1 червня – Міжнародний день захисту дітей. Цей день – не тільки веселе свято для дітвори, а й нагадування суспільству про потребу дотримуватись прав дитини для повноцінного її розвитку.

Нинішнього року дитяче свято в райцентрі тривало два дні. 31 травня пройшла  низка заходів, зокрема концерт «Хай буде щасливим дитинство моє і усіх дітей світу», конкурс малюнка на асфальті «Моє дитинство», шахові змагання, а ще працювала скринька бажань.

Малечу прийшов привітати голова райдержадміністрації Юрій Самохвал: «Діти - це безмежна щирість і відвертість, сонячні усмішки і приємні клопоти. Діти - наш найцінніший скарб, наше сьогодення та майбутнє. Саме від нас залежить, як складуться їхні долі. Адже те, що ми вкладаємо в дитину з перших днів життя - любов, справедливість, повагу, милосердя, чесність - повертається до нас сторицею. Упевнений, що разом ми зробимо все від нас залежне, аби захистити наших дітей від гіркоти розчарувань та зневіри. Створімо для них щасливий світ - світ, у якому ніколи не буде жорстокості, сліз та страждань. Хочеться вірити в те, що кожна дитина обере правильний шлях, знайде своє покликання, виросте достойною людиною та віддячить батькам за подароване життя, за турботу й ніжність. Успіхів усім вам, щасливого безтурботного дитинства, зростайте здоровими, чесними, відкритими та станьте справжніми патріотами своєї держави!».

В концерті взяли участь виконавці та творчі колективи Петрівської та Новостародубської дитячих музичних шкіл, Центру дитячо-юнацької творчості, Балахівської ЗШ соціальної реабілітації. Після концерту учасники свята відправили в політ скриньку бажань, взяли участь в ігровій програмі.

Переможцями конкурсу малюнку на асфальті стали команди Петрівського НВК «Екстремали», «Flash» «Ну, допустим, смена…». Кращими шахістами стали Яша Ясковець і Роман Тимченко. Всі учасники концерту, переможці конкурсів і змагань, а також Володимир Паладько – ветеран-шахіст отримали відповідні нагороди і подарунки.

Наступного дня відбувся фестиваль «Гордість і надія Петрівщини». Він розпочався із зустрічі обдарованої учнівської молоді з керівництвом району, яка пройшла в сесійній залі районної ради. В заході взяли участь голова райдержадміністрації Ю.Самохвал і, за дорученням голови районної ради С.Тилик, - керуючий справами апарату районної ради Б.Гнатюк.

Відкрив захід начальник відділу освіти, молоді і спорту райдержадміністрації Г.Москалець. Він запропонував розпочати свято із запалення свічок на святковому короваї, як символу незгасимого потягу до знань, науки і творчості. Свічки обдарованості і таланту, наполегливості й працьовитості та жаги знань запалили Тетяна Гуцаленко, Максим Яковенко і Есфір Проценко.

У вступному слові Г.Москалець сказав:

- Сьогодні, в Міжнародний День захисту дітей, ми вшановуємо найкращих учнів, нашу гордість, наш інтелектуальний і творчий потенціал, тих, хто своїми досягненнями примножує славу нашого району. Цьогоріч свято особливе, адже Президентом України 2013 рік проголошено Роком дитячої творчості.

Майбутнє України значною мірою залежить від сучасного стану освіти. Тому саме на створення інтелектуально та духовно насиченого середовища спрямована районна Програма «Обдароаність» на 2011-2014 роки, яка успішно виконується. Нам є ким пишатися – 47 учнів нашого району досягли значних успіхів, беручи участь у роботі Кіровоградського відділення Малої академії наук, Всеукраїнських олімпіадах з базових дисциплін, конкурсах, змаганнях, науково-практичних конференціях. Це учнівська еліта району, кращі з кращих, які живуть за правилом трьох «Т»: труд, талант, творчість. У 2012-2013 навчальному році наші учні здобули 17 перемог на обласному етапі Всеукраїнських олімпіад, 2 перемоги – на обласному етапі Міжнародних мовних конкурсів ім. П.Яцика та Т.Шевченка. У 18 учнівських олімпіадах з навчальних предметів 93 із 344 учасників районного етапу стали переможцями. Найбільше перемог у ІІ етапі Всеукраїнських олімпіад здобули: Гуцаленко Тетяна – 9 перемог, Гончаренко Ангеліна, Калінчук Тетяна, Саєнко Світлана – по 6 перемог, Яковенко Максим, Проценко Есфір, Чирва Владислав – по 5 перемог, Копань Вікторія – 4 перемоги. А найбільшою нашою гордістю є учні, які захищали честь району на обласному етапі олімпіад та стали переможцями: Гуцаленко Тетяна – 5 перемог, Яковенко Максим і Проценко Есфір  – по 2 перемоги, по одній перемозі здобули Буянкіна Олена, Томишев Дмитро, Саєнко Світлана, Кіфенко Євгенія, Яковенко Марина, Манько Максим, Шиховцев Юрій, Таранець Інна, загалом 17 призових місць. Всім їм на сьогоднішньому святі присвоюється звання «магістра наук» та дозволено носити вбрання, що є символом наукових досягнень, академічної успішності, розуму та знань.

