Дорогі жителі області!

Щиро вітаємо вас зі справжнім святом весни – Першотравнем!
Свято Першого травня традиційно вважається святом праці, плідної і копіткої на користь громаді, своєму рідному краю.
Ми добре знаємо, наскільки талановиті і працьовиті люди живуть на Кіровоградщині. Головне, що усіх нас, незалежно від партійної приналежності чи політичних уподобань, об’єднує спільна мета – успішний розвиток усієї області. Ми розуміємо, що досягти поставлених цілей буде значно легше, об’єднавши зусилля кожного.
Тож нехай у ці святкові весняні дні не полишає вас бадьорий настрій, натхнення і сили задля сумлінної роботи. Бажаємо усім здоров’я, завзяття, миру і злагоди у родинах.

Андрій НІКОЛАЄНКО, голова обласної державної адміністрації

Микола КОВАЛЬЧУК, голова обласної ради

* * *

Шановні земляки!

Першого травня світ відзначає Міжнародний день солідарності трудящих – свято праці, миру, єднання і демократії.
Нехай разом з теплом прийдуть оптимізм, бадьорість, нові сили та ідеї, нехай теплий подих Першотравня налаштує на добрі справи і стане джерелом наснаги в щоденній праці на благо рідного краю. Бажаємо, щоб прийдешні дні були наповнені лише здоров’ ям, щастям та радістю.
Від щирого серця бажаємо вам благополуччя, достатку і добробуту, непохитної віри в майбутнє нашої держави, натхнення для нових задумів та починань, творчих успіхів.

Юрій САМОХВАЛ, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Шановні земляки!

Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до невирішених проблем охорони праці, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці.
Зичимо всім міцного здоров’я, благополуччя, нових досягнень у професійній діяльності та добробуту вашим сім’ям.
І нехай День охорони праці переростає в Рік безпечної праці.

Юрій САМОХВАЛ, голова райдержадміністрації

Андрій НіколаєнкоСвій сотий день у якості голови обласної державної адміністрації Андрій Ніколаєнко провів практично так само, як і решта дев’яносто дев’ять - у роботі. Окрім виконання поточних справ, очільник регіону відкрив сучасний діагностичний центр в обласній лікарні, побував на підприємстві-флагмані – м’ясокомбінаті «Ятрань», де запрацював цех первинної обробки худоби, привітав учасників 18-го Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості, присвяченого Всесвітньому Дню землі, поспілкувався з людьми в соцмагазині… А вже ввечері в прямому ефірі обласного телеканалу упродовж двох годин перед жителями Кіровоградщини Андрій Ніколаєнко тримав відповідь за вже зроблене і за те, що най-ближчим часом планує зробити влада регіону.

Наближається 1 Травня – свято, яке у багатьох поколінь асоціюється з весною і миром, яке збереглося як державне свято у незалежній Україні. Воно є також офіційним у 66-ти країнах світу, головним чином у країнах Східної Європи. Це державне свято і вихідний день, що відзначається у тій чи іншій формі у 142-ох країнах як свято весни.

День міжнародної солідарності трудящих був і залишається символом миру, праці і єднання трудящих у боротьбі за свої права та ідеали. Саме у день 1 Травня ми найактивніше повинні демонструвати і зміцнювати свою солідарність, силу і згуртованість у боротьбі за свої права.
Це свято залишається важливим днем для всіх, хто звик сумлінно працювати і прагне отримувати достойну винагороду за свій труд.
Профспілки України намагаються зберегти та відродити традиції, які протягом багатьох десятиліть об’єднують трудящих і повертають Першотравневим святам історичну місію – єднання людей праці за свої права.

Відлуння Чорнобиля

«Виконання у регіонах завдань та соціальних ініціатив Президента України щодо со-ціального захисту кожного постраждалого внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС». Такою була тема минулого тижня, спрямована на реалізацію та популяризацію райдерж-адміністрацією нових соціальних ініціатив Президента.
У рамках заходів у сесійній залі районної ради відбулася зустріч керівництва району з учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС з нагоди відзначення 27-ої річниці катастрофи (Детальніше про це -в одному з наступних номерів).
У Свято-Покровському храмі представни

ки районної громадської організації «Союз – Чорнобиль» взяли участь у молебні, відслуженої в пам’ять про загиблих настоятелем храму отцем Дмитрієм.
У центральній районній бібліотеці для дорослих влаштовано книжкову виставку «Поріс чорнобилем Чорнобиль – бідою нашою поріс». Дитяча районна бібліотека провела для дітей інформаційну годину «Хто квітень наш отак підступно зрадив?». Всі сільські бібліотеки району розгорнули книжкові виставки на дану тематику, провели диспути, літературні години, години пам’яті.

