Шановні земляки!

Петрівщина багата своїми природними цінностями, краєвиди рідної землі зачаровують красою та неповторністю. Тому кожен житель району повинен відчувати відповідальність за збереження природи, прагнути зберегти багатства рідного краю.
У цей день усім нам варто поглянути на оточуюче нас середовище, обдумати всі свої подальші дії та кроки, які варто зробити кожному з нас для збереження та відновлення довкілля, та з’ясувати свою роль у збереженні нашої планети, її екосистеми і ресурсів.
Адже сьогодні ці питання вимагають від нас почуття загальної вiдповiдальностi. Не проходьте повз людей, які саме в цей час упорядковують парки, озеленяють сквери – долучіться до збереження довкілля!
Бажаємо усім щастя, здоров’я, миру і добробуту!

Юрій САМОХВАЛ, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Наш край - наш рідний дім, в якому створені для нас особливі сприятливі умови для існування і життєдіяльності. Саме земля наділена таким унікальним потенціалом, який відкриває для нас вдосталь можливостей й достатній простір для їх реалізації, що дозволяє такий бурхливий розквіт життя .
Будемо використовувати цю можливість для життя і створення миру і гармонії на нашій рідній землі, щоб віддячити їй за даровані нам безмежні простори, за красу і неповторність нашого краю. Добра воля і добрий дух в силах зберегти і примножити даровані можливості для подальшої перспективи життя!
З Днем землі!

Юрій САМОХВАЛ, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

нарада ОДААндрій Ніколаєнко: Завдання на суботник для всіх: прибрати території від сміття, подбати про зелені насадження і ключове – облаштувати спортивні майданчики

Акція «За чисте довкілля» стартувала. Території активно включилися в роботу – прибирання та озеленення вулиць, ліквідація смітників у районах тривають уже не перший день. До суботників готується і обласний центр. Аби скоординувати дії з цього приводу на всіх рівнях питанню благоустрою було приділено окрему увагу і на апаратній нараді.
Голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко наголосив, що благоустрій територій – має бути системною і планомірною роботою. Він переконаний, що за кожним підприємством чи установою області має бути закріплена певна територія, за чистоту і порядок на якій вони й повинні відповідати. Про відповідальність за своє коло обов’язків не повинні забувати і керівники територій: як голови райдержадміністрацій, так і сільські голови, і не перекладати завдання з благоустрою на дорожні служби, наприклад.

Проявимо активність заради здоров’я дітей!

На виконання соціальних ініціатив Президента України та відповідного плану роботи райдержадміністрації, протягом тижня, з 15 по 21 квітня, пройде ряд заходів на тему: реалізація у регіонах однієї з нових соціальних ініціатив Президента «Кожній дитині всебічний розвиток» (щодо модернізації дитячих спортивних майданчиків).
На оперативній нараді з керівниками структурних підрозділів та окремих територіальних органів міністерств і відомств голова райдержадміністрації Юрій Самохвал акцентував увагу на всебічному виконанні запланованих пунктів.
У загальноосвітніх закладах району за графіком відбуваються заходи з метою популяризації здорового способу життя (про це детальніше - в наступному номері).

Як відомо, на всіх підприємствах, які використовують найману працю, між власником або уповноваженим ним органом і трудовим колективом або уповноваженим ним органом повинен укладатися колективний договір, яким регулюються виробничі, трудові та соціальні відносини трудового колективу з адміністрацією підприємства.
За своєю сутністю, колективний договір – це узгоджений між адміністрацією та трудовим колективом документ двосторонніх прав та обов’язків, який врегульовує всі сторони соціально - трудових відносин на підприємстві, організації, установі.
Усі обов’язки, зазначені в колективному договорі, поділяються на нормативні та обов’язкові. До нормативних відносяться такі положення договору про обов’язкове включення яких до колективного договору говориться в конкретних законодавчих актах і які встановлені законом про працю, і змінювати їх неможливо. У разі, коли колективний договір на підприємстві не укладено, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності — з іншим уповноваженим на представництво органом.
До обов’язкових відносять такі положення, які закріплюються колективним договором як конкретні обов’язки, що беруть на себе сторони.
При вирішенні питання стосовно доцільності укладення колективного договору потрібно враховувати те, що лише достатньо повний і змістовний колективний договір може забезпечити стабільні відносини між працівниками і роботодавцями, чітко визначаючи права та обов’язки сторін, стати на-дійною правовою основою для створення належних умов праці, в тому числі оплати праці. У колективному договорі можна врахувати особливості діяльності певного підприємства, використати його можливості і ресурси в інтересах працівників, розвитку виробництва.

