професор Петро Григорович ПлєшковТалановитий вчений-теоретик і досвідчений педагог-практик

Нещодавно нашому земляку, завідувачу кафедри «Електротехнічні системи та енергетичний менеджмент» Кіровоградського національного технічного університету, професору Петру Григоровичу Плєшкову Президентом України П.О.Порошенком за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, справу консолідації українського суспільства, багаторічну сумлінну працю та з нагоди Дня Соборності України, присвоєно почесне звання «Заслужений працівник освіти України».

П.Г. Плєшков народився у 1951 році в Чечеліївці, де закінчив середню школу, а до служби в армії працював в колгоспі «1-ше Травня». У 1977 році закінчив з відзнакою Кіровоградський інститут сільськогосподарського машинобудування, і з того ж таки року працює в рідному інституті: спочатком інженером, а потім асистентом, старшим викладачем, доцентом, і, нарешті, професором. Завідував кафедрами «Електропостачання промислових підприємств» (1987-2003р.р.), «Електротехнічні системи» (2003-2013р.р.), а з 2013 року по теперішній час – кафедрою «Електротехнічні системи та енергетичний менеджмент».

Як завідувач кафедри проводить велику роботу з підготовки фахівців за спеціальністю «Електротехнічні системи електроспоживання». У 2005 році, враховуючи потреби регіону у фахівцях відповідного профілю, на кафедрі була відкрита нова спеціальність «Енергетичний менеджмент», яка акредитована за IV рівнем.

Як професор і вчений, Петро Григорович здійснює навчальний процес на високому науково-методичному рівні, приділяє велику увагу інтеграції навчання з розвитком науково-технічних досягнень в галузі електропостачання та електрозбереження, бере участь у розробці та впровадженні програми енергоефективності Кіровоградської області.

Він - автор понад 200 науково-методичних праць, серед яких 8 навчальних посібників: «Електропостачання промислових підприємств», «Електричне обладнання підстанцій систем електропостачання», «Основи електропостачання» з Грифом МОН України, за якими навчаються студенти технічних університетів Києва, Дніпропетровська, Кременчука, Кривого Рогу, Кіровограда. Професор П.Г. Плєшков викладає дисципліни «Автоматизація контролю і управління якістю електропостачання», «Інформаційно-обчислювальні комплекси в електроенергетиці», «Енергетичний контроль та експериментальні методи дослідження електричних режимів», і є відомим фахівцем з цих напрямів.

А ще Петро Григорович є керівником наукового напряму роботи кафедри «Розробка енергозберігаючих режимів та енергетичного контролю для промисловості». Протягом ряду років - відповідальний виконавець та науковий керівник госпдоговірної та бюджетної тематик кафедри. Його наукові розробки впроваджені на багатьох промислових підприємствах України та Кіровоградської області. За результатами досліджень зроблено 25 доповідей на Республіканських та Міжнародних наукових конференціях.

За участю Петра Григоровича при  ПАТ «Кіровоградобленерго» створено філію кафедри, що дало змогу підвищити практичну підготовку фахівців, а студентам - отримувати паралельно робітничі професії.

П.Г. Плєшков - керівник спеціалізованої групи енергодосліджень та енергозбереження державних закладів МОН України в Кіровоградській області. З його ініціативи в університеті створений Центр з енергозбереження, енергоменеджменту та консалтингу і сертифікована лабораторія енергетичного аудиту. Центр виконує енергетичні обстеження промислових, сільськогосподарських та комунальних об‘єктів з метою оптимізації паливно-енергетичних ресурсів та координації заходів з підвищення рівня їх енергоефективності.

За свою майже 40-річну науково-педагогічну діяльність професор Плєшков підготував декілька тисяч бакалаврів, спеціалістів та магістрів для потреб провідних підприємств Кіровоградської, Черкаської, Миколаївської та Одеської областей.

Нагороджений Грамотою Верховної Ради України «За заслуги перед Українським народом», знаком Міністерства освіти України «Відмінник освіти України», Почесною грамотою Кіровоградської обласної державної адміністрації та обласної ради, знаком Міністерства освіти і науки України «За наукові досягнення», Почесною грамотою Національної академії наук України, Почесною грамотою Кіровоградської обласної ради. Основну науково-педагогічну діяльність Петро Григорович поєднує з активною участю у громадському житті університету та міста, виконує обов‘язки голови Кіровоградського відділення Української асоціації інженерів-електриків, є членом робочої групи Кіровоградської обласної державної адміністрації з розробки програми енергоефективності та енергозбереження.

Лариса Віхрова, декан факультету автоматики та енергетики Кіровоградського національного технічного університету, професор