Світлана ГупалоЗ інформацією про стан роботи підприємств харчової промисловості району, які входять до так званого облікового кола, під час останньої щотижневої наради при голові райдержадміністрації виступила головний спеціаліст управління агропромислового розвитку Світлана Гупало (на знімку). Зокрема, Світлана Вікторівна повідомила, що на території району діє 3 промислових підприємства, які внесені до облікового кола - СВК «Агрофірма «Маріампольська», ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» та СПД Т.М.Шевченко.

Підприємства району (крім СПД Т.М.Шевченко), займаються переробкою та виробництвом сільськогосподарської продукції, а саме: круп, борошна, вершків, м’яса та хліба. Дана продукція використовується переважно для власних потреб та продажу працівникам господарств, тому показники виробництва коливаються.

За підсумками звітного періоду (січень - вересень 2013 року), за рахунок ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» в районі збільшилося виробництво круп з 20,4 т. до 28,3 т. у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Але поряд з тим, зменшилося виробництво круп у СВК «Агрофірма «Маріампольська», у зв’язку з тим, що дане господарство виробляє продукцію для власних потреб.

Виробництво хлібобулочних виробів, збільшилося на 6,9 т. (з 125,7 т. до 132,6 т.). За рахунок нарощування обсягів виробництва ТОВ «А/ф «П’ятихатська» на 5,9 т. (з 12,7 т. до 18,6 т.).

Виробництво олії за даний період становить 13,3 т. ТОВ «А/ф «П’ятихатська» збільшила обсяг виробництва з 6,0 т. до 12,3 т., а в СВК «Агрофірма «Маріампольська» виробництво навпаки зменшилось на 8,0 т. (із 9,0т. до 1,0 т.).                                  

Внаслідок зменшення виробництва м’яса в СВК «Агрофірма «Маріампольська» на 19 т. (з 54,0 т. до 35,0 т,) знизився показник і в цілому по району із 59,7 т. до 44,2 т.

Виробництво борошна збільшилося з  66,3 т. до 74,7 тонн. Однак підприємства, які виробляють дану продукцію, працюють за давальницькою схемою, виробляючи продукт лише для власних потреб.

Обсяг реалізованої промислової продукції за січень - вересень поточного року склав 1582,8 тис. грн., що на 279,0 тис. грн. менше відповідного періоду минулого року (1861,8 тис. грн.). Обсяг реалізації збільшився за рахунок ТОВ «Агрофірма П’ятихатська» - на 179,1 тис. грн. Значне зменшення показників відбулося в СВК «Агрофірма «Маріампольська» - мінус 449,0 тис. грн. в порівнянні з січнем-вереснем 2012 року.

He менш вагомим кроком в напрямку розвитку промисловості є залучення до облікового кола підприємств, основним видом діяльності яких є виробництво промислової продукції.

На території району здійснює свою діяльність ТОВ «АПФ Лідер», яка займається переробкою сільськогосподарської продукції з давальницької сировини. Тут виробляють олію, борошно, макаронні вироби (24 види) і крупи (5 видів). Кількість виробленої продукції залежить від постачання сировини від населення та підприємств, що є досить проблемним питанням для підприємства, адже при потужності підприємства у виробництві макаронних виробів 367 тонн на рік, борошна 244 тонни та олії 183 тонни, дані потужності завантажені лише на 15, 35 та 30 відсотків відповідно.