Декларації про доходи

Відповідно до законодавства України мною, головою Петрівської районної державної адміністрації Ю.Г.Самохвалом, подана декларація про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2012 рік.
Згідно з декларацією, загальна сума мого сукупного доходу склала 57947 грн., у тому числі заробітна плата 57500 грн., відсотки по банківських депозитах - 136 грн., інші види доходів – 311 грн.
Доходи членів сім’ї - 378246 грн., у тому числі заробітна плата 168381 грн., дохід від продажу майна – 170065 грн., інші види доходів – 39800 грн.
Я власник автомобіля Шкода «Октавія» 2007 року випуску (об’єм двигуна 1900 куб. см.).
Члени моєї сім’ї володіють квартирою площею 58,4 кв. м, житловим будинком площею 240 кв. м. та земельною ділянкою площею 0,11 га.
Сума коштів на моєму рахунку у банку становила 2300 грн. Витрати членів сім’ї склали: на добровільне страхування 276 грн., на утримання майна – 13000 грн., на погашення основної суми позики – 35000 грн. та погашення суми процентів за позикою – 1400 грн.

голова партії Лідія Затинацька вручила партійні квитки молодому поповненню – Аллі Шам, Андрію Бріку та Альоні Жигуновій.На ХХІ районну звітно-виборну конференцію районної організації Партії регіонів прибуло 98 відсотків делегатів. Після організаційно-процедурних питань голова партії Лідія Затинацька вручила партійні квитки молодому поповненню – Аллі Шам, Андрію Бріку та Альоні Жигуновій.

Свій звіт Лідія Григорівна розпочала з підведення підсумків проробленої пар-тійною організацією роботи, де підкреслила, що вся її діяльність спрямована на забезпечення програм «Центральний регіон-2015», «Будуємо нову Петрівщину», документів партії, чіткого виконання статутних норм та вимог. У цьому величезну роль відіграють первинні парторганізації, які особливо ефективно проявили себе під час виборчих кампаній. Результатами їх роботи стало 45% голосів на виборах Президента України Віктора Януковича. На виборах до місцевих органів влади (43%) 16 депутатів із 30-и – члени Партії регіонів, в обох виборчих округах (№35 та №36) теж пройшли регіонали - М.Максімкін та В.Він-ницький. Депутатами сільських, селищних рад із 230 претендентів – 112 висуванців Партії регіонів, головами сільських, селищних та районної рад із 16-ти – 10 від цієї ж політичної сили. Вибори до парламенту 2012 року стали непростими, але тим самим підтвердили міцність і монолітність партійних рядів, тож теж принесли перемогу – майже 50% голосів виборці віддали за кандидата від Партії регіонів Сергія Кузьменка і 38% - за партію.

Зелене

З історії сіл нашого району

Село Зелене розташоване в східній частині району по долині річки Зеленої. На його південній околиці розмістилось село Артемівка. Річка Зелена (ліва притока Інгульця) протікає через село з півночі на південь. Вона не має постійної течії — влітку пересихає.
На південний схід від села, за 18 кілометрів знаходиться місто Жовті Води, а на північний схід, за 10 кілометрів — залізнична станція Зелена.
Заснування села відноситься до першої половини XVIII ст. З цього приводу в єпархіальних відомостях Верхньодніпровського повіту писалось: «Первоначальная постройка церкви в селении Зеленом... относится к началу второй половины XVIII столетия, а именно она построена для проживавших на сей местности семейств запорожского казачества в то время, когда в Новороссийском крае было еще мало народонаселения». Спочатку село являло собою «...древнейшее запорожское займище, старожитную казацкую местность», а в другій половині XVIII ст. село було перетворене в «...государственную воинскую слободу и включено в число ратных слобод Елисаветградского пикинерского полка». Про слабу заселеність краю в ті часи свідчить те, що приход «Зеленской Петропавловской церкви... простирался первоначально в окружности более 50 верст...», а в 1772 році в приході «...было 73 двора, в них мужских и женских 365 душ» («Епархиальные ведомости Верхнеднепровского уезда», 1895 г.).

На  ниві  співпраці  

Відомо, що сім’я – перша школа людських взаємин, де діти з ранніх років засвоюють систему моральних цінностей, норм поведінки, культурні традиції народу. Це, як правило, відбувається на протязі двох – трьох перших років від народження дитини. Ті батьки, котрі чітко усвідомлюють природну закономірність щодо створення фундаменту навчання, без вагань віддають свою дитину далі у дошкільні навчальні заклади. Адже діти раннього віку вступають у значимий етап психічного і фізичного розвитку, на якому необхідне спостереження і корекція з боку досвідчених педагогів – вихователів.
Тут важливо не упустити жодної дитини, знайти індивідуальний підхід до кожної особистості, виявити здібності малюків, правильно їх розвивати, визначити, в чому дитина відчуває труднощі і (педагогічно правильно!) їх долати.

