кращі учні Петрівщини з керівництвом районуКожне свято, яке входить до переліку державних та прирівняних до них релігійних, відзначається в один день, зазначений в календарі. Та у цього правила є два винятки: комплекси заходів з нагоди Дня Перемоги та Дня захисту дітей проходять протягом кількох днів. І це дуже символічно, бо таким чином вшановується як подвиг захисників Вітчизни, так  і її майбутнє.

Тож саме до Дня захисту дітей був приурочений фестиваль «Гордість і надія Петрівщини», який пройшов 2 червня в залі засідань районної ради. Головною його подією стала зустріч керівництва району з обдарованою учнівською молоддю.

А розпочалося театралізоване дійство з привітань Богів Олімпу, з якими вони звернулися до найкращих учнів району – юного інтелектуального Олімпу. Переможців предметних олімпіад, конкурсів, кращих дослідників та спортсменів вітали Зевс, Посейдон, Ніка, Аполлон, Аврора, Фортуна, Деметра, Афродіта, Паллада. Ареопаг Богів зазначив, що праця кращих учнів та їхніх наставників вже принесла плоди пізнання, розуму, терпіння і наполегливості, втілившись у вагомі перемоги районного, обласного та Всеукраїнського рівнів.

Про це говорив у своїй доповіді начальник відділу освіти райдержадміністрації Г.Москалець. Він, зокрема, сказав:

- ХХІ століття – це століття освіти й духовності, пріоритетності знань та швидких змін. Розвиток національної системи освіти України, її інтеграція в європейський освітній простір потребують розвитку інтелектуального та духовного потенціалу молоді.

юні магістри наук

Сьогодні ми зібралися, щоб зустрітися з тими, хто своїми досягненнями й успіхами примножує славу нашого району. 37 обдарованих учнів, завдяки спільним зусиллям педагогів, батьків та їхній наполегливості у оволодінні знаннями, сьогодні піднімуться на вершину слави – першу переможну вершину у їхньому житті.


Цьогоріч юні петрівчани мали можливість взяти участь у 14-ти олімпіадах із навчальних предметів, 126 із 328 учасників районного етапу стали переможцями. Найбільше перемог здобув учень Новостародубської ЗШ І-ІІІ ступенів Артем Бурлак. 42 переможці районних олімпіад захищали честь району на обласному рівні. Вісім із них – учні Петрівського НВК, котрі завоювали 11 перемог. Вони продемонстрували успіхи у вивченні математики, фізики, біології, хімії, астрономії, екології, географії, української мови та літератури, російської мови. Найбільше перемог в обласному етапі олімпіад здобула учениця 11 класу НВК Есфір Проценко. Загальна кількість дипломів, здобутих учнями району, вдвічі більша, ніж ще п’ять років тому.

Ефективною формою активізації наукової діяльності школярів є навчання у Малій академії наук учнівської молоді. Цього року розпочала свою роботу районна МАН, у 12 секціях якої навчались 37 учнів. 29 членів МАН взяли участь у конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт, 11 стали переможцями. Учениці Петрівського НВК Марина Яковенко та Есфір Проценко здобули перемоги на обласному етапі конкурсу.

тріо молодшої групи ДНЗ «Рудана»На сьогоднішньому святі, традиційно, переможці обласного етапу Всеукраїнських олімпіад та конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт відзначені ступенем магістра та шапочкою-конфедераткою, що є символом наукових досягнень, академічної успішності, розуму та знань. Це магістри наук Дмитро Томишев, Марина Яковенко, Есфір Проценко, Ірина Антоненко, Дарія Фисенко, Сніжана Уланова, Надія Корнієнко та Олександра Ященко. Їхні перемоги – результат наполегливої праці, терпіння, таланту і професійної майстерності вчителів-наставників Лідії Шашуби, Олександра Оранського, Алли Мішури, Людмили Чорної, Ірини Глязнуцової, Валентини Ємець, Ніни Ваніної, Наталії Митько та Наталії Тимченко.

Справжніми досягненнями стали перемоги наших школярів на обласних, Всеукраїнських етапах міжнародних конкурсів. Е.Проценко здобула перше місце на обласному етапі конкурсу з української мови імені Петра Яцика та третє місце на Всеукраїнському, заключному етапі мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка. Крім того, перемогу у Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості, присвяченому Шевченківським дням, у номінації «Література» здобув учень 5 класу Петрівського НВК Максим Буркацький.

Гордістю району є юні дослідники – вихованці гуртка «Жайворонок» ЦДЮТ та інших гуртків, які щороку здобувають перемоги як обласного, так і Всеукраїнського рівнів.

Знову перемогою увінчалась участь в обласному конкурсі команди КВК «Хутор» Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів. За 10 років існування команда вже вшосте долає таку висоту.

фінал концерту, на сцені всі учасникиПісля доповіді Г.Москальця пройшла церемонія нагородження кращих школярів та вручення стипендій. Цю місію виконали голова райдержадміністрації С.Завалій та голова районної ради С.Тилик.

