Минуло вже 73 роки з тої пори, як місяць травень став символом переможного завершення Великої Вітчизняної війни. Це світле і скорботне свято живе і буде жити у пам’яті нашого народу, який зазнав чи не найбільших втрат не лише у технічному забезпеченні, а й головне - у кількості воїнів, які полягли у кривавих боях за рідну землю і мирне небо над головою своїх родин, та мирних громадян, що стали жертвами війни.

Здавалося, що й небо над Петрівщиною відчуває присмак втрати тих вже далеких часів і сповнює душі присутніх на святковому параді тривогою і переживаннями тогочасних подій.

Рівно рік тому з розгорнутим інтерв’ю на сторінках районки до наших читачів звернувся депутат районної ради кількох скликань поспіль, успішний бізнесмен, керівник відомого на всю країну ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська», президент футбольного клубу «Інгулець», тобто постать добре відома на Кіровоградщині та за її межами, а з серпня минулого року ще й засновник нашої газети Олександр Поворознюк. Сьогоднішня наша з ним розмова про те, як здійснюються і виконуються намічені раніше проекти, чим живе і переймається «П’ятихатська» та й про деякі інші цікаві та резонансні речі.

- Олександре Григоровичу, під час свого попере-днього інтерв’ю нашій ра-йонці, яке Ви давали у травні минулого року, серед іншого йшлося й про магазин «Все натуральне», відкриття якого анонсували вже незабаром. Проте чекати довелося цілий рік. Чому так, не поясните?

Публічне акціонерне товариство «Укрпошта» (ПАТ «Укрпошта») сьогодні пропонує Вам ряд наступних послуг:

1. Приймання платежів за будь-якими реквізитами

2. Поштові перекази в межах України та міжнародні поштові перекази в національній валюті

3. Поповнення мобільного телефону

4. Страхові послуги:
- Обов’язкове страхування власників авто
- Захист здоров’я, захист дитини
- Захист оселі, відповідальність перед сусідами
- Захист водія, захист пасажирів, захист документів.

5. Реалізація знаків поштової оплати

6. Приймання рекомендованих листів та бандеролей

7. Приймання посилок Укрпошта стандарт, Укрпошта Експрес, універсальних в т.ч. міжнародних

8. Приймання додаткового сервісу «Кур”єрська доставка»

9. Здійснення передплати на періодичні друковані видання та реалізація в роздріб

Чекаємо Вас у відділенні поштового зв’язку за адресою: смт Петрове, вул.Центральна, 31

17 травня – День вишиванки

Я по світу іду в вишиванці,
Аж дивуються ген журавлі,
Хай встрічають в веселій багрянці —
Україна іде по землі.
(пісня «Вишиванко, моя вишиванко» на слова Григорія Булаха, музика Олександра Злотника)

Напевно, сьогодні переважна більшість українців має у своєму гардеробі вишиванку. Але чи задумувалися ми про ідейне й смислове навантаження цього предмету одягу?!

Вишиванка - це національна святиня, яка поєднала в собі духовне багатство, високу мудрість і зв’язок багатьох поколінь, що не переривається впродовж віків.

Вишиванка — це генетична пам’ять, у якій зашифрований особливий код нації. ЇЇ одягали в особливих випадках, бо це була пам’ять про щось сакральне, особисте і глибоке.

Молоде покоління має знати та пам“ятати героїчне минуле своє країни.

Друга світова війна відзначилася такою кількістю трагедій, віроломства і зруйнованих доль, що людство досі з сумом і болем згадує ті далекі події. На нашій землі вона торкнулася майже всіх.

Україна опинилася в самісінькому епіцентрі кровопролитних боїв. Воєнні дії на її території йшли з 22 червня 1941-го до 28 жовтня 1944 року, тобто 1225 днів і ночей.

Дорогу ціну заплатив за перемогу наш народ. За період війни в Україні загинуло, згідно з офіційними даними, 4,5 млн. осіб. Якщо додати втрати на фронтах (2,5 млн.), то загальна кількість загиблих наблизиться до семи, а за іншими оцінками – до 9 млн. осіб. За сумною статистикою воєнних втрат Україна посідає перше місце. На її території цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств, 33 тисячі шкіл і навчальних закладів, 18 тисяч лікарень і диспансерів, 19 тис. бібліотек. Було зруйновано багато тисяч кілометрів магістральних залізниць доріг, 1916 будівель залізничних станцій, 14 тисяч поштово-телеграфних установ. Окупанти пограбували та розорили 27725 колгоспіи, 1227 машинно-тракторних станцій, 873 радгоспи. Призвели до непридатності або вивезли до Німеччини 56128 тракторів та 24128 комбайнів.