Слід зазначити, що 14 із 17 призових місць здобули учні Петрівського НВК. Найтепліші слова хочеться сказати на адресу Тетяни Гуцаленко, яка завоювала небачені досі висоти: виборола перемоги на обласному етапі олімпіад з української, російської, англійської мов, географії, педагогіки і психології. Вона та Максим Яковенко успішно захищали честь області на Всеукраїнському етапі олімпіад з російської мови та фізики.

Призером Міжнародної олімпіади з основ наук з предметів «фізика», «англійська мова» та Всеукраїнського інтелектуального конкурсу для талановитих та обдарованих дітей «Шкільна аспірантура» став учень Зеленської ЗШ І-ІІІ ступенів Шиховцев Юрій. Він отримав право взяти участь у першій сесії Міжнародної шкільної аспірантури, яка проходила в Міжнародному дитячому центрі «Артек». Крім того, за результатами експертної комісії Всеукраїнської премії «Диво-дитина 2013» його визнано фіналістом у номінації «Найрозумніша дитина».

Сьогоднішні перемоги наших учнів – це результат наполегливої праці, терпіння, жаги самовдосконалення самих школярів у поєднанні із дарованим Богом талантом, майстерністю, професіоналізмом і вимогливістю учителя. До перемог вели своїх вихованців вчителі Петрівського НВК: Л.А.Шашуба - вчитель російської мови, О.В. Оранський - вчитель фізики, Н.П.Митько - вчитель української мови та зарубіжної літератури, Л.А.Чорна – вчитель географії, А.К.Мішура – вчитель математики, Т.К.Копань – вчитель історії, І.М.Чирва – вчитель біології, О.П.Кіфенко – вчитель англійської мови, а також М.І.Міщенко – вчитель біології Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст., О.Г.Бурлак – вчитель німецької мови Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст., Н.П.Тимченко – керівник екологічного гуртка «Жайворонок» ЦДЮТ, І.О.Овдій – психолог Петрівського НВК.

Логічним продовженням зібрання стало нагородження та вручення стипендій.

У 2013 році започатковано Премію голови Петрівської районної державної адміністрації за особливі досягнення у розвитку молодіжного руху на Петрівщині. Диплом та нагрудний знак першого лауреата Премії було вручено унікальній дитині – переможцю дев’яти районних олімпіад із базових дисциплін, п’яти обласних олімпіад, одному з кращих гравців районної команди, яка захищала честь району на чемпіонаті інтелектуальних ігор, випускниці Петрівського НВК Гуцаленко Тетяні.

Стипендії та подарунки були вручені всім переможцям районних та обласних олімпіад, інтелектуальних конкурсів, ерудитам та знавцям шкільних дисциплін, загалом 47 учням.

Ю.Самохвал, вітаючи учасників свята, жартома побажав, щоб наступного разу було вже не 47, а 100 переможців:

- Завдання влади, виконуючи соціальні ініціативи Президента України, підтримувати молодь, створювати всі можливості для розвитку талантів і здібностей юних громадян України.

Наша нація дуже талановита – у цьому ми пересвідчилися і сьогодні. Якщо маємо таку чудову молодь, то у України буде чудове майбутнє, - підсумував Юрій Георгійович.

Зі словом-відповіддю виступила Есфір Проценко. Вона запевнила, що школярі здобувають перемоги завдяки тому, що держава дбає про розвиток творчих здібностей дітей, створюючи належні умови для навчання. Водночас їх не було б без наполегливої праці, підтримки батьків і таланту педагогів. Вона висловила подяку за увагу до дітей Ю.Самохвалу, С.Тилик, Г.Москальцю, вчителям.

Завершилася офіційна частина спільним фотографуванням, після чого учасники свята стали глядачами гала-концерту «Інгулецький зорепад».

Концерт вели креативні ведучі: Капітан корабля, Екскурсовод та Джек Воробей (учні Петрівської ЗШ І-ІІІ ступенів Богуславська Катерина, Лісогора Ганна і Чорнопольський Богдан), а участь у ньому взяли вихованки гуртка «Соловейко» ЦДЮТ Влада Адамюк та Марія Сапок, учениця Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів Даша Цендра, Оля Ленська з Пет-рівської ЗШ І ступеня, хореографічний колектив Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів, який виконав постановки «Веселі бджілки» і «Джерельце», учениця Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів Даша Білоусова, вихованки гуртка «Соловейко» ЦДЮТ Ірина Нестеренко і Тетяна Луніна, дует «Барви дитинства» (Петрівська ЗШ І-ІІІ ступенів), Юрій Шиховцев (Зеленська ЗШ І-ІІІ ступенів), Катерина Мовчан (Петрівський НВК), Данило Дорошенко (Петрівська ЗШ І-ІІІ ступенів), вокальна група «Гармонія» Володимирівської ЗШ І-ІІІ ступенів. Всі учасники концерту отримали подарунки, а головне – бурхливі щирі оплески.

Анатолій РЯБОКОНЬ, Тетяна ТАНЧИНЕЦЬ.