кращі учні Петрівщини з керівництвом районуКожне свято, яке входить до переліку державних та прирівняних до них релігійних, відзначається в один день, зазначений в календарі. Та у цього правила є два винятки: комплекси заходів з нагоди Дня Перемоги та Дня захисту дітей проходять протягом кількох днів. І це дуже символічно, бо таким чином вшановується як подвиг захисників Вітчизни, так  і її майбутнє.

Тож саме до Дня захисту дітей був приурочений фестиваль «Гордість і надія Петрівщини», який пройшов 2 червня в залі засідань районної ради. Головною його подією стала зустріч керівництва району з обдарованою учнівською молоддю.

А розпочалося театралізоване дійство з привітань Богів Олімпу, з якими вони звернулися до найкращих учнів району – юного інтелектуального Олімпу. Переможців предметних олімпіад, конкурсів, кращих дослідників та спортсменів вітали Зевс, Посейдон, Ніка, Аполлон, Аврора, Фортуна, Деметра, Афродіта, Паллада. Ареопаг Богів зазначив, що праця кращих учнів та їхніх наставників вже принесла плоди пізнання, розуму, терпіння і наполегливості, втілившись у вагомі перемоги районного, обласного та Всеукраїнського рівнів.

Це свято тих, хто обрав нелегку та надзвичайно відповідальну справу – день за днем занурюючись у вирій подій, першими дізнаватися про їхній перебіг і створювати об’єктивну картину нашого буття. Важливість цієї справи складно переоцінити. Адже недарма сучасне суспільство називають інформаційним. Сьогодні воно, як ніколи, потребує уважного, розважливого погляду на факти та події, а головне – їх оперативного осмислення та професійного висвітлення.

Районна державна адміністрація та районна рада вітають всіх, хто вирішив присвятити себе благородній журналістській справі.

Бажаємо вам, шановні журналісти, невичерпної енергії задля втілення у життя всіх задумів, планів і мрій. Нехай новини, які вам доведеться висвітлювати, будуть добрими, а ваша робота завжди супроводжується творчими злетами, пошуками та знахідками.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Шановні працівники водного господарства!

Районна державна адміністрація та районна рада вітають вас з Днем працівників водного господарства. Наполегливою працею ви на високому професійному рівні реалізуєте державну політику в сфері охорони та раціонального використання і відтворення водних ресурсів району.

Тож із нагоди свята від усього серця бажаємо вам міцного здоров’я, щастя, добробуту, злагоди у ваших родинах, сильного людського духу, плідної праці та нових успіхів!

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Шановні працівники місцевої промисловості!

Вітаємо вас з днем працівників місцевої промисловості України!

Сердечна вдячність вам за сумлінну працю, високу професійну майстерність, творчу наснагу, адже саме ви активно сприяєте наповненню споживчого ринку товарами, збільшенню кількості робочих місць.

З нагоди свята бажаємо вам здоров’я, щастя, добробуту, процвітання, щедрих професійних і життєвих успіхів та нових звершень в ім’я економічного зростання та добробуту нашої рідної Петрівщини.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

У П’ЯТНИЦЮ, 12 ЧЕРВНЯ, в Петровому відбудеться урочиста церемонія відкриття оновлених набережної та парку відпочинку.

До вашої уваги – цікава розважальна програма, святковий концерт, працюватиме виїзна торгівля.

Відтак запрошуємо усіх долучитися до нашого з вами спільного свята, аби разом порадіти за оновлення і відродження рідного селища. Про уточнений час початку святкових урочистостей ми обов’язково розповімо в наступному номері районки, тож слідкуйте за інформацією, а поки що готуймося відсвяткувати разом цю таку приємну і радісну подію.

Оргкомітет.

 випускників вітають керівники району Світлана Тилик та Сергій ЗавалійОсь і настав той день у шкільному житті, якого з нетерпінням чекають учні на протязі багатьох шкільних років, а діждавшись, затим сумують, адже для них це час прощання назавжди з рідною школою, вчителями, звичним колом шкільних друзів. Саме з незабутнього випускного вечора, від шкільного порогу починається їх дорога у доросле життя.

На подвір’ї Петрівського НВК 31 травня було чути музику, гамір та радісний сміх, адже тут зібралася велика громада: школярі, батьки, рідні, друзі, котрі прийшли привітати випускників 2015 року з отриманням атестата про середню освіту. На випускний вечір також прибули почесні гості: голова РДА С.В. Завалій, голова районної ради С.О. Тилик, перший заступник голови РДА О.С. Лукашов, Петрівський селищний голова І.В. Педан та начальник відділу освіти Петрівської РДА Г.Л.Москалець.

під час молебнюЦього року 1 червня, коли Християнська церква відзначала велике свято - День Святої Трійці, з ініціативи духовенства Петрівського благочинного округу Олександрійської єпархії в Петровому відбулася Хресна хода та молебень за мир. Безжальна війна, яка несподівано прийшла на нашу землю, принісши розруху на сході країни, вбила та покалічила вже тисячі людей. Особливо болісно, що серед її невинних жертв уже є і багато діток.

Після молебню про «Примноження любові» в Парку відпочинку селища у своєму зверненні до присутніх протоієрей Дмитро Городецький відзначив важливість цього свята, адже саме з допомогою Духа Святого відбуваються такі церковні таїнства, як хрещення, сповідь, причастя та інші. Він також нагадав, що цього дня відзначається ще одне свято - День захисту дітей, тож і закликав дорослих вже тепер подбати про їх майбутнє, виховуючи в кращих традиціях християнського милосердя та любові. Далі духовенство району та присутні віряни молилися за Царство Небесне для діток, мирних жителів та воїнів-захисників України, котрі загинули у цій братовбивчій війні.