Напередодні свята Перемоги територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Петрівського району разом з центром дитячої та юнацької творчості була організована акція «Ветеран живе поруч».

У ході акції ми отримали допомогу: продуктові набори від депутата Верховної Ради України Анатолія Кузьменка. А ще у кожному подарунковому наборі була святкова листівка, власноруч виготовлена школярами.

Дякуємо всім причетним до акції. Бажаємо Вам міцного здоров’я, успіхів, добробуту і миру.

Із вдячністю учасники війни Інна Бондарєва, Іван Заудальський (смт Петрове), Євдокія Лисенко (с. Козацьке), Клавдія Якубовська (с. Іскрівка), Валентина Жевнерович, Лідія Бобовнікова (смт Балахівка), Валентина Дмитренко, Михайло Микитась (с. Зелене) та інші.

Днями керівники району побували у Водянській та Богданівській сільських радах. На зустрічах в обох громадах Сергій Завалій, Тамара Сакара і Тетяна Панета поспілкувалися з сільськими головами та депутатами сільських рад з питання виконання бюджетів та програми соціально-економічного розвитку території.

Водянська сільська рада

Сільський голова Оксана Гончаренко коротко прозвітувала про стан справ і пророблену роботу за січень-квітень 2018 року та заплановані заходи розвитку території на 2018 рік. Оксана Анатоліївна зазначила, що за чотири місяці поточного року приділялася увага всім сферам: підсипано щебенем дороги в с.Водяне і Маловодяне, придбано меблі в сільський Будинок культури і бібліотеку, повивальний столик та огорожу для ФАПу, бензопилу, лампи освітлення та запчастини для ремонту водопроводу. Виділялися кошти для проведення святкових заходів, підвезення школярів та пільгового перевезення, придбання медикаментів та вакцин і для виплат одноразових допомог громадянам пільгових категорій. У 2018 році заплановано заходи щодо забезпечення пожежною сигналізацією дошкільного навчального закладу, виготовлення документації на земельні ділянки і паспорт сміттєзвалища, встановлення туалету біля сільського Будинку культури, придбання міні-трактора для проведення робіт з благоустрою.

від 04 травня 2018 року№952/7
смт Петрове

Про розроблення детального плану території земельної ділянки «Нове будівництво берегоукрі-плювальних споруд із габіонних конструкцій на р. Березніговата в смт. Петровому Кіровоградської області.

Розглянувши пропозицію Петрі- вського селищного голови С. Тилик від 04 травня 2018 року №01-15/455/1, «Про розроблення детального плану території земельної ділянки «Нове будівництво берегоукріплювальних споруд із габіонних конструкцій на р. Березніговата в смт. Петрове Кіровоградської області», проект рішення селищної ради, оприлюднений 02.04.2018 року, відповідно до статті 25, статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 17 Закону України «Про основи містобудування», статей 10, 19, 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Постанови Кабінету Міністрів України від 25.05.2011р. № 555 «Порядок проведення громадських слухань щодо врахувань громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні», ДБН Б.Т.1 – 14.2012 «Склад та зміст детального плану території», наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово–комунального господарства України від 16.11.2011 № 290 «Про затвердження Порядку розроблення містобудівної документації», враховуючи висновки та рекомендації постійної комісії селищної ради з питань земельних відносин, архітектури, містобудування, розвитку населених пунктів, раціонального використання місцевих природних ресурсів, екологічної безпеки, комунальної власності та житлово- комунального господарства, промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку, торгівлі і сфери послуг та приватизації майна, житла та землі від 04 травня 2018 року № 685, селищна рада

ВИРІШИЛА:

Управління соціального захисту населення Петрівської районної державної адміністрації Кіровоградської області повідомляє.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2018 р. № 329 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1022» передбачено:

Установити, що з 1 травня 2018 р. призначення житлової субсидії здійснюється лише після подання нових заяви і декларації, якщо у складі домогосподарства є:

Чергове засідання клубу ветеранів-педагогів «Свічадо» пройшло в стінах Балахівської ЗШ І – ІІ ступенів, яка працює над втіленням в життя девізу: «Школа ХХІ століття – школа життєтворчості, людинознавства і гуманності». І цей девіз цілком відповідає дійсності, адже тут працювали і працюють талановиті і досвідчені педагоги, які багато років віддали роботі з дітьми – Валентина Василівна Стаднік, Ніна Василівна Гуренко, Людмила Михайлівна Андріянова, Євгенія Микитівна Данильчук, Зоя Євгеніївна Єременко і, звичайно ж, гордість педагогічної громадськості Петрівщини Світлана Панасівна Логачевська – кандидат педагогічних наук, доцент, заслужений учитель України, яка виховала безліч дітей, даючи їм перші уроки мудрості, любові, торуючи дорогу до міцних знань. Їхні молодші колеги достойно продовжують традиції старших товаришів, втілюючи в своїй діяльності принципи гуманізму і любові.

