони виступили  вперше, а, можливо, відіграла свою роль і недооцінка суперника. Втім, схоже, необхідні висновки таки були зроблені, адже вже дві наступні гри, зі значно, до речі, серйознішими супротивниками, наші хлопці виграли: з рахунком 1:0 здолали ще один молодіжний склад «Олександрії» (U-21), а три «сухих» м’ячі забили у ворота друголігівської «Енергії» з Нової Каховки. Останню гру в групі «Інгулець-2» проведе на виїзді з лідером групи криворізьким «Гірником» і залишає за собою доволі реальні  шанси також пройти до чвертьфіналу хоча б з другого місця. Втім, не забігатимемо наперед: як воно буде насправді – наші уболівальники вже дізнаються на момент виходу цього номера з друку. Разом з тим, резюмуючи всі переглянуті на турнірі ігри, можна зробити наступний висновок: у весняну стадію чемпіонату «Інгулець», здається, має увійти доволі боєздатним і потужним колективом, якому по плечу вирішувати будь-які серйозні турнірні завдання. Тож чекатимемо футбольної весни з надією і сподіванням.

Володимир Кіфенко.

На знімках: боротьба за м’яч у центрі поля («Інгулець-2» - «Енергія» (Нова Каховка); незважючи на не зовсім футбольний сезон, уболівальників на іграх турніру чимало; в перерві гри  між командами «Інгулець» та «Дружба» стадіон вітав  з днем народження незмінного водія команди Віктора Цапенка, подарунком якому став м’яч з автографами тренерів та гравців.