Спостерігаючи спалений очерет по берегах річок та ставків району, спалені балки та галявини, розуміємо, що люди своїми необдуманими шкідливими діями лишають звичних місць гніздування та кладки яєць пернату дичину, а також унеможливлюють розведення іншої мисливської фауни, не думаючи про її збереження та відтворення.

Як показав минулий мисливський сезон, кількість диких птиць та звірів значно зменшилась, а особливо зайця-русака.

Причин тому багато: це і ще не зовсім викорінене браконьєрське полювання, інтенсивне ведення сільського господарства, надмірна кількість в угіддях лисиць та поява в нашому регіоні вовків.

Працівники Петрівського лісництва, в міру своїх можливостей, прикладають багато зусиль по виправленню цих явищ, проводячи роз’яснювальну роботу серед населення та школярів, серед колективів мисливців проводячи рейди перевірки з питань правил полювання. Залучаючи при цьому працівників поліції. За сезон 2018-2019 роки було проведено 32 рейди по мисливських угіддях району, за результатами яких було складено 5 протоколів про адміністративне правопорушення правил полювання та стягнуто матеріальні збитки. Мисливствознавцем Петрівського лісництва проводилась робота по підготовці до здачі вступних іспитів нових членів мисливських колективів.

Разом з колективами районної організації УТМР було знищено за минулий сезон шкідників у мисливській фауні: вовків 12 одиниць, лисиць 31 одиниця, бродячих собак 32 одиниці, сірих ворон 82 одиниці, та знято браконьєрських петель 48 одиниць.

Разом з тим, за минулий сезон в угіддях було добуто кабанів – ; косуль – ; зайців - 278 шт. та 6969 диких качок. Все це вказує, що ще не перевелась дичина в угіддях Петрівського району і треба докладати зусилля всіх небайдужих до збереження та примноження п в майбутньому.

Андрій Любченко, мисливствознавець