співає учениця 11-Б класу Петрівського НВК Марія ЧорнаЗ метою стимулювання дітей для участі в художніх конкурсах та концертах, Кіровоградська обласна державна філармонія проводить огляди кращих дитячих колективів у 24-х районах. Виконавці, які отримають щасливий квиток, представлятимуть свій район на відкритті сезону Кіровоградської дитячої філармонії.
Наш район теж представив свої таланти: ученицю 11-Б класу Марію Чорну (керівник - Олена Рябова), та вихованців гуртка вокального співу «Соловейко» ЦДЮТ - дует у складі Тетяни Луніної та Ірини Нестеренко – керівник Вадим Блоха. Керівники заслужено отримали подяку за активну участь їх вихованців у мистецькому проекті «Відкриваємо нові таланти» в рамках культурно-мистецької акції «Майстри мистецтв – дітям», ініціатором якого є директор філармонії, заслужений працівник культури України Микола Кравченко.
Кіровоградці, у свою чергу, теж продемонстрували свою високу виконавську майстерність. Лауреат міжнародних конкурсів, академічний театр музики пісні і танцю «Зоряни» (художній керівник - народна артистка України Антоніна Червінська), ансамбль Кіровоградської обласної філармонії «Єлисавет-Ретро» (художній керівник - заслужений працівник культури Микола Кваша) та соліст філармонії –Ярослав Страшной своїми виступами просто полонили юних глядачів. А їх у районному Будинку культури зібралася повна глядацька зала, вільних місць не лишилося. Йшли діти на концерт з недовірою, мовляв, чого чекати від класичної музики? Але вже після першого ж виступу професіоналів, думка більшості змінилася. З яким запалом вони аплодували та кричали «браво», свистіли та вищали від задоволення! І навіть підспівували, не дивлячись на те, що деякі пісні виконувались іноземною мовою.
Заступник директора Кіровоградської філармонії Оксана Бортова разом зі своїми колегами висловили подяку райдержадміністрації за надану можливість проведення концерту, та методисту районного методкабінету при відділі освіти молоді та спорту райдержадміністрації Валентині Савостіковій, яка займалася організаційними питаннями.

Згідно з даними статистики, на наших дорогах гине така кількість людей, яку можна співставити хіба що із втратами під час бойових дій в Афганістані. Багато людей зазнають травм, держава і громадяни через аварії несуть значні матеріальні збитки. Велика кількість аварій трапляється через недотримання правил учасниками дорожнього руху. Тож чітке їх знання і виконання - проблема, яка ніколи не знімається з порядку денного. 

Постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001 року №1306 затверджені Правила дорожнього руху, до яких час від часу вносяться зміни. Останні - внесені Постановою KM № 111 відН.02.2013 року.
ТОВ «Редакція газети «Дорога. Транспорт. Пішохід» видала брошуру «Правила дорожнього руху України із змінами, внесеними згідно з постановами KM від 06.01.2005 №16; від 30.06.2005 №538; від 21.02.2007 №263; від 27.06.2007 №879; від 09.07.2008 №634; відОІ.10.2008 №876; від 11.02.2009 №124; від22.04.2009 №395; від 03.09.2009 №934; від 20.04.2011 №435; від 09.06.2011 №620; від 26.09.2011 № 1029; від 18.07.2012 №668; від 11.02.2013 №111.».

Наталія РУДЯЧЕНКО, інспектор ВДАІ, капітан міліції.

Гіркі розчарування юності

Зараз їй 30 років. Вона сильна характером та стійка до зневажливого ставлення та образ на свій рахунок. Але, не дивлячись на зовнішність залізної леді, ця дівчина, з добрим серцем та відкритою душею, завжди привітна та весела.
Доросле життя її наздогнало рано, у 16 років уже вийшла заміж. Проживши недовго з чоловіком, старшим на 25 років, вона зрозуміла, що не потребує такого «кохання». Спочатку він словесно ображав її, а потім і руки почав прикладати. Думав, що старший і повинен учити її правильно жити, а коли та робила щось не так, як він сказав, то вважав за необхідне її покарати.
З другим чоловіком також доля не склалася. Заставши його у себе вдома з іншою, вона, не вагаючись, пішла, не дивлячись на те, що вже мала донечку.
З третім ситуація повторилася, наче зла ворожка начаклувала. Народила йому донечку, зрадив, пішла. Але цей чоловік ще і побив її за те, що прийшла додому без попередження і він не встиг прогнати коханку. Сказав, що сама винна, от якби попередила про свій прихід, то і надалі б жили у, так званому, щасливому шлюбі.

У Європу – з яйцями

Згідно з рішенням Єврокомісії, Україну включено до переліку держав, птахофабрики яких мають право продавати свою продукцію країнам Євросоюзу. Перемовини щодо цього між українськими агрокомпаніями і європейськими структурами тривали п’ять років. Європейці провели багато прискіпливих перевірок. Їх цікавило чим годують птицю, як утилізують відходи, чи не завдають птахофабрики шкоди довкіллю. І, звичайно ж, відповідність продукції санітарним нормам ЄС. Пройшли сертифікацію компанії «Миронівський хлібопродукт» ( виробляє продукцію під маркою «Наша Ряба»), «Агромакс» (марки «Ясенсвіт» і «Гаврилівські курчата») і холдинг, який виробляє продукцію під брендами «Квочка», «Квочка Домашня» та «Organic Eggs».
Невдовзі в Європу почнуть експортувати яйця, а згодом – і птицю.