Завершився об’їзд територій керівництвом району. Завершальним акордом цього заходу, який тривав впродовж кількох місяців, став візит голови райдержадміністрації Сергія Завалія, голови районної ради Тамари Сакари, першого заступника голови райдерж- адміністрації Тетяни Панети та ряду керівників структурних підрозділів райдержадміністрації до Петрівської селищної ради, де зібралися, крім працівників органу місцевого самоврядування, представники депутатського корпусу та активісти громади.

С.Завалій у вступному слові визнав, що сільські та селищні голови, активісти громад перебувають, так би мовити, на передовій, в гущі суспільного життя, ніхто, крім них, не знає краще проблеми, що хвилюють людей, які повинна вирішувати громада разом з владою. Тому тільки разом можна ефективно займатися їх вирішенням.

Після цієї преамбули Петрівський селищний голова Світлана Тилик запросила до слова головного бухгалтера селищної ради Жанну Пісну, яка доповіла про хід виконання бюджету територіальної громади. Не вдаючись у цифрові показники, які вона навела, можна зробити висновок, що бюджет виконується успішно, кошти використовуються ефективно. Чи не єдиним питанням, яке, на думку керівництва селищної ради, потребує додаткового вивчення і вирішення, є недостатнє фінансування у вигляді дотацій з районного бюджету на утримання закладів дошкільної освіти.

З роз’ясненнями з цього приводу виступила начальник фінансового управління райдержадміністрації Галина Овдій, яка вважає, що рівень дотацій на ці потреби визначається відповідною формулою, підхід до обчислення суми коштів на ці дотації однаковий для всіх територіальних громад, тож Петрівська селищна рада отримує їх у повному обсязі.

Втім, С.Завалій запропонував провести зустріч відповідних посадових осіб і ще раз обговорити це питання, аби розставити всі крапки над «І».

Після цього С.Тилик виступила з інформацією про стан виконання заходів з будівництва і ремонту об’єктів, при-дбання техніки та обладнання, призначених для покращення обслуговування жителів, виконання заходів з благоустрою населених пунктів тощо. Її виступ супроводжувався демонстрацією слайдів. Серед наймасштабніших заходів, які вже перебувають на стадії виконання чи заплановані на найближче майбутнє, повне завершення освітлення вулиць, капітальний ремонт дорожнього покриття чималих ділянок деяких вулиць, будівництво пішохідного мосту через Інгулець в районі п’ятого десятка, будівництво пішохідного тротуару на відрізку вулиці Центральної від відділення Приватбанку до районного Будинку культури на місці зруйнованої доріжки під час прокладання мереж водовідведення, багато іншого.

Виступ селищного голови доповнив голова райдержадміністрації. Він підтвердив, що в селищі триватимуть масштабні роботи щодо поліпшення його інфраструктури, ремонту багатьох об’єктів. Це, перш за все, завершення ремонту Центральної районної лікарні, аби всі чотири поверхи головного корпусу, всі її відділення були відремонтовані. Сергій Володимирович нагадав, що очільник області Сергій Кузьменко, який не так давно відвідав район і побував в ЦРЛ, зазначив, що, наприклад, дитяче відділення можна вважати кращим в області. Така ж висока якість ремонтних робіт і в решті відділень та приміщень.

Певні проблеми виникли з організацією капітального ремонту поліклінічного відділення, яке є пам’яткою архітектури місцевого значення, тому до його ремонту застосовуються ряд вимог, передусім збереження автентичного вигляду будівлі, що не дозволяє встановлювати метало-пластикові вікна, застосовувати ряд сучасних будівельних матеріалів та конструкцій. Тому досить повільно просувається виготовлення проекту ремонтних робіт, адже слід врахувати названі вище особливості, знайти вірні рішення.

Серед інших заходів, запланованих на найближче ма-йбутнє, ремонт ділянки вулиці Центральної (з Дорожнього фонду на це виділено 5,5 млн. грн.), ремонт районного Будинку культури, будівництво спортивного комплексу ДЮСШ «Олімп» на базі спортивного майданчика зі штучним покриттям.

Зустріч в приміщенні селищної ради пройшла у діловій атмосфері, керівники району та місцевої громади відповіли на ряд запитань її учасників.

Після цього С.Завалій, Т.Сакара та Т.Панета побували на СБО, де начальник КП «Петрівське» Юрій Граданович доповів про плани модернізації об’єкта, які дозволять значно підвищити його ефективність, знизити рівень витрат електроенергії та інших ресурсів. Керівники району висловили готовність фінансово підтримати ці заходи.

Таким чином можна констатувати, що завершальний акорд об’їзду територіальних громад керівництвом району виявився мажорним.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: С.Тилик доповідає про плани розвитку селища; депутати та активісти селищної ради під час зустрічі з керівництвом району; Ю.Граданович розповідає про плани модернізації СБО.

Фото автора.