Валентина РЯБОКОНЬ.

На цьому наголосив голова облдержадмі-ністрації під час брифінгу в ОДА.
Він підкреслив, що на рівні держави со-ціальний захист чорнобильців із року в рік зростає, яскравий доказ - суттєве збільшення обсягів фінансування пенсійних виплат для чорнобильців. Так в минулому році ця сума становила 69 млн. грн., нинішнього ж року – це вже більше 88 млн. грн.
Разом з тим, реформації у різних сферах життя держави, як то реформа медичної галузі, не повинна зачепити осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. «Медичне забезпечення чорнобильців, як того вимагає Президент України, повинно лише покращуватись», - зазначив Андрій Нікола-єнко.
На рівні області, закладам, які традиційно займаються лікуванням чорнобильців – кардіодиспансер, обласна лікарня, госпіталь МВС, з боку обласної влади приділятиметься окрема увага. І як наголосив Андрій Ніколаєнко, це стосується не лише побутових питань, ремонту зокрема, а й фінансування лікування та харчування чорнобильців у цих закладах.
На постійному зв’язку із обласною владою і громади сіл компактного переселення із зони відчуження – Голубієвичі (Компаніївський район), Несваткове (Олександрівський ра-йон) і Бутівське (Олександрійський район). Найбільш нагальні потреби, які жителі цих сіл порушують перед керівництвом області уже знайшли своє відображення у дорученнях голови ОДА. Андрій Ніколаєнко розповів, що доручив відпрацювати систему якісного транспортного сполучення цих населених пунктів із районними та обласним центром, а також встановити там дитячі та спортивні майданчики.

Андрій Ніколаєнко: Проблеми чорнобильців мають перебувати на постійному контролі обласної влади – таке завдання Президента і наш обов’язок

На цьому під час апаратної наради наголосив голова облдержадміністрації.
З докладною інформацією про стан соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у Кіровоградській області звітував директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олександр Догаров.
Він зазначив, що нині в області мешкає 12 044 осіб із відповідним статусом, а це - і ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, і потерпілі від аварії.
Згідно із чинним законодавством постраждалим громадянам від Чорнобильської катастрофи надається більше 40 видів допомог, пільг та компенсацій, виплати переважної більшості з яких здійснюються за кошти із держбюджету. Олександр Догаров наголосив, що у нинішньому році на виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з державного бюджету передбачено 18,39 млн. грн., що більше, ніж минулого року.

Допомога школярам у виборі професії

Наше повсякденне життя, все, що нас оточує, пронизане результатами людської праці, в якому кожен виражає свій творчий потенціал.
У житті кожної людини настає момент, коли вона змушена задуматися про своє майбутнє, і дуже важливо, вступаючи в доросле життя, не помилитися у виборі професії.
Найбільш гостро питання вибору професії стоїть перед випускниками шкіл. При виборі майбутньої професії вони прислухаються до думки дорослих, друзів, з якими спілкуються, також впливає інформація, яку вони отримують із засобів масової інформації та Інтернету.
Людина повинна чітко знати, чим буде займатися в своєму житті.
Головне при виборі професії - знайти «золоту середину» між своїми можливостями, здібностями та потребою професії на ринку праці.
Надійним помічником у виборі професії є профорієнтаційний термінал.
За сприяння фахівців служби зайнятості та профорієнтаційного терміналу, школярам буде легше зорієнтуватися, яку професію обрати, щоб гідно відчувати себе на ринку праці.

суботникКоли в природі все буяє, сяє чистотою, випромінює світло і радість, то хочеться милуватися цією красою, дихаючи на повні груди. Природа любить, щоб про неї турбувалися, вона привітна до господаря.
Щовесни, коли все навкруг оживає, довкілля потребує людських рук. Село Луганка – господарство відданих землі трудівників. Їхні діти – це учні нашої школи, які теж старанно дбають про чистоту та порядок як на території школи, так і на території села.
Цієї весни, як і щороку, всі працівники школи разом з учнями сумлінно попрацювали на пришкільній садибі.
Засяяло чистотою подвір’я, клумби зарясніли паростками весняних квітів, паркові алеї звільнено від торішнього листя та бруду.
Ми любимо своє село і дбаємо про його розквіт. Тому луганські вулиці, сади, клумби біля адміністративних будинків у центрі села потопають серед квіткового різнобарв’я.
Про свою закоханість у красу рідного села ми складаємо вірші.

Валентина Козловська, бібліотекар Луганської ЗШ І-ІІІ ст.