Діти отримали масу задоволення та позитивних емоційНаприкінці травня з нагоди та в рамках відзначення Міжнародного дня захисту дітей служба у справах дітей райдержадміністрації за сприяння» голови районної державної адміністрації Сергія Завалія, голови районної ради Світлани Тилик та за підтримки керівництва Криворізького ПАТ «ЦГЗК» та генерального директора ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» Олександра Поворознюка подарували дітям соціально незахищених категорій поїздку до Криворізького державного цирку на шоу «На межі екстриму».

90 дітей з нашого району, у тому числі соціально незахищених категорій, а саме: дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з родин учасників АТО, а також з родин, які переселилися зі Сходу країни, із захопленням спостерігали трюки різноманітних тварин та неймовірні видовища, які демонстрували повітряні гімнасти, акробатичні гурти тощо.

Розважало дітлахів найвеселіше у світі тріо клоунів «Валізочка сміху», з якими на прощання й зробили спільне фото.

Діти отримали масу задоволення та позитивних емоцій.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про охорону дитинства» діти з багатодітних сімей мають право безоплатного проїзду усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних, незалежно від відстані та місця проживання, та ст.38-1 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» інваліди I та II групи, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів I групи або дітей-інвалідів (не більше однієї особи, яка супроводжує інваліда I групи або дитину-інваліда), мають право на безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім таксі). Інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів першої групи або дітей-інвалідів (не більше однієї особи, яка супроводжує інваліда або дитину-інваліда), мають право на 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня.

На даний час, коли відбуваються масштабні та швидкі процеси соціально-економічних і політичних змін в суспільстві, особливо важко доводиться дітям та молоді з її світоглядом, що ще не сформувався остаточно, рухомою системою цінностей. Уявлення неповнолітнього про мораль і право через вікові причини знаходяться на вербальному рівні, вони ще не стали усвідомленими, тим більше автоматичними регуляторами поведінки. Отже увага до підлітка, молоді в цей період повинна бути різко посиленою, особливо в плані попередження правопорушень та конфліктів.

Право, закони супроводжують людину все її життя. Щоб уміло і правильно користуватись своїми правами і добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба знати закони. Звичайно, у віці до 18 років неможливо знати детально всі закони. Але основне, що стосується дітей, вони повинні знати.

Проти «Інгульця» «Гідросила» поки що безсила

чергова атака  «Інгулеця», що призвела до взяття воріт гостей.Історія спортивних протистоянь між ФК «Інгулець» та ФК «Гідросила»з обласного центру не надто давня – всього лиш минуло трохи більше двох років, відтоді, як ці команди вперше зійшлися в очному двобої на газоні футбольного поля в чемпіонаті Кіровоградської області.

Однак з тих пір було зіграно вже шість матчів і у кожному з них упевнену перемогу святкували наші земляки (до цієї статистики додаємо й ігри, проведені нашою другою командою, оскільки, як відомо, у першості області 2014 року ФК «АФ «П’ятихатська» був заявлений одразу двома складами). Двічі найменший переможний рахунок був 3:0, а ще двічі футболісти з обласного центру зазнавали взагалі розгромної і принизливої поразки з рахунком 8:0.

Отож, говорячи сухими цифрами статистики, перед звітною грою, що відбулася минулої суботи на стадіоні «Інгулець», в усіх шести зіграних поєдинках перемогу святкували наші земляки. Загальний рахунок за сумою усіх ігор – 32:0 на користь футболістів «Інгульця. Можливо й через це в злагодженому хорі петрівських уболівальників, що цього дня, втім, як і завжди, дружно скандували: «Інгулець»!!! – «Інгулець»!!! проривався чийсь самотній голос, який, вигукуючи «Гідросила!», певне, намагався підтримати гостей, аби їх більш сміливою грою повернути грі хоч якусь інтригу. Але з інтригою і цього разу не склалося: попри те, що цього дня «Інгулець», здається, показав не найсильнішу свою гру, однак, знову ж таки, виявився на голову сильнішим за опонентів, «відвантаживши» у їх ворота по три м’ячі в кожному з таймів та здобувши остаточну перемогу з рахунком 6:0 (голи на рахунку Віталія Колєснікова, Руслана Соляника, Олександра Бриля, Владислава Бицка та двічі – Вадима Антіпова).

Як уникнути загибелі бджіл від дії пестицидів

Розпочався період інтенсивного використання пестицидів на посівах сільськогосподарських культур. Зазвичай для цих цілей аграрії  використовують широкий  асортимент пестицидів. Але часто саме через згубну дію цих речовин гинуть бджолині сім’ї.

Пестициди — препарати, які використовують проти шкідників, збудників хвороб рослин, бур’янів та інших  шкідливих організмів. Отже, це біологічно активні речовини, здатні викликати порушення життєдіяльності людини, теплокровних тварин  та сільськогосподарських рослин. Окрім того, часто пестициди потрапляють на нецільові об’єкти в навколишнє середовище — грунт, повітря, водні басейни, знищують корисну фауну — ентомофагів, бджіл, комах-запилювачів, переносяться на суміжні посіви та ценози, які не обробляються.