Премією голови райдержадміністрації за особливі досягнення у розвитку молодіжного руху на Петрівщині нагороджено Есфір Проценко.

Стипендії вручено переможцям районних та обласних олімпіад, інтелектуальних конкурсів, ерудитам та знавцям шкільних дисциплін: Марині Яковенко, Дмитру Томишеву, Надії Корнієнко, Ірині Антоненко, Дарії Фисенко, Сніжані Улановій, Олександрі Ященко, Максиму Буркацькому, Артему Бурлаку. Нагородили також переможців Всеукраїнських конкурсів, виставок, акцій, експедицій та змагань КВК: Євгенія Дементьєва, Вероніку Лінтур, Діану Волковінську, Дениса Теренюка, Анастасію Бандуру, Богдана Чорнопольського, Олександра Комишова, Владислава Дар’єва, Анастасію Іллюк, Тетяну Волосянко, Юлію Никифорчук, Євгенія Максімова, Марію Шульгіну, Анну Кузьміну, Олексія Судовця, Олександру Шаповал, Каріну Бондаренко, Євгенія Курочкіна, Вероніку Агафонову. Відзначили і кращих юних спортсменів - гравців гандбольної команди Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів Тетяну Титаренко, Єлизавету Куницьку, Анну Іванову, Олену Копакову, Юлію Родзінську, Уляну Боричевську, а також Кирила Шеляга і Сергія Меткого.

Вітаючи учасників свята, С.Завалій сказав:

- Ви – золотий фонд і надія Петрівщини та України. Для мене сьогодні найкращий день, бо я зарядився від вас енергією і оптимізмом. Так тримати! Йдіть вперед і не бійтеся помилок, бо не помиляється лише той, хто нічого не робить.

С.Тилик приєдналася до поздоровлення очільника району, зауваживши, що добре знає, як важко брати участь в конкурсах і змаганнях. Талант і здібності – від Бога, а успіх – результат наполегливої праці учнів і вчителів, тож побажала і в подальшому обдарованій молоді гарних наставників.

Зі словом-відповіддю виступила Е.Проценко. Вона подякувала батькам і вчителям за знання, а особлива подяка – керівникам району за підтримку і розуміння проблем молоді.

Завершилася офіційна частина виступом хору «Палітра» Петрівського НВК, який виконав пісню Т.Петриненка «Україна», і загальним фотографуванням, а продовжилося свято в парку відпочинку, де на концертному майданчику пройшов гала-концерт фестивалю «Інгулецький зорепад».

Наступного дня на площі біля колишнього кінотеатру діти мали змогу розважатися на різноманітних атракціонах, взяти участь в конкурсі малюнків на асфальті «Моє щасливе дитинство». В парку було розгорнуто виставку образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, працювали торговельні точки, які пропонували морозиво, прохолоджу вальні напої, солодощі.

Головною подією стала концертна програма «Ми - діти України!». Перед її початком учасників свята привітали С.Завалій, С.Тилик, а також Петрівський селищний голова І.Педан. Вони побажали всім щастя, здійснення мрій, миру і спокою.

В концерті взяли участь хореографічні колективи Петрівської ДМШ , вокальний ансамбль «Нотка» ДМШ, вокальне тріо молодшої групи ДНЗ «Рудана» - Дарія Рева, Юлія Кривошия та МіланаГ раховська, танцювальна група ДНЗ «Сонечко», солісти-вокалісти О.Глазачева, О.Лєнська, Т.Луніна, вокальний ансамбль «Соловейко» ЦДЮТ, дует баяністів ДМШ – М.Піскун і К.Пушка, вокальний дует С.Деркач та Т.Ігнатьєва.

Начальник служби у справах дітей І.Лугова підвела підсумки конкурсу малюнків на асфальті та вручила призи, керівник громадської організації «Однодумці» Ю.Козинець та член організації, воїн-доброволець, учасник АТО О.Хрокало оголосили переможців конкурсу малюнків «Майбутній дитячий пляж очима дітей». Всі учасники концертної програми отримали солодкі подарунки, а 100 дітей соціально незахищених категорій, а також з родин учасників АТО та переселенців із зони бойових дій отримали запрошення на святковий обід в кафе-бар «Шарм».

Організатори свята висловили подяку за підтримку та допомогу керівництву райдержадміністрації та районної ради, і окремо спонсорам – генеральному директору ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» О.Поворознюку, директору мережі магазинів «Оптовичок» О.Федюку, керівництву ПАТ «ЦГЗК», депутату районної ради Т.Сакарі, голові Петрівської селищної ради І.Педану, директору кафе-бару «Шарм» О.Муравйовій.

Завершився концерт, який вели Богдан Щербаков, Ангеліна Копійка, Андрій Граданович та Аліна Титаренко, виступом хору «Палітра» та розважально-ігровою програмою за участю веселих клоунів.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: кращі учні Петрівщини з керівництвом району; юні магістри наук.тріо молодшої групи ДНЗ «Рудана»; фінал концерту, на сцені всі учасники.