Днями у ЗШ І ст. філії КЗ «Петрівська ЗШ І-ІІІ ступенів - гімназія» відбулося щорічне свято для дошкільнят - День відкритих дверей. Його завжди із нетерпінням чекають як учні, так і батьки майбутніх першокласників.

Гостей привітно зустрів завідувач філії - Олександр Лівак, який поспілкувався з дошкільнятами та запросив їх на оглядини до навчального закладу. Цікаву екскурсію для майбутніх першачків провела Надія Сидоренко – педагог-організатор, спеціаліст І кваліфіка-ційної категорії.

Урочистості розпочалися в актовому залі школи. З вітальним словом до дітей та їх батьків звернулася Тетяна Огир, заступник завідувача філії з навчально-виховної роботи, яка розповіла про досягнення учнів та їх наставників, ознайомила батьків із методичними рекомендаціями та презентувала наставників майбутніх школярів, а також поділилася перспективними планами закладу.

Із року в рік часопис віддаляє
Своїх нащадків далі від війни.
І травень знову й знову нагадає,
Як із життя ішли його сини.

Щороку в травні ми відзначаємо День Перемоги. Дорогою ціною заплатив український народ за участь у най-страшнішій за всю світову історію війні 1939-1945 рр. Не щезне в пам’яті людській, не йде в забуття великий по-двиг і велика трагедія нашого народу - його битва, його перемога над фашистами. Не можна забути тих, хто віддав своє життя задля щастя інших.

День Перемоги – свято і світле, і в той же час сумне. З одного боку – це перемога, звільнення нашої країни. А з іншого - ціна, яку довелося за це заплатити: мільйони життів, ріки сліз і безліч це скалічених доль. Подякувати ветеранам – живим і померлим – за їхній подвиг у день 9 травня – найменше, що ми можемо зробити сьогодні.

Ганнівська сільська рада оголошує конкурс на заміщення вакантної посади посадової особи органів місцевого самоврядування: спеціаліста з бухгалтерського обліку Ганнівської сільської ради.

У конкурсі на заміщення вакантної посади спеціаліста з бухгалтерського обліку Ганнівської сільської ради можуть брати участь особи, які відповідають наступним вимогам:

1. Освіта: не нижче середньої спеціальної.

2. Стаж роботи за фахом не менше одного року.

3. Досконале володіння державною мовою.

4. Уміння володіти комп’ютером в обсязі користувача програмного забезпечення.

Петрівська районна державна адміністрація повідомляє про оприлюднення проекту детального плану території земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та про початок процедури громадських слухань щодо врахування інтересів громадськості під час розроблення містобудівної документації. Замовником є Петрівська районна державна адміністрація, Розробник – Фізична особа підприємець Поляшенко Тетяна Петрівна. Підставою для розроблення є розпорядження голови райдержадміністрації від 07 травня 2018 року №143-р «Про розроблення детального плану території земельної ділянки».

Детальний план території розробляється на земельну ділянку для реконструкції будівлі вагової з розширенням за рахунок добудови під офісну будівлю з ваговою, будівництва майстерні, складських, господарських та побутових бу-дівель земельної ділянки №2 площею 2,7549 га за поштовою адресою: вул. Гранітна, 2а, село Новий Стародуб на території Новостародубської сільської ради Петрівського району Кіровоградської області (за межами населеного пункту). На момент розробки проекту детального плану території, земельна ділянка частково забудована. Категорія земель – землі сільськогосподарського призначення. Відповідно до договору оренди землі цільове призначення земельної ділянки – для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Площа проектної забудови земельної ділянки - 609,76 м2.

Дорогі колеги, ветерани й учасники війни! Прийміть наші щирі вітання зі світлим і радісним святом — Днем Перемоги! Низький уклін, вічна пам’ять і слава визволителям, котрі зі зброєю в руках захистили свободу і незалежність нашої країни, та трудівникам тилу, які самовіддано працювали задля Перемоги.

Зі святом, дорогі ветерани!