Мова піде про людину, яка вірою і правдою більше 20 років служила громаді Петрівщини, невпинно борючись за права та безпеку громадян.
Віктор Петрович Головко, а мова саме про нього, народився в смт. Олександрівці нашої області 11.03.1965 року. Нині полковник міліції у відставці, а тоді, далекого ще 1987-го, молодий хлопець, тільки мріяв про яскраву та нелегку долю працівника міліції.
Коли сталася аварія на ЧАЕС, Віктор Петрович навчався в Херсонській спеціальній школі міліції, втілюючи свою мрію в реальність. У лютому 1987 року 300 курсантів і 50 офіцерів школи були направлені в райони зони відчуження. Людей, які там проживали, ще до приїзду курсантів евакуювали в безпечні місця, курсанти прибули туди з метою недопущення мародерства на залишених землях. Не жаліючи себе, не думаючи про згубну радіацію, курсанти і офіцери віддавали всі сили на виконання покладеного на них державою обов’язку.
Рік по тому здалося, що можна дещо перепочити та пожити «нормальним» людським життям, однак не так сталося як гадалося… У 1988 році неспокійно стало на Кавказі, тож Віктор Петрович був відряджений керівництвом УМВС в Кіровоградській області до Грузії та Вірменії, де виконував обов’язки по підтриманню Конституційного ладу.
У Петрівському райвідділі міліції став працювати з 22.10.1988 року в якості оперативного уповноваженого карного розшуку. Пройшов тернистий шлях, ставши спочатку начальником служби карного розшуку, пізніше - першим заступником начальника міліції, а згодом і начальником райвідділу.
За свою наполегливу працю має державну нагороду – медаль «Захисник Вітчизни» та 11 відомчих нагород. І навіть тоді, коли зняв погони, продовжує жити повноцінним життям, віддаючи себе іншим справам з такою ж наполегливістю, як і під час служби в міліції.
-Завжди потрібно робити щось корисне та не думати про винагороду, тоді життя не пройде мимо, – вважає Віктор Петрович. За це і користується повагою оточуючих.

Максим КОВАЛЕНКО, інспектор Петрівського РВ УМВС по роботі з населенням.

онкурс строю та пісні команди Нового Стародуба - переможця гри.Минулого тижня на прилеглій території Петрівського НВК пройшов районний етап Всеукраїнської патріотичної гри «Зірниця», мета якої - підготовка молоді до виконання конституційного обов’язку - захисту Батьківщини у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, а також виховання майбутніх захисників Вітчизни на бойових традиціях українського народу.
Учасниками гри стали сім команд загальноосвітніх шкіл району – Володимирівської, Червоносільської, Петрівської, Новостародубської, Чечеліївської, Ганнівської, Балахівської.
Програма гри включала конкурси та спортивні змагання. «Конкурс строю та пісні», де команди на місці демонстрували виконання стройових прийомів згідно з навчальною програмою предмета «Фізична культура» відповідно до вимог стройового статуту Збройних Сил України. В даному конкурсі оцінювалась якість виконання елементів стройової підготовки та пісні, злагодженість дій, дисципліна строю, загальний вигляд команди.

З 15 по 19 квітня 2013 року в загальноосвітніх закладах ра-йону відбувся «Тиждень знань з безпеки життєдіяльності». У ході проведення Тижня основна увага приділялася навчанню дітей з теорії попередження випадків виникнення пожеж, правилам користування газом у побуті, правилам безпечного поводження у разі виявлення вибухонебезпечних предметів, правилам поводження біля води, попередження дитячих пустощів з вогнем тощо. В рамках тижня знань проводилися загальношкільні лінійки, уроки знань, години спілкування, виховні тематичні заходи, бесіди з дітьми відповідно до вікових груп, конкурси малюнків, аплікацій, кросвордів, ребусів, плакатів, стіннівок та інше. Співробітники ДПРЧ-32 ТУ МНС України в області провели бесіди про дії в разі виникнення надзвичайних ситуацій з учнями загальноосвітніх шкіл району.

Володимир Груєнко, інспектор Петрівського РВ Управління Держтехногенбезпеки в області

1 липня не за горами!

З 1 липня 2013 року за неподання звітності про використання РРО в електронному вигляді настає відповідальність. Щоб уникнути штрафів, потрібно негайно купити нові модеми або звернутися до відповідних виробників чи центрів сервісного обслуговування з питань підключення зовнішніх модемів та доопрацювання внутрішнього програмного забезпечення.

Зміни по ПДВ

Наказом Мінфіну України №1342 від 17.12.2012 р. запроваджено єдину форму податкової звітності з ПДВ та уточ