Чергове засідання клубу ветеранів-педагогів «Свічадо» пройшло в стінах Балахівської ЗШ І – ІІ ступенів, яка працює над втіленням в життя девізу: «Школа ХХІ століття – школа життєтворчості, людинознавства і гуманності». І цей девіз цілком відповідає дійсності, адже тут працювали і працюють талановиті і досвідчені педагоги, які багато років віддали роботі з дітьми – Валентина Василівна Стаднік, Ніна Василівна Гуренко, Людмила Михайлівна Андріянова, Євгенія Микитівна Данильчук, Зоя Євгеніївна Єременко і, звичайно ж, гордість педагогічної громадськості Петрівщини Світлана Панасівна Логачевська – кандидат педагогічних наук, доцент, заслужений учитель України, яка виховала безліч дітей, даючи їм перші уроки мудрості, любові, торуючи дорогу до міцних знань. Їхні молодші колеги достойно продовжують традиції старших товаришів, втілюючи в своїй діяльності принципи гуманізму і любові.

Символічно, що засідання клубу «Свічадо» пройшло в період, багатий на свята. Травень розпочинається відзначенням Дня Міжнародної солідарності трудящих,-свята, яке не втратило своєї актуальності і нині, бо ж трудящим України є за що боротися, попри намагання олігархічної влади применшити його значення.

Ніколи не втратить актуальності і День Перемоги у Другій світовій війні, хоча ворожа російська пропаганда і приписує нам, українцям, небилиці про неповагу до подвигу воїнів-переможців, відмову від цього свята. Ми, на відміну від росіян, не влаштовуємо танці на кістках, не перетворюємо відзначення чергової річниці перемоги над нацизмом у шоу, яке в цивілізованому світі влучно називають «побєдобєсієм», та це жодною мірою не знецінює нашу повагу до ветеранів-фронтовиків, яких, на жаль, залишилося вже зовсім небагато.

Особливо співзвучними з ідеєю і метою діяльності «Свічада» є ще два свята, які відзначаються у травні – День матері і День сім’ї. Про це йшла мова і на засіданні клубу. День Матері – особливе свято, яке має триєдину суть, бо ми вшановуємо Матір Божу Діву Марію, рідну матір, яка дала нам життя і неньку-Україну.

Гостями клубу «Свічадо» цього разу були перший заступник голови районної державної адміністрації Тетяна Панета, начальник відділу освіти райдерж- адміністрації Наталія Гавриленко, Балахівський селищний голова Олександр Коваленко, голова райкому профспілки працівників освіти Людмила Горбанець і Сергій Петров – заступник голови Кіровоградської обласної організації профспілки працівників освіти і науки.

Учасників зібрання привітала голова клубу «Свічадо» Ніна Гуренко. Вона сказала, що сила колосу – в урожайності, сила людини – в здатності творити добро. Освітянська нива багата на добро, і це є визначальним для професії педагога.

Ніна Василівна побажала всім присутнім щастя, добра і благополуччя, всім нам – миру, а учасникам зібрання – гарного настрою.

Т.Панета привітала присутніх, передавши вітання і від голови райдержадміністрації Сергія Завалія та голови районної ради Тамари Сакари. Вона підкреслила, що нинішня зустріч учасників клубу проходить на землі таких педагогів від Бога, як Світлана Логачевська і Олександр Скоринін, який десятки років життя віддав роботі з дітьми, в силу життєвих обставин позбавлених нормального дитинства, які майже не знали добра, щедро ділячись з ними добром і любов’ю. Тетяна Григорівна також побажала всім щастя і миру, всього доброго.

С.Петров, вітаючи присутніх, зауважив, що держава має перспективу, якщо турбується про дітей і людей похилого віку. В Петрівському районі соціальний захист цих категорій громадян на високому рівні, тож це є свідченням того, що районна влада на своєму місці.

Він висловив вдячність колективу Балахівської школи за чудову організацію заходу і вручив кільком ветеранам-педагогам нагороди.

Вітали присутніх і Н.Гавриленко та Л.Горбанець. У своїх виступах вони зазначали, що у кожного вчителя є учні, які досягли певних висот у професійній чи іншій діяльності. Перші кроки до цього вони зробили саме в стінах рідних навчальних закладів.

Згадуючи про те, що засідання клубу відбувається в період відзначення Дня матері, привітали присутніх жінок, кожна з яких є мамою, побажали, аби їхні діти і вони були щасливими.

Сценарій засідання клубу був побудований так, що ведучі згадали теплими словами ветеранів-педагогів всіх шкіл району, розповіді про них супроводжувалися слайд-фільмами та відеороликами, їх вітали художніми номерами як вчителі школи, так і учні.

Завершилося зібрання неформальним спілкуванням та дружнім фуршетом.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: загальне фото учасників заходу; хліб-сіль голові клубу «Свічадо» Н.Туренко; діти дарують сувеніри педагогам - ветеранам; привітання від Т.Панети; С.Петров привітав членів клубу піснею; нагороду отримує В.Кіфенко; хореографічна композиція у виконанні ансамблю «Доміолька»
Фото автора.