Володимир Малюта
Начальник Петрівського РС УДНС України у Кіровоградській області

 

З 21 по 25 травня 2018 року працівниками Петрівського РС будуть проведені позапланові перевірки щодо дотримання правил пожежної та техногенної безпеки в дошкільних та загальноосвітніх закладах Петрівського району.

Шановні учні!!!

Під час літніх канікул, перебуваючи вдома, на вулиці, в транспорті, чітко виконуйте правила пожежної безпеки:
- не брати із собою вогненебезпечні предмети, що можуть спричинити пожежу;
- не скупчуватися біля проходів у громадських установах, входах та виходах;
- у разі пожежної небезпеки: наявності вогню, іскріння, диму — негайно вийти на повітря та викликати допомогу за номером 101;
- при появі запаху газу в приміщенні у жодному разі не вмикати електроприладів, відчинити вікна, двері, перевірити приміщення, вимкнути газову плиту, якщо вона була увімкнена, й вийти з приміщення; покликати на допомогу дорослих, негайно повідомити в газову службу за номером 104 чи 101 пожежну охорону; назвавши своє ім’я, прізвище, коротко описавши ситуацію й залишивши свій номер телефону.

За І квартал 2018 року клієнтами відділу «Петрівське бюро правової допомоги» Олександрійського МЦ з надання БВПД стало 383 особи, з них за безоплатною вторинною правовою допомогою, яка включає складення процесуальних документів представництва інтересів громадян у суді, звернулося 12 осіб.

Три рази надходили звернення про правову допомогу від учасників АТО та членів їх сімей щодо їх соціального захисту.

Постійно ведеться робота щодо підвищення рівня правових знань населення району та в рамках реалізації проекту Міністерства юстиції України «Я маю право» працівниками відділу проведено:

Актуально

Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Управління Держпраці в області Ірина Яновська провела інформативно – консультативні зустрічі серед суб’єктів господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність у Петрівському ра-йоні щодо переваг легальної праці.

Інспектор наголосила, що актуальною темою сьогодення залишається боротьба з виплатою заробітної плати у „конвертах”, реалізація гарантій оплати праці та організація заходів недопущення заборгованості із виплати зарплати. Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства.

Спортивні новини

Отже, дива не сталося. Погодьтеся: це було б справжнісіньким дивом, коли б футбольний клуб з провінційного райцентру, з населенням у 7 тис. осіб та ще й створений на аматорському рівні усього 5 років тому, увійшов би до Прем’єр – ліги, до плеяди найсильніших і наймайстерніших команд країни. Хоча уже навіть і те, чим є сьогодні наш «Інгулець», хіба не диво? Наша команда присутня в телевізійних спортивних сюжетах на провідних телеканалах країни, про феномен «П’ятихатської» та її по-хорошому амбіційного і супермотивованого керівника та, водночас, президента футбольного клубу «Інгулець» виходять тематичні передачі. І все ж маємо надію, що по-справ- жньому зіркові часи для нашої команди ще попереду. І диво, про яке ведемо мову, не відміняється, а лише трохи відтерміновується у часі. Можливо, навіть – не довше, ніж на рік. Як уже знають, безперечно, наші уболівальники – «Інгулець» у найбільш принциповому і вирішальному матчі поступився. Поступився не будь-кому, а одному з найбільш авторитетних старожилів Першої ліги – чернігівській «Десні».

Шановні петрівчани!

У нашому селищі розпочав роботу фахівець з підбору персоналу на «ПрАТ ГЗК». Якщо ви чи ваші рідні та близькі маєте бажання працевлаштуватися на роботу, отримувати гідну заробітну плату та повний соціальний пакет, пропонуємо скористатися нашими консультативними рекомендаціями.

Звертатися до фахівця В.В.Міняйло.

А також кожного понеділка та четверга в приміщенні старої школи, навпроти банку «ПУМБ», о 10.00 будуть проводитися семінари з питань працевлаштування на ПрАТ Центральний ГЗК.

У зв’язку зі створенням власної охоронної структури, приватне сільськогосподарське підприємство «Зарічне» оголошує набір на посади співробітників служби безпеки, охоронців.

Вимоги до кандидатів: чоловіки віком від 25-ти до 45-ти років без шкідливих звичок та судимості, з доброю фізичною підготовкою, стійкі до стресів, витривалі, цілеспрямовані, чесні, налаштовані на плідну роботу в команді професіоналів задля досягнення спільного результату, перевага надаватиметься кандидатам з досвідом служби у збройних силах та роботи у правоохоронних органах, а також з наявністю водійського посвідчення